Skocz do zawartości
tokarex pontony

Przeglądarki internetowe

artech

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
a mogę mieć na jednej partycji Windowsa a na drugiej Linuxa ??

Jasne, że możesz, nawet dwie różne dystrybucje linux-a. Jest jednak problem ... linuch potrzebuje min. 3 partycje ;)

skąd ściągnąć Linuxa

Jest tego w sieci od groma. Wpisz w googlach "linux download" i zobaczysz, nie będziesz wiedział co wybrać.

Jeśli chodzi o dystrybucję, na początek proponuję Mandriwię lub Auroxa. Są porównywalne w środowisku graficznym z XP. Natomiast jako najstabilniejsza dystrybucję, to bezapelacyjnie Debian.

Jest kupę faq na temat pingwina, tak, że czytaj, czytaj, czytaj :cool:

Witam

Artech mozesz miec dwa systemy na jednym dysku (jednej partycji)

Trzeba tylko namieszac w boot.ini aby przy odpalaniu pojawila sie mozliwosc wyboru systemu na ktorym ma pracowac komp (widzialem takie rzeczy jednak sam nie robilem nigdy - mam jednak kogo popytac)

Co do partycji o ktorych pisze Szogun to lekko mnie zaskoczyl

Wydawalo mi sie ze Linuxowi starcza jeden dysk (partycja) - ale moze zalezy to od dystrybucji bo nie widze potrzeby ktora miala by zaistniec aby tworzyc wiecej niz jeden logiczny dysk

Ale moze sie myle bo jakos kurde nie moge sie przekonac do Linuxa

Pozdrawiam

A co w tym dziwnego i zaskakującego :lol: Wymagane partycje linuxowe to:

/boot - wiadomo ;)

/ - root - komponenty

i swap - partycja wymiany ... taka pamięć operacyjna na dysku

Można też sobie zamontować dodatkowe partycje, np.:

/home

/usr

/temp

i jeszcze inne, których nie używam

Nie sa to takie jak w windowsie ... "co se wrzuce, to mam" tylko maja określone zadania. Dzięki temu jest oczuwalna prędkość wykonywania zadań pomiędzy win i linux. Widows ładuje wszystkie posiadane sterowniki, komponenty i inne, dzieku którym po podłączeniu jakiegoś sprzętu w trakcie prcy sprzęt startuje a w linuchu nie ma tak łatwo ... trzeba go podwiesić :cool: Dzięki temu odpalaja sie TYLKO I WYŁĄCZNIE funkcje, które chcemy. Tych, które sa nam w danym momencie zbędne ... wyłączamy i już

A teraz pomyślcie, ile biedny win musi załadować różnorakiego rodzaju sterowników różnorakiego sprzętu :mrgreen:

Zresztą, po co się spalam, skoto tu masz gotowca ... o systemach na jednym dysku, partycjach i ... takie tam ;)

http://gorzow-wlkp.pl/linux/xp_win.php

• 4 years later...

Zaaktualizowałem ostatnio firefoxa do najnowszej wersji... komputer stanął, choć to pewnie dlatego, że ma juz klika ładnych lat...

Niemniej odinstalowałem, zainstlowałem nową Operę i wszystko śmiga a po paru dniach nie uzywania firefoxa dostrzegam, że robię.... sporo podstawowych błędów ortograficznych.

Widocznie tak się już przyzwyczajałem do poprawiania przez przeglądarkę, że pisanie traktowałem automatycznie...

Także ta funkcja poprawiania błędów przez przegladarkę ma swoje plusy i minusy bo być może dyslektykom pomaga ale z tych co wcześniej nie mieli większego problemu z ortografią... dyslektyków robi :wink:

• 1 year later...

Coś a dokładnie pewnie jakąś aplikację albo wtykę sobie parę dni temu na kompie skasowałem i niedziałają mi poprzez Operę takie strony jak: google, you tube, facebook... a w ich miejscach pokazują się takie informacje jak w załączniku.

Zainstalowałem dzisiaj od nowa Operą, poaktualizowałem flashe, javy i nic... może ktoś z was ma pomysł co potrzeba mojej Operze, żeby wszystko ładnie wyswietlała?

post-2-14544973195487_thumb.jpg

• 3 weeks later...