Shrek Napisano 2 Grudnia 2014 Share Napisano 2 Grudnia 2014 Czy w tym hobby są kobiety? Zawsze jak sobie chodzę po brzegach i patrzę na wędkarzy to nie widziałem nigdy kobiet. Chyba, że te które siedzą za mężami z patelniami czekając na złowione rybki. Obraz jaki zawsze widzę to panowie samotnicy, lub rodziny ale tu zawsze z kijem tylko panowie. Na forum jak do tej pory widziałem tylko mężczyzn. Czyżby tak jak od wieków a nawet od człowieka pierwotnego, że to mężczyzna zdobywa pożywienie a kobieta od krzaczka do krzaczka. A może to ucieczka przed ich zrządzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 2 Grudnia 2014 Share Napisano 2 Grudnia 2014 Czy w tym hobby są kobiety? Oczywiście, że są, nawet mają mistrzowskie tytuły. Na tym forum również mamy płeć piękną, wystarczy tylko dobrze poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrek Napisano 2 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2014 To jeszcze mam szukać Ale coś mi się wydaje, że PZW w Zamościu dopuszcza się dyskryminacji cyt" OPŁATA EGZAMINACYJNA - podstawowa - 20,00 zł młodzież szkolna i kobiety – zwolnieni są z opłaty egzaminacyjnej. WYSOKOŚĆ SKŁADKI CZŁONKOWSKIEJw 2015 r." link http://www.pzw.org.pl/56/wiadomosci/lista/63/skladki To czysty akt łamania prawa w Naszym pięknym kraju. A czy osoby niepełnosprawne też są zwolnione? Czy transwestyci - też? Śmieszne absurdy PZW. Szukam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 2 Grudnia 2014 Share Napisano 2 Grudnia 2014 Jest wiele zajęć, które przyciągają mężczyzn. To między innymi boks, podnoszenie ciężarów, piłka nożna i wędkowanie. Ale nie oznacza to, że nie ma tam kobiet. Jako ciekawostka z mojego podwórka. Na spacerach z psem regularnie spotykałem sąsiadkę z wyżłem weimarskim. Psy się zakolegowały, więc nam też było po drodze. Z początku myślałem, że wyżła wzięli z tego samego powodu co cała rzesza bierze typowo użytkowe - aportujące - psy, jak labrador, czy golden. Któregoś razu z pogawędki wyniknęło, że piesek jeździ z nią na polowania. Uznałem, że ona tylko patrzy. W błędzie byłem krótko, bo następny spacer ujawnił kolejną ciekawostkę - sąsiadka właśnie kończy kurs myśliwski. Da się. Z naszego hobby nie zapomnę nad Nogatem widoku dwóch prześlicznych, młodziutkich (~20lat), profesjonalnie ubranych spinningistek, które na mnie, z batem w ręku i gumowcach na stopach spojrzały, jak na totalnego amatora niedzielnego Do teraz jak to wspominam, to zastanawiam się czy to działo się naprawdę, ale to były ponadprzeciętnie atrakcyjne młode dziewczyny ze spinningami w rękach. Nie szufladkujmy. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrek Napisano 2 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2014 Nie szufladkujmy. Pozdr. Ale to już ktoś zrobił - dałem przykład wyżej. Z tego wynika, ze albo kobiety są tak tępe, że nie potrafią zdać egzaminu albo to dyskryminacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 2 Grudnia 2014 Share Napisano 2 Grudnia 2014 Nazywając tego typu akcje dyskryminacją, dyskryminujesz mnie, jako mężczyznę myślącego. Dla mnie bowiem, to jedynie zachęta dla kobiet, będących w zdecydowanej mniejszości, do zainteresowania się bardzo przecież interesującym sposobem spędzania wolnego czasu. Dyskryminacja byłaby wtedy, gdyby to np mężczyzna miał taniej. Bez sensu - tych w wędkarstwie mamy dostatek. Równie dobrze można uznać dyskryminacją zachętę dla dzieci i młodzieży w postaci niższych składek. Mniejszości należy zachęcać i nie mam nic przeciwko, żeby kobiety miały darmowe egzaminy. Wiem, że są obszary, gdzie to nie powinno mieć miejsca - np ubezpieczenie auta OC. To że ktoś jest kobietą, nie oznacza przecież, że jeździ bezkolizyjnie i bezpieczniej ode mnie (ponad 10 lat bez szkody, od samego zdanego egzaminu na prawko). W przypadku wędkowania jednak nie mieszajmy zachęty z dyskryminacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrek Napisano 2 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2014 No to w tym momencie zapytam się - kto mnie zachęci? Nie dość, że będę musiał zrobić jakiś egzamin - bo moje papiery poszły z dymem a w PZW - brak - nie istnieją. Czy w tym przypadku ja jako osoba która wdraża, popularyzuje wędkarstwo - kto mnie do tego zachęci ? Jak na razie to mnie odstraszają jakieś tam podziały na koła i inne pierdoły. Wyliczyłem sobie ile musiałbym wydać pieniążków na cała Polskę - ponad 1400 PLN. To nazywamy popularność czy zniechęcenie - zabawa, hobby dla bogatych? Z tego co policzyłem same zezwolenia i inne koszty to tragiczne koszty. Ja nie mówię o wędce za 50 -100 zł. Ja mówię o sprzęcie za kilka kafli. Patrząc na całokształt to popularyzowanie wśród młodzieży wędkarstwa stoii na słabym poziomie a stare pedagogiczne powiedzenie, że człowiekowi dać wędkę aby zaczął łowić w tym przypadku przechodzi do lamusa. Dzieci, młodzież - oczywiście powinna i jest zwolniona z opłat za egzamin i nawet z opłat członkowskich, ale żeby kobiety były zwalniane z opłat za egzamin - to już przesada. Otworzyłem też temat o uprawnieniach dla osób niepełnosprawnych - jak na razie w nim cisza. Chyba ktoś zapomniał o logice i innych grupach społecznych które powinny być zwolnione z opłat egzaminacyjnych oraz posiadać ulgi w opłatach za zabawę wędkarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mefis_7 Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Są, są , kobietki które wędkują. Sam osobiście, latem w zeszłym roku spotkałem jedną dziewczynę wędkującą koło mostu milenijnego. O ile dobrze pamiętam to chyba była z nowego dworu. Przyznała mi się, że wieczorami ucieka do domu bo niestety młodzież (pijąca alkohol) różnie się zachowuje. W tym roku jej nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edmund Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Widziałem dwa lata temu nad zalewem Miedzna parę 60+ ,łowili na spławiki z brzegu i jemu nie za bardzo to wychodziło i do pani mówi -zabrieramy się- na to ona wyciąga siatkę z wody pełną leszczyków i płotek,zamienili się miejscami i on też nałowił kilka sztuk.Do zobaczenia nad wodą Edmund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrek Napisano 3 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2014 Jest ich mało - to fakt. Jednak to co przytoczył kolega @ mefis_7 to smutna rzeczywistość. Może właśnie dla tego jest tak mało kobiet nad brzegami naszych wód. Jednak z tego co opisałeś można wyciągnąć smutny wniosek - młodzież woli piwo niż wędkę. Można to zmienić ale - właśnie to ale - tu władze są mało przychylne do socjalizacji młodzieży. Alkohol to zarobek dla państwa a i programy profilaktyczne w tej dziedzinie też są bo i muszą być. Dla naszego kochanego Państwa lepiej jest nie wdrażać programów socjalizacyjnych a tylko profilaktyczne i lecznicze (chodzi o przeciwdziałanie alkoholizmowi). A tak dla porównania to powiem, że nieprawdą jest że kobiety są takie słabe - proszę zobaczyć ile potrafią przed świętami pakunków przytargać do domu, chłop to już by dawno z przepukliną leżał w szpitalu lub na cmentarzu To my mężczyźni tworzymy obraz kobiety słabej i wątłej. Jest wręcz przeciwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Jednak to co przytoczył kolega @ mefis_7 to smutna rzeczywistość. Może właśnie dla tego jest tak mało kobiet nad brzegami naszych wód. Daj babie wędkę, to będziesz jadł g...o nie obiady w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snsokol Napisano 4 Grudnia 2014 Share Napisano 4 Grudnia 2014 Daj babie wędkę, to będziesz jadł g...o nie obiady w domu. Wręcz przeciwnie. Znam kobietę, która nie raz na rybach pokazała klasę wszystkim (łącznie ze mną). Naprawdę zna sie na rzeczy Także są kobiety, które wędkują i robią to naprawdę z pasją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bluzer Napisano 4 Grudnia 2014 Share Napisano 4 Grudnia 2014 Czy w tym hobby są kobiety?Na forum jak do tej pory widziałem tylko mężczyzn. Pracuję nad tym by nieco zmienić ten obraz:) p.s. A obiady robi świetne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrek Napisano 4 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2014 Od wieków albo i dłużej - to mężczyzna przynosi żarcie - to on chodził na mamuta. Kobieta zawsze robiła w zagrodzie. Teraz to się troszkę pozmieniało - kobiety mają pasję mężczyzn. Niech tak zostanie - fajnie mieć koleżankę nad wodą. Odnośnie fotki - ładna - oczywiście ryba Nie - wszystko jest ładne. Ale to chyba nie ta Pani złowiła tę rybę - nie wygląda strojem na to. Te rybisko zjadło chyba faceta i teraz do przytulania zostało coś zimnego. przez mankiety kurtki. Ciekawe jak skończyła ta rybka - na patelni ? Teraz w rękach Pani - aby rybka była zjadliwa - patrząc na stan naszych wód - trudno się nie otruć i właśnie dla tego potrzebna jest do tego szarlatan w damskiej skórze (szaman, wiedźma, itp ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 4 Grudnia 2014 Share Napisano 4 Grudnia 2014 W moim kole wędkarskim nie ma kobiet.........i za mojej histori wędkarskiej kilkuletniej nie udało mi sie spotkać kobiety która wędkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 4 Grudnia 2014 Share Napisano 4 Grudnia 2014 Lata 80te , moja nauczycielka , zamiłowanie jak tylko czas jej pozwolił , nie wiem jak teraz , lata 90te , spotkaliśmy z kumplami panią wędkującą na lodzie z sprzętem wypasionym jak na tamte lata , moja matka jeździła z ojcem na rybki(rzeka Drwęca)za brzaną , powiem szczerze że niektóre brzany to niejeden z was chciałby złowić , no i mamy na forum panie łowiące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrek Napisano 4 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2014 Fakt - jest ich mało. Byś może nie lubią takiego hobby. Mają dużo więcej zajęć niż wędkowanie. Wiadomo - ich pasją jest dom, dzieci, kuchnia. Może bardzo stereotypowo ale tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bluzer Napisano 4 Grudnia 2014 Share Napisano 4 Grudnia 2014 Ciekawe jak skończyła ta rybka - na patelni ? ) Skończyła jak każda ,która zamelduje się u mnie na brzegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrek Napisano 4 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2014 Czyli ty głodny chodzisz - biedaku. To dobrze, że taka Panią posiadasz. A może te ryby są niejadalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaplasiwa Napisano 4 Grudnia 2014 Share Napisano 4 Grudnia 2014 Brawo Kamilu. Jak zwykle zawstydzasz mnie swoimi połowami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bluzer Napisano 5 Grudnia 2014 Share Napisano 5 Grudnia 2014 zawstydzasz mnie swoimi połowami Daj spokój Krzychu, nie taka była moja intencja Akurat w przypadku sumów miałem ten komfort,że w okresie lipiec-sierpień miałem wolne wieczory i starałem się być na Wisłą możliwe jak najczęściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi