tomek1 Napisano 19 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2014 Czas na relację z IX Ogólnopolskiego Zlotu Sympatyków haczyk.pl. Od razu wspomnę, że relacja zdjęciowo-tekstowa to dopiero początek, bo znacznie więcej materiału znajdzie się w filmach. W tym roku zlot odbył się w Oleśnikowej Dolinie niedaleko Błędowa. O miejscu zlotu wiedzieliśmy, że to kameralne łowisko z dużymi rybami i takim okazało się w rzeczywistości. Na miejscu zlotu pojawiam się z rodziną 14.08 wczesnym popołudniem w tym samym czasie dojeżdżają Tadeusz i Krzysztof z żonami, chwilę później Madman z rodziną- czyli mieszkańcy obu wysp. Wita nas widok niewielkiego- kameralnego łowiska w "angielskim stylu", z wyspami, zatopionymi drzewami i jednocześnie dobrze zagospodarowanego- z wygodnymi stanowiskami dla wędkarzy, sklepikiem wędkarskim i dostępnym cały czas na łowisku gospodarzem- Mateuszem. Jak się okazało, teren był idealnym dla licznej grupy dzieciaków, które pojawiły się na zlocie. Mogły grasować po łowisku położonym z dala od ruchu samochodów i innych domostw. Również kwatery okazały się bardzo przyzwoite tak w części hotelowej jak i na wyspach. Zaczynamy rozkładać obozowisko. Wieczorem dojeżdżają Gregorek, Trini, Łukasz i Paulina Łowisko wydawało nam się dość łatwe ze względu na swą niewielką powierzchnię i duże zagęszczenie ryb. Pierwszy dzień zlotu pokazał, że nie będzie łatwo- przyniósł pięknego amura złowionego przez ojca Madmana (patrz wyżej), jednak oprócz tej ryby niestety popołudnie i noc nie przynoszą efektów mimo zróżnicowanych przynęt na jakie łowimy. Rano ze zdziwieniem stwierdzamy, że łowiący niedaleko nas wędkarz miał w nocy całą masę brań! Igor, bo tak miał na imię ten wędkarz, okazał się kluczową osobą dla naszego wędkarskiego sukcesu na zlocie. Od słowa do słowa dowiadywaliśmy się wielu ciekawych informacji na temat łowiska- w tym wszystkiego o niecodziennych preferencjach ryb i skutecznych przynętach. Później spędziliśmy jeszcze sporo czasu na rozmowach z Igorem. Myślę, że w imieniu wszystkich zlotowiczów- dziękuję temu otwartemu koledze i świetnemu wędkarzowi za wspólnie spędzony czas i rady, które przyniosły nam wiele pięknych ryb. Mam nadzieję, że Igor- tak jak obiecał- zajrzy na forum i od czasu do czasu będzie chciał się podzielić swoją dużą wiedzą o rybach i przyrodzie. Po zaopatrzeniu się w niezbędne przynęty wreszcie zaczynamy łowić. Najpierw branie u mnie, ale amur około 90 cm spina się przy brzegu. Zaraz po tym idę zrobić zdjęcia pięknego karpia Madmana A tymczasem na moim kiju Gregorek holuje amura około 8 kg Niedaleko padło jabłko od jabłoni, mój Krzysiu też garnie się do kamery. Dojeżdżają kolejni uczestnicy zlotu Bronek i Radek z rodzinami oraz Amator z rodziną. Tylko w tym dniu udało się zgromadzić część ekipy do zdjęcia grupowego, później zbyt wiele i zbyt szybko się działo, żeby zebrać wszystkich na raz w jednym miejscu. Później zaczyna się ostra jazda z rybami- Gregorek wyciąga kolejnego pięknego amura około 10 kg. Wyspiarze też nieźle łowią. Tadek wyciąga upragnionego amura Jego brat Krzysztof również nie próżnuje i łowi piękne karpie. Żona dzielnie podbiera. Na naszych zestawach wieszają się też niebrzydkie leszcze Na wyspie Tadek rozbrykał się z amurami. Łowi skutecznie w trudnym, zaczepowym łowisku Tego dnia urządzamy też sobie imprezkę przy grillu i śledzikach które przywiozłem z tegorocznych nadmorskich połowów. Więcej na filmie. Bronek ma pecha- spinają mu się dwie duże ryby, ale wreszcie skutecznie holuje. Wieczorem dojeżdża Tomik z rodziną i spędzamy czas do nocy na rozmowach przy kijach. Próbuję też złowić sandacza na rybkę. Mam branie już po 10 minutach od zarzutu, ale moje niedbalstwo powoduje, że ładny sandacz spina się przy brzegu... Do rana nie ma już brań na rybkę ani na wątrobę zastawioną na suma. Rano budzi mnie odjazd na mojej wędce a całą czarną robotę odwala Trini holując ładnego lampasa. Dzieciaki nie nudzą się ani na chwilę dzięki gromadzie przyjaznych psiaków. Tymczasem kolejni haczykowcy łowią ładne ryby. Nawet Radek, dla którego to pierwsze wędkowanie, złowił pierwsze ryby i żonie ciężko było go namówić na przerwę śniadaniową. Tu Łukasz (mozambikanin) ze swoim karpiem Mariusz (Amator) długo nie ma szczęścia do ryb, ale aktywnie pomaga innym Wreszcie i on może uśmiechnąć się do zdjęcia z ładną, pełnołuską rybą Wieczorem i Tomik może się pochwalić swoją nową życiówką, amurem 8 kg Ostatnia noc przynosi kolejne ryby m.in. dziesiątkę u Gregorka Oraz ładną rybę u Bronka a u mnie niewielkiego sandacza. Tej nocy znów dyskutujemy przy grillu. Ostatni dzień to już wyjazdy kolejnych zlotowiczów- ciężko się rozstawać... ale cały czas trafiają się niezłe ryby Wreszcie najbardziej zawzięta wędkarka- Paula łowi pięknego karpika koi. Może spełni trzy życzenia? Ostatnie ryby zlotu Wreszcie nadchodzi czas pożegnań... Dzieciaki nie potrafią utrzymać łez... Żal wyjeżdżać. Cztery dni minęły bardzo szybko... Ja będę ten zlot wspominał bardzo dobrze. Poznałem kilku nowych, świetnych ludzi, spędziliśmy czas w uroczym, kameralnym miejscu, w tradycyjnie przyjaznej, rodzinnej atmosferze. Co ciekawe, mimo niemałego przecież doświadczenia wiele się nauczyłem nowego o karpiowaniu. Na wiele miejsc na moich łowiskach spojrzę inaczej. Czasem szukając miejsc do położenia zestawów warto zamiast na horyzont spojrzeć pod nogi i zrezygnować z rutyny w zakresie przynęt. Dziękuję właścicielom łowiska za życzliwe przyjęcie, gospodarzowi Mateuszowi za pomoc i dyspozycyjność o każdej porze. W zlocie wzięło udział ponad 30 osób, które stworzyły niezapomnianą atmosferę, dzięki której już dzisiaj nie mogę się doczekać kolejnego X Zlotu Sympatyków haczyk.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 20 Sierpnia 2014 Share Napisano 20 Sierpnia 2014 Ryby dopisały, uczestników sporo i buzie od ucha do ucha Gratuluję udanego zlotu, atmosfery i wędkarskich okazów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bronek Napisano 21 Sierpnia 2014 Share Napisano 21 Sierpnia 2014 to i ja się pochwalę. to już można nazwać życiówką Gregorek dzięki za nauki bo dzięki nim wyciągnąłem tego smoka misiek ps Tomek cholera jak wstawiać takie miniaturki zdjęc jak ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 21 Sierpnia 2014 Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Bardzo udany zlot. Rodzinna atmosfera, świetna organizaca, dobre łowisko i warunki pobytu do tego złowiona ryba większa niż wszystkie dotychczasowe razem wzięte Do zobaczenia na kolejnym X zlocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 21 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2014 to i ja się pochwalę.to już można nazwać życiówką Gregorek dzięki za nauki bo dzięki nim wyciągnąłem tego smoka No ładny- tego akurat nie widziałem na żywo ps Tomek cholera jak wstawiać takie miniaturki zdjęc jak ty? Tu masz wszystko opisane krok po kroku: Instrukcja dodawania zdjęć do galerii haczyk.pl Bardzo udany zlot. Rodzinna atmosfera, świetna organizaca, dobre łowisko i warunki pobytu do tego złowiona ryba większa niż wszystkie dotychczasowe razem wzięte Do zobaczenia na kolejnym X zlocie Miło słyszeć Oprócz świetnej atmosfery- mnie najbardziej cieszy, że każdy poczuł na kiju ładną rybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amator Napisano 22 Sierpnia 2014 Share Napisano 22 Sierpnia 2014 Kilka zdjęć ode mnie Tomek i Grześ w akcji Grzegorz i jego ryba Zdjęcie grupowe i jeszcze raz Grześ i Tomek w roli zaklinaczy Łukasz dzielnie kręci Marcin ze swoją zdobyczą Leniwe pakowanie do wyjazdu Mój karpik na zakończenie zlotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 25 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2014 Oto pierwsza część filmu ze Zlotu Przyjazd, kolejni zlotowicze, pierwsze ładne ryby i dużo humoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 27 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Zapraszam do obejrzenia drugiej części filmu ze Zlotu W tej części kolejne ładne ryby wyholowane przez haczykowców, ale również kilka przegranych walk- szczególnie Bronka, ale i do niego w końcu uśmiechnęło się szczęście. Oprócz tego wieczorna imprezka przy grillu, domowej roboty śledzikach i czymś mocniejszym Wszystko z dużą dozą humoru i dobrej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 4 Września 2014 Autor Share Napisano 4 Września 2014 Trzecia i ostatnia część filmu ze Zlotu. Haczykowcy holują kolejne dwucyfrowe ryby- czasem jednocześnie. Można też zobaczyć hol gigantycznej ryby Łukasza- z zaskakującym zakończeniem Do zobaczenia za rok na X Zlocie Sympatyków haczyk.pl! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 5 Września 2014 Share Napisano 5 Września 2014 Kapitalnie się bawiliście Panie i Panowie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 5 Września 2014 Autor Share Napisano 5 Września 2014 Kapitalnie się bawiliście Panie i Panowie ! To prawda, to był niezapomniany zlot! Wpadnij na kolejny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 5 Września 2014 Share Napisano 5 Września 2014 Kapitalnie się bawiliście Panie i Panowie ! To prawda, to był niezapomniany zlot! Wpadnij na kolejny Będzie trzeba Data właściwie stała co rok, więc jeśli nie wydarzy się nic nieprzewidzianego za rok będę się bawił z Wami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi