Skocz do zawartości
tokarex pontony

jak można zakonserwować głowę szczupaka?


Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon

Najlepiej spalinową piłą łańcuchową :lol:

[ Dodano: Nie Sie 28, 2005 10:27 pm ]

Ale jaja :lol::lol::lol:

Wybacz Kolego, przeczytałem ... jak usunąć :lol::lol::lol::oops:

Ale ad suszenia ... wyciąć z główki jak najwięcej zbędnego mięska, ukształtować paszczę i pokrywy skrzelowe, przykryć gazą by muchy białych nie "zrobiły" a osy nie wyżerały ;) i wystawić na ostre słońce. Koledzy naszczykiwali jeszcze łebek formaliną. Ponoć sie tak mięśnie nie kurczą.

Powodzenia 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks later...
  • 11 months later...

To jest tekst autorstwa Antoniego Remiesza

Głowa rybia przeznaczona do preparowania nie powinna mieć porozrywanej skóry ani też uszkodzonych łusek. Głowę należy uciąć na skos około 1-1,5 cm poza płetwami piersiowymi. Do preparowania używamy formaliny o 5 proc. stężeniu. Przed włożeniem głowy do naczynia z formaliną należy nadać właściwy kształt paszczy i płetwom piersiowym gdyż po wyjęciu z formaliny będzie to niemożliwe. Paszcza u ryb drapieżnych powinna być nieco rozwarta tak, ażeby widać było uzębienie. Zbyt szerokie otwarcie paszczy spowoduje zniekształcenie głowy. Rozwarcia paszczy dokonujemy przez wstawienie patyczka lekko nadciętego w połowie długości, po to, aby późniejsze jego wyjęcie było możliwe przez złamanie. Kształt i ułożenie płetwom piersiowym nadajemy rozpinając je na kartonie lub tekturze przy pomocy spinaczy biurowych lub do bielizny. Przygotowana w ten sposób głowę wkładamy do naczynia i zalewamy formaliną, po czym naczynie szczelnie zamykamy (np. obwiązujemy folią) i przechowujemy w miejscu zaciemnionym minimum 3 doby. Po wyjęciu z naczynia głowę ustawiamy w przewiewnym miejscu celem wyparowania formaliny (około 4 dni). Sposób wykonania i wstawienia oczu pozostawiam własnej inwencji preparatora. Po wyparowaniu formaliny, usuwamy przy użyciu noża, widelca i nożyczek z głowy mięso, pozostawiając jedynie skórę z łuską. Język ulegnie deformacji. Miejsce po wyciętym mięsie wypełniamy mieszaniną gipsu z trocinami o gęstej konsystencji. Należy pamiętać o wstawieniu w gips jednego lub dwóch kołków drewnianych, w które później wkręcimy wkręty. Aby gips nie dostał się do jamy ustnej wypełniamy tom miejsce zgniecionym papierem. Gdy gips odpowiednio stwardnieje, głowie przywracamy autentyczne ubarwienie farbami plakatowymi lub akwarelą. Następnie usuwamy papier z pyska, głowę mocujemy wkrętami do podstawy, całość zaś lakierujemy lakierem bezbarwnym spirytusowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year later...

Zastanówmy się czy nie lepiej okaz szczupaka wypuścić. Przecież aby mieć pamiątkę po rybie nie trzeba jej zabijać wystarczy jej tylko zrobić zdjęcie. Potem być może dane nam będzie ponowne zmierzenie się nam z tą samą rybą już większą i przebieglejszą. Pamiętać też trzeba że duże ryby to bardzo dobry materiał rozpłodowy. Sam nie jestem ortodoksyjnym wyznawcą zasady no kill ale apeluje o rozwagę może nie do początkujących wędkarzy którym żal wypuścić okazałą zdobycz ale do starszych stażem kolegów po kiju którzy już mieli przyjemność powalczyć z prawdziwym okazem.

Połamania kija na metrowych zębaczach w sezonie 2008

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam!w styczniowym numerze "WW" jest krótki artykuł, NIE MUSISZ ZABIJAĆ RYB!

jest tam napisane ze dzięki nowoczesnym tworzywom sztucznym, na podstawie fotografi mozna wiernie odtworzyć rybę,kształt .łuskę itd!!

szerzej jest napisane w tym numerze! :smile:

pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month later...

Zdecydowanie najlepszym sposobem na zakonserwowanie głowy szczupaka, jest pozostawienie tej głowy na "karku" ryby :mrgreen:

-nie blaknie,

-nie psuje się,

-oczy nie tracą blasku... a co najdziwniejsze... rośnie dalej wraz z właścicielem :razz:

Drugim, niezawodnym sposobem na zakonserwowanie rzeczonej głowy, a nawet całej ryby jest "zakonserwowanie" jej w pamięci łowcy :!:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks later...

Jesli juz zastanowisz sie i zdecydujesz usmiercic rybke to moja propozycja jest taka.

Ja maja glowke szczupakowa przygotowalem w nastepujacy sposob i nie sie z nia nie dzieje tzn nie psuje sie ani nie wydziela brzydkiego zapachu , a zrobilem to tak:

Wysuszylem glowe w temp pokojowej (troche dziwnia pachnialo ale dalo sie wytrzymac) , glowa lezala okolo tygodnia niedaleko grzejnika oczywiscie nie wspomne o usztywnieniu paszczy zeby byla non stop notwarta bo to daje caly effect . Gdy mamy calkiem sucha glowe wystarczy zakupic w sklepie bezbarwny lakier uniwersalny sprey ( jest to koszy okolo 10 zl ) i pomalowac nasza pamiatke nie żałuj lakieru .I to wszystko plusem jest to iz lakier bardzo szybko wysycha i pieknie lsni.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.