FullWengjel Napisano 18 Lipca 2016 Share Napisano 18 Lipca 2016 Witam. Poproszę o kilka rad od Jegomościów łowiących okonie z użyciem przyponu z FC. Ja do tej pory używałem głownie cieniutkiej żyłeczki ale i próbowałem plecionki. Zdecydowanie wolę czucie na plecionce ale plecionkę okonie widzą... Pamiętam jak zdziwiony patrzyłem jak okonie przy pomoście atakowały moją plecionkę 0,08 nim dopłynęła do nich przynęta. Oczywiście tak robiły tylko mikrusy, większe sztuki odpuszczały sobie tak plecionkę jak i przynętę. Po tych doświadczeniach przerzuciłem się całkiem na żyłkę 0,14 i pomimo, iż łowię je z powodzeniem to jednak tęsknie do czucia jakie dawała plećka, zwłaszcza przy większych odległościach. Chciałbym spróbować dowiązać Fc do okoniowej plecki tak ze 1,2-1,5 metra tylko i wyłącznie ze względu na jego niewielką widoczność i rozciagliwość. Nie interesuja mnie informacje o obcinkach Fc przez szczupaki i wytrzymałości FC na ich zęby. Tylko i wyłącznie zmniejszenie widoczności i rozciągliwości. Jakie macie doświadczenia w tym temacie i czy warto takie coś stosować czy lepiej sama plecka o grubości poniżej ludzkiego włosa? Jeżeli Fc to jakiej grubości i może jakaś konkretna firma. Nie ukrywam, że celowałbym w coś miękkiego żeby nie zakłócało pracy paprochów. A może wystarczy ten kawałek ze zwykłej żyłki? Kto próbował różnych rozwiązań i jakie ma doświadczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FullWengjel Napisano 27 Lipca 2016 Autor Share Napisano 27 Lipca 2016 Fajnie, że zasypaliście mnie postami... Dobrze, że zbliża się mój urlop to będę miał czas je wszystkie przeczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wędkarstwo u Zbyszka Napisano 22 Sierpnia 2016 Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Ja teraz używam już tylko i wyłącznie przyponów z Surflonu 7x7 splotów + agrafki z drutu dentystycznego. Taki przypon jest niezawodny, nie rozciąga się, nie plącze, nie odkształca i jest mało widoczny. Oczywiście długość linki, wielkość agrafki, itd dostosowuję do danej ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FullWengjel Napisano 12 Września 2016 Autor Share Napisano 12 Września 2016 No połowiłem trochę z Fc... Efekty jak najbardziej zadowalajace. Do plecionki 0,10 przez krętlik dowiązany fc 0,23 (niestety nie pamietam teraz firmy) i jest super. Liczba brań jak na cienkich zyłkach a szybkośc zaciecia i czucie To jest to co tygrysy lubia najbardziej. Trochę zabawy z wezłami ale warto. Niestety nie potrafiłem zwiazac plecki z tak cienkim fc ale kretlik i plecka na palomara a fc z obu stron na uni knot i nie mam zastrzeżeń choć narazie połowiłem na tym tylko okonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi