robert79 Napisano 8 Lutego 2010 Share Napisano 8 Lutego 2010 Kupowac będę i tak dwie więc zobaczę jak to się ma w praktyce.Dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Finczyk Napisano 8 Lutego 2010 Share Napisano 8 Lutego 2010 Ale jak mocujecie kotwice do pontonu. Pytam, gdyz rowniez zamierzam kupic mala kotwice do pontonu. A posiadam AQUA-SPEED NAVIGATOR III 300 z pawężą. Nie wiem, gdzie jedna kotwice zamontowac (na dziobie). A ja bym kupil dwie, to ta druga mocowac z tylu czy tez obydwie przodu, lekko po bokach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 9 Lutego 2010 Share Napisano 9 Lutego 2010 Największą stabilność pontonu uzyskasz mocując kotwice na dziobie i na rufie albo w pobliżu tych części "pływadełka" .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 9 Lutego 2010 Share Napisano 9 Lutego 2010 wykombinowałem że pod szlachetne 4 litery potrzeba coś miękkiego i padło na maty/poduszki samopompujące. Koszt niewielki bo niecałe 3 dychy a tyłek będzie zadowolony. Chyba że ktoś zna inne patenty Ja używam czegoś takiego: Super poduszka dmuchana INTEX http://www.allegro.pl/item907885048_super_poduszka_dmuchana_intex_43x28x9cm_68672.html Przymocowanego do ławki na rzepy (takie samoprzylepne co by nie przyszywać do poduszki ) żeby poduszka z pod tyłka nie uciekała. Najlepiej się sprawdza napompowana do połowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 9 Lutego 2010 Share Napisano 9 Lutego 2010 artech, a jak u nas wygląda sprawa z kotwiczeniem pontonów? Jakie kotwice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 9 Lutego 2010 Autor Share Napisano 9 Lutego 2010 Jakie kotwice?Jak jakie no chyba okrętowe co by cię Arktika nie ratowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 9 Lutego 2010 Share Napisano 9 Lutego 2010 kocur, kotwicę do mojego okrętu (Kolibri 220) zrobiłem sobie sam z wałeczka od łożyska waży jakieś 3 kg i nadaje się tylko na małe i płytkie jeziorka, na ciut większe i głębsze muszę wykombinować coś w okolicach 5-6 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 artech, a bieżąca woda? Wiesz jak Odra i Regalica potrafią ciągnąć Na stojącą nie będzie problemu bo kupi/wykombinuje się ze 2 odważniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 kocur, ja posiadam chyba najprostsza kotwice a mianowicie kamyk polny(otoczak) wywiercona dziurka na kolek z hakiem i posiadam trzy sztuki od 5 do okolo 10 kg w razie zakleszczenia( jeszcze takiego nie mialem) strata niewielka swoje miejsce ma na dziobie pontonu na kamizelce asekuracyjnej wiec nie stuka i nie rysuje podlogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 artech, a bieżąca woda? Z taką łupineczką nawet nie próbuję na płynące się wybierać Na takie wypady jest łódka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 Nie chodziło mi o trolling pod prąd Odrą a raczej o ustawienie okrętu gdzieś z boku może jakaś zatoczka itp. No nic nie pozostaje jak zorganizować jakieś piwo - pępkowe - pontonowe i podyskutować nad problemem bo niektórzy mają zaległości w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 kocur, może takie coś KOTWICA GUMOWO-METALOWA 9kg http://www.allegro.pl/item911639703_kotwica_gumowo_metalowa_9kg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 artech, oglądałem. Jak da radę zakotwiczyć moją kuwetę takimi dwoma odważnikami na Odrze to ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 kocur, spokojnie da radę i jedna taka, tyle że jak wiaterek będzie to się będziesz kręcił jak na karuzeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 Czyli 2 sztuki muszą być Mniej więcej mam już temat wyklarowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 kocur, tyle że musisz wziąć pod uwagę jak wyciąga się z mulistego dna takie 9 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 Damy radę, w końcu będzie ze mną na pokładzie majtek więc on będzie operatorem balastu Najważniejsze żeby te 2 razy 9 kilo utrzymał ponton w miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 11 Lutego 2010 Share Napisano 11 Lutego 2010 Najważniejsze żeby te 2 razy 9 kilo utrzymał ponton w miejscu. myślę, że może to być nawet za dużo. 2x9 kg to 4 m łódkę utrzyma. Spokojnie wystarczyło by Tobie 2x5 kg. Chyba że masz na myśli Oderkę na wysokości Bielinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Grisha Napisano 11 Lutego 2010 Share Napisano 11 Lutego 2010 kocur, myślę, że dużo lepszym rozwiązaniem było by wbijanie dwóch tyczek w dno i wiązanie do nich pontonu rozwiązanie sprawdzone na Narwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 11 Lutego 2010 Share Napisano 11 Lutego 2010 Grisha, też myślałem o tym ale głębokość nie zawsze pozwoli na takie manewry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaSsAcReR Napisano 13 Lutego 2010 Share Napisano 13 Lutego 2010 Witam Chcialbym zakupic ponton na sezon i troche juz w tej sprawie poszukalem w necie i znalazlem kilka swoich typow. Ktory z nizej wymienionych wydaje sie Wam najlepszy? Dodam, ze ponton bede dosc czesto skladal i rozkladal gdyz nie mam mozliwosci zwodowania go na sezon. Lowic bede sam ew z druga osoba na rzece, jeziorach a takze na zalewie. PRO MARINE 270 NAVIGATOR http://allegro.pl/item908629997_profesjonal_ponton_pro_marine_270_navigator_gwar5l.html --- Ten zastanaiwa mnie dlaczego jest taki ciezki w porownaniu z innymi podobnymi. Wild LakeGroupCBO 235 http://allegro.pl/item908981962_wild_lakegroupcbo_235_supermocny_ponton_wedkarski.html --- Ten ma dobra renome tutaj na forum jak zauwazylem, nawet mi sie podoba KOLIBRI K260TL http://allegro.pl/item918843839_ponton_kolibri_k260tl_okazja_zimowa_cena.html --- Ten spodobal mi sie jaki pierwszy no i ma niska wage ale czy przez to nie jest mniej wytrzymaly? WILD LAKE GROUP CM 270Sl z Podłogą listwową http://allegro.pl/item911638449_ponton_wild_lake_group_cm_270sl_zpodloga_listwowa.html --- Ten tez mi sie podoba tylko zastanawia mnie jaka jest roznica w tym, ze nie ma tylnej burty takiej samej jak inne Bardzo prosze o jakies sugestie, Wasze zdania gdyz niegy wczesniej nie mialem pontonu i nie mam pojecia ktory z tych nadawac sie bedzie dla mnie najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1956 Napisano 13 Lutego 2010 Share Napisano 13 Lutego 2010 MaSsAcReR, a brales po uwage cos takiego kolibri km 300.Ma bardzo dobre opinie i sztywna podloge i dluga gwarancja napewno posluzy pare dobrych sezonow http://www.allegro.pl/item916672797_ponton_kolibri_km_300_okazja_zimowa_cena.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaSsAcReR Napisano 13 Lutego 2010 Share Napisano 13 Lutego 2010 a co myslisz o tym samym modelu tylko 260? Bo tamten troche przy duzy jak dla mnie (aczkolwiek go nie skreslam) i chcialbym sie wyrobic w poltora tysiaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1956 Napisano 13 Lutego 2010 Share Napisano 13 Lutego 2010 Praktycznie niczym sie nie roznia tylko wielkoscia,zwroc uwage na szerokosc i wygode a przeciez na pontonie niejedno krotnie spedzamy wiele godz.Chodzi o wygode,pomieszczenie wielu klamotow.Ale 280 powinien byc ok.zwlaszcza ze czesto bedziesz sam wedkowal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość greg37 Napisano 13 Lutego 2010 Share Napisano 13 Lutego 2010 kocur, może takie coś KOTWICA GUMOWO-METALOWA 9kg http://www.allegro.pl/item911639703_kotwica_gumowo_metalowa_9kg.html Skoro macie 2 stówki na kawałek złomu, to kupujcie. Mój kolega kupił za to nowiutkiego feedera, a kotwice zrobił z dwóch 5-litrowych butelek po wodzie mineralnej zalanych betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi