Skocz do zawartości
tokarex pontony
cemazet

Nęcenie kukurydzą

4 posty w tym temacie

Witam. Chcialbym zapytac czy probowal ktos necic ryby kilka dni przed lowieniem kukurydza obrana z kolb z pola. Mam zamiar necic rybki do soboty i w niedziele isc na polow i sprawdzic czy zda to egzamin. Chcialbym jeszcze zapytac co dodac do tej kukurydzy moze jakies aromaty , dodatki , czytalem gdzies na forum ze ludzie dodaja czosnek , macie moze jakies inne pomysly co dodac zeby byl aromat tej kukurydzy ? pozdrawiam 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
przynęty na sandacze   Dragpm

JA nęcę gotowaną kukurydzą, gotuje w szybkowarze - jest szybciej, do gorącej, ledwo odcedzonej, dodaje melase - dużo (ćwierć - pół litra na 3, 4 litry ugotowanej) i kolendrę mieloną - też dużo :) hmmm ze 100- 200 gram.

"surową" - też się nęci i na pewno karpie i amury ją jedzą, z tym, że są kontrowersje jak ona wpływa na ryby :), dużo osób twierdzi, że ma szkodliwy wpływ - pęcznieje w żołądkach, jest ciężkostrawna itd itp.

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
14 godzin temu, mikwed1 napisał:

JA nęcę gotowaną kukurydzą, gotuje w szybkowarze - jest szybciej, do gorącej, ledwo odcedzonej, dodaje melase - dużo (ćwierć - pół litra na 3, 4 litry ugotowanej) i kolendrę mieloną - też dużo :) hmmm ze 100- 200 gram.

"surową" - też się nęci i na pewno karpie i amury ją jedzą, z tym, że są kontrowersje jak ona wpływa na ryby :), dużo osób twierdzi, że ma szkodliwy wpływ - pęcznieje w żołądkach, jest ciężkostrawna itd itp.

Surową śmiało można nęcić, ryby są do tego przyzwyczajone, przecież w gospodarstwach rybackich nikt nie gotuje codziennie tony kukurydzy. Osobiście nęcę kukurydzą kiszoną, doskonale zdaje egzamin, jedyny minus w tym wszystkim, to smród kiszonki, ale rybom to nie przeszkadza.

 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam

 W tym roku zrobiłem w słoiki pasteryzowanej w różnych zalewach od śmierdziuchów po  mocno słodkie a część sfermentowałem   nie wiem dlaczego ale mam wrażenie żę mocno sfermentowana i lekko już śmierdząca szybciej się gotuje ta poszła do mrożenia

 

,

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
dragon

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz