arek-legnica Napisano 14 Września 2006 Share Napisano 14 Września 2006 Polecam za to okolary do snorkelingu + fajka , w Morzu Czerwonym...Tam mozna spenetrowac ładne rybki Polecam Połwysep Synaj w okolicach Sharm el Shaik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-Adam- Napisano 15 Września 2006 Share Napisano 15 Września 2006 No tak... Ciekawe ile zobaczyłbyś u nas na jakiejś zaporówce, gdzie widoczność to nawet nie 0,5m... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomii Napisano 15 Września 2006 Share Napisano 15 Września 2006 Okulary polaryzacyjne bo o takie chodzi autorowi postu pozwalają obserwować z brzegu to co się dzieje pod powierzchnią wody. Zabawa polega na tym, że okulary polaryzacyjne to nic innego jak tzw. filtr polaryzacyjny, który przepuszcza fale świetlne rozchodzące się liniowo i tylko w jednym kierunku. W praktyce oznacza to oszukanie ludzkiego oka i mózgu. Woda będaca w ruchu odbija światło słoneczne tak jak lusterko, którym ruszamy puszczając tzw. zajączki na ścianę. Nie widzimy tego co jest pod powierzchnią ponieważ lustro wody jest wówczas źródłem światła tak jak lampa świecąca nam prosto w oczy. A wiadomo, że oko ludzkie nie jest w stanie dokładnie widzieć obiektu znajdującego się za źródłem światła (metoda wykorzystwyana kiedyś podczas przesłuchań) Okulary polaryzacyjne przepuszczają tylko fale świetlne padające np. prostopadle do filtra lub pod innym kątem w zależności od rodzaju filtra i tylko fale przepuszczone przez taki filtr sa widziane przez oko pozostałe fale są odbijane od filtra. Aby efekt był pełny okulary powinny posiadać osłony, które nie przepuszczają światła na. z boku (pomiędzy okiem a uchem) Jak sprawdzić czy okulary wciskane nam przez sprzedawcę jako polaryzacyjne rzeczywiście są polaryzacyjne??? Należy wziąć dwie pary takich samych okularów i złożyć je szkłami pod kątem 90 stopni (jedne poziomo, drugie pionowo) tak, że obydwa szkła muszą być ustawine w tym samym kierunku. Patrząc przez dwie pary szkieł (filtrów) ustawionych pod kątem 90 stopni powinniśmy nic nie widzieć (czarna plama) dlatego, że tak ustawione filtry nie moga przepuszczać światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bartosz Napisano 17 Września 2006 Share Napisano 17 Września 2006 Innym bardzo prostym sposobem, choć polegającym na tym samym działaniu, jest spojrzenie przez okulary polaryzacyjne obrócone o 90 stopni na jakiś wyświetlacz ciekłokrystaliczny (komórki, kasy fiskalne, kalkulatory...). W sklepie na pewno coś takiego będzie w zasięgu ręki! Efekt taki sam jak napisał tomii - czarna plama zamiast obrazu. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 17 Września 2006 Share Napisano 17 Września 2006 ... i jako ciekawostkę dodam, ze nie da sie jeździć w nich samochodem z płomieniowo hartowanymi szybami ... widać miejsca przelotu płomieni ... nic pozatym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio118 Napisano 11 Stycznia 2007 Share Napisano 11 Stycznia 2007 Jesli o okulary chodzi to propnoje Shimano Diaflash AX. So bardzo dobre bo sam ich uzywam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
savior Napisano 28 Marca 2007 Share Napisano 28 Marca 2007 Witam Poszukuje Bardzo dobrych okularów zapobiegających odbijanie sie w wodzie. Oczywiscie za rozsądną cene i bardzo dobre (zdaje sobie sprawe z tego ze duzo rzeczy jest przereklamowana a ich ceny są bardzo wysokie a duzo ludzi patrzy na cene nie na mozliwosci) Poszukuje tez dobrych spodniobutów (zeby nie zmarzł w nich stojąc w wodzie wiosną i jesienią) Zastanawiałem sie nad : 1. Spodniobuty z grubego neoprenu shakespeare 2. Lemigo - Spodniobuty PVC / Nylon Jeśli ktos urzywał niech napisze opinie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeux Napisano 28 Marca 2007 Share Napisano 28 Marca 2007 Lemigo - Spodniobuty PVC / Nylon całkiem całkiem - za nie duże pieniądze, a co do okularów (to ja niszcze) i dlatego kupuje Jaxona są tanie bo jedyne 25 zł a spełniają role , jak dla mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
savior Napisano 28 Marca 2007 Share Napisano 28 Marca 2007 Własnie tez patrze na te lemingo bo są bardzo tanie tylko nie wiem z czego są te spodnie bo na tym zdjeciu widac jak by były z czegos taiego grubszego. I jak jest z wytrztmałosciat tego czegoś ?? (nie przetrze sie) Pzdr i dzieki za szybką odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeux Napisano 28 Marca 2007 Share Napisano 28 Marca 2007 SPODNIOBUTY BEHR PVC sprawdz to ostatnio kupiłem i jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 28 Marca 2007 Share Napisano 28 Marca 2007 SPODNIOBUTY BEHR PVCJa mam "jeszcze" wodery Behr i tez jestem z nich zadowolony, pozatym ze kupilem zamale i teraz je sprzedaje. Ale sa godne polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
savior Napisano 28 Marca 2007 Share Napisano 28 Marca 2007 Patrze włąsnie na BEHR PVC ale wygladają na takie cienkie troche. Juz wole troche dopłacic zeby były grupsze i co bym nie zmarzł w tej wodzie stojąc. Moze ktos ma te powyzej i sie podzieli informacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 28 Marca 2007 Share Napisano 28 Marca 2007 poniżej 200zl nie kupisz nić ciepłego (neopreny) mam behr-y i są fajne tylko jak chesz w nich stać dlugo w wodzie to poprostu się grubiej ubierz 2-3 pary skarpet jakieś kalesonki i dresik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 28 Marca 2007 Share Napisano 28 Marca 2007 tylko jak chesz w nich stać dlugo w wodzie to poprostu się grubiej ubierz 2-3 pary skarpet jakieś kalesonki i dresik Tudzież skarpety neoprenowe. Ale jak chcesz aby było Tobie ciepło wiosną i jesienią to kup neopreny tyle że latem się ugotujesz.Poszukuje Bardzo dobrych okularów zapobiegających odbijanie sie w wodzie. Oczywiscie za rozsądną cene no z tym może być problem, ostatnio czytałem o dobrych okularach ale cena była nie do przyjęcia - 599 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 28 Marca 2007 Share Napisano 28 Marca 2007 Co do spodniobutów to nie wypowiem się ale co do okularów to trochę ich przerobiłem (na ryby i do samochodu). Najlepiej spisują się jak do rej pory Ray-Ban P (model w zależności od twarzy ) doskonałem filtry i polaryzacja. Soczewki szklane - nie rysują się - całość mocna, wiele razy nimi rzucałem i szorowałem pod wodą różnymi detergentami. Do tej pory są całe, nie pogięte, nie porysowane i ogólnie git. Cena - jakieś 2-3 lata temu około 900zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
savior Napisano 29 Marca 2007 Share Napisano 29 Marca 2007 Co do spodniobutów to nie wypowiem się ale co do okularów to trochę ich przerobiłem (na ryby i do samochodu). Najlepiej spisują się jak do rej pory Ray-Ban P (model w zależności od twarzy ) doskonałem filtry i polaryzacja. Soczewki szklane - nie rysują się - całość mocna, wiele razy nimi rzucałem i szorowałem pod wodą różnymi detergentami. Do tej pory są całe, nie pogięte, nie porysowane i ogólnie git. Cena - jakieś 2-3 lata temu około 900zł no z tym może być problem, ostatnio czytałem o dobrych okularach ale cena była nie do przyjęcia - 599 PLN Nie no moze i dobre są te okulary ale cena "nie do przyjęcia" Co do butów to moze rzeczywiscie kupić te behr'y i załozyć dresik podspód bo w lato moze być nie ciekawie. A nie chce woderów bo w spodniach moge zrobic krok dalej. Moze ktos sprawdził jeszcze jakies tanie okularki powiedzmy do 100 choć i ta cena jest już zdrowo przekroczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 29 Marca 2007 Share Napisano 29 Marca 2007 Poszukuje Bardzo dobrych okularów zapobiegających odbijanie sie w wodzie. jakies tanie okularki powiedzmy do 100 choć i ta cena jest już zdrowo przekroczonaNo to się zdecyduj savior Obawiam się że w tym przedziale cenowym to zapomnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
savior Napisano 29 Marca 2007 Share Napisano 29 Marca 2007 Kurcze ale 900 zł czy nawet 590 to jest kolosalna dla mnie cena za okulary. Nie ma czegos tanszego a w miarte dobrego ?? Takie okulary to bym musiał brać na raty (nie wspomne co by zona ze mną zrobiła:) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 29 Marca 2007 Share Napisano 29 Marca 2007 Kurcze ale 900 zł czy nawet 590 to jest kolosalna dla mnie cena za okulary.Nie ma czegos tanszego a w miarte dobrego ?? Takie okulary to bym musiał brać na raty (nie wspomne co by zona ze mną zrobiła:) ) Mnie by odwiozła do psychiatryka Kup Jaxona za 25 zł i nad wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
savior Napisano 29 Marca 2007 Share Napisano 29 Marca 2007 A jeszcze jedno pytanie odnosnie okularów Jexon Bą są dwa rodzaje sciemniające i rozjasniające. Chyba raczej powinny być sciemniajace tak bo jak złoneczko swieci to przyciemni?? (prosze tylko o potwierdzenie mojej tezy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 29 Marca 2007 Share Napisano 29 Marca 2007 Ja mam takie przez które widać pomarańczowo (lekki brąz) Sprawują się dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 29 Marca 2007 Share Napisano 29 Marca 2007 900 zł czy nawet 590 to jest kolosalna (...) cena za okulary.Też tak uważam, ale niestety ceny okularów na takim poziomie ustalił rynek (jakoś nie chce mi się wierzyć że są podyktowane faktycznym kosztem wytworzenia) - tak więc .... co robić, trudno.... Weź tylko pod uwagę że o ile nie zależy Ci na modzie (bo wtedy musisz kupowac nowe co sezon ) to jest to zakup na lata. Czego pewnie nie można powiedzieć o Jaxonie. Pamiętej też że okulary są w związku z narządem wzroku, który jest wrażliwy na różne przykrości więc nie dziw się jeśli np. po całodniowym wędkowaniu w tych 'goglach' będzie Cię bolała głowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 29 Marca 2007 Share Napisano 29 Marca 2007 Pamiętej też że okulary są w związku z narządem wzroku, który jest wrażliwy na różne przykrości więc nie dziw się jeśli np. po całodniowym wędkowaniu w tych 'goglach' będzie Cię bolała głowa. A to temu mam takie migreny A żona myślała, że specjalnie unikam seksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
savior Napisano 29 Marca 2007 Share Napisano 29 Marca 2007 ok czyli po kryjomu trzeba odkładać kase do skarpety na dobre okulary a narazie bierzemy Jexona za 30 zł. Dziekuje wszystkim za pomoc. Miłego dnia i wędkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 29 Marca 2007 Share Napisano 29 Marca 2007 Kup Jaxona za 25 zł i nad wodę Zgadzam sie z tomek1, kup Jaxona a glowa bedzie Cie bolec jak nic nie złowisz a nie od okularów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi