Skocz do zawartości
tokarex pontony

Prośba o proporcje w zanecie

Kris83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam koledzy prosze was o podanie mi odpowiednich proporcji do zanety a o to składniki

1)Bułka tarta

2)Biszkopt

3)Płatki owsiane

4)Otreby pszenne

5)Mąka kukurydziana

6)kasza kukurydziana

Z góry dziekuje

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

dobre pytanie, dolaczam sie do prosby :))

Napisano

Kris83,

do póki nie napiszesz na jaką wodę (bo płynęca inna jest niż stojąca :grin: ), na jaką metodę, na jaką rybę się nastawiasz (bo do gatunku trzeba dobrać pracę zanęty czy smurząca, czy powierzchniowa czy denna itp. itd.) to pewnie nikt ci żadnych konkretów nie poda....

z podanych przez ciebie składników to bułka jest nośnikiem i zależnie od gramatury (jak grubo jest zmielona) i przygotowania (zwykła czy np. prażona) może mieć różną pracę...

biszkopty oprócz aromatu i słodzenia świetnie nadają się do sklejania zanęt

płatki też posiadają właściwości klejące jak duże zależy od ich przygotowania (czy mielone czy całe, pażone czy surowe)

mąka i kasza oprócz tego że pracują w miarę szybko (wypłukują się stosunkowo szybko) są również klejące (przy większych ilościach nawet bardzo)

otręby klejące nie są...

tyle co wiem :razz: ale jak specuzujesz pytanie może lepsi fachowcy lepej ci doradzą....

Napisano

no to moze ja napisze:

1.leszcz, zaneta denna, jezioro, glebokosc okolo 3-3,5m

2.ploc, zaneta denna, jeziorko, glebokosc 3-3,5m oraz glebokosc 1,5 do 2m

dno w lowisku jest muliste, szczatki roslin, patykow, dno plaskie

Napisano

Ta zaneta ma sluzyc na lowienie na fedeera na zalewie, ryby ktore chce lapac to leszcz i karp

Napisano

lin,

ja proponowałbym na lesia:

3 części bułki

po 1 mąki i kaszy kukurudzianej

2 części otrębów

1 część biszkopta

1.5do 2 części płatków (albo surowych albo parzonych....bo powinno być coś grubszego na leszcza)

do tego proponowałbym dodać dużą puszkę kukurydzy konserwowej trochę przynęt na które zamierzasz łowić i jakiś barwnik żeby zbyt jasna zanęta nie płoszyła ryb szczególnie tych większych np. kurkuma i trochę ziemi czarnej (zbliżonej kolorem do dna).

Na płoć dałbym podobną, tylko zamiast 2, 1 część płatków, najlepiej mielonych, i 2 części kaszy oraz nie dawałbym kukurydzy.

Do tego oczywiście jakies aromaty. Na leszcza przyprawa do piernika albo olejek migdałowy, na płoć czosnek lub wanilia. Ale aromaty na różnych wodach są różnie skuteczne, więc może się okazać, że na twoim łowisaku skuteczne są inne... :wink:

Gość wobler129
Napisano
bo powinno być coś grubszego na leszcza

Jak się łowi z marszu to się z tobą nie zgodzę... sam tak uważałem, ale zanęty sypkie zawodnicze powinny być sypkie i nie powinny być grube. Zanętą ryba nie ma się najeść tylko ma utrzymać rybę w stanowisku.

Ostatnio znajomy ze sklepu wędkarskiego mnie tego uczył. 30 min i już troszkę zakumałem :cool:

Napisano
Zanętą ryba nie ma się najeść tylko ma utrzymać rybę w stanowisku.

tylko że ja nic nie pisałem nic o dozowaniu....jeżeli nasypiesz dużo to i drobną może się ryba najeść....trzeba dobrać ilość podanej zanęty do rybności wody. osobiście uważam że jeżeli chcesz przyciągnąć i utrzymać w łowisku większą rybę w zanęcie musi być coś grubszego bo na drobną zanętę więsze sztuki nie będą tracić czasu tylko odpłyną w poszukiwaniu lepszego żerowiska. poza tym nie było mowy o łowieniu z marszu. :roll:

ale to moja osobista opinia i każdy może mieć inne zdanie poparte swoim doświadczeniem. :wink:

Kris83,

ja na feedera nie łowię :???: ...czasami zakładam sprężynkę ale nie uważam się za kompetentną osobę żeby ci doradzać poczekaj może pojawi się tu jakiś spec od gruntówki i podzieli się swoją wiedzą :mrgreen:

Napisano

zrób tak

płoć

400g baza zanętowa

350g bułka tarta

250g coco

200g konopi prażonych

20g atraktor płoć traper lub innego

brązowy lub czerwony barwnik

leszcz

400g baza zanętowa

350g TTX

200g coco

100g Coprah-Melase.

50g Mieszanka piernikowa

50g atraktor leszcz traper

i barwnik

Gość wobler129
Napisano

sinus tak z tymi dodatkiem prawda. Dlatego dodaje się różnego rodzaju płatków, otrębów, kukurydzy czy robaczków :grin:

Napisano

Moim zdaniem wszystko zależy od łowiska. Na moim próbowałem różnych gotowych mieszanek + różne dodatki. Suma sumarum najlepiej sprawują się (zaznaczam na moim łowisku) GutMix Feder + brasem. Wcześniej próbowałem Trapera i Robinsona, ale to nie było to. Tak więc, moim zdaniem, znaczenie mają: łowisko i przyzwyczajenia ryb, a właściwie to do czego je przyzwyczajono (zawsze zrwracam uwagę na to co leży na brzegu, niestety wielu wędkazry pozostawia po sobie na łowisku wiele rzeczy, z których można wywnioskować jaką zanętę stosowali - oczywiście nie wiadomo z jakim skutiem).

Rozpisałem się, a w sumie nie napisałem nic w spawie proporcji - więc ja do wspomnianej gotowej mieszanki Gut Mix stosuje jedynie Brasem w ilości podanej na opakowaniu tj. 1 opakowanie na 3 kg gotowej zanęty.

• 1 year later...
Napisano

Witam, prosiłbym bardzo o pomoc w dobraniu mi proporcji w utworzeniu zanęty , za bardzo nie mogę sobie z tym poradzić ( mile widziane poprawki jak i dodatki) - zanęta ma być na rzekę przeważnie Wisłę (leszcz , karp )

Bułka lub chleb mielony

Mąka kukurydziana

Kasza kukurydziana

Płatki owsiane

Otręby pszenne

Biszkopt mielony

melasa w płynie

copro melasa

mączka arachidowa

wanilia

coco belge

pv1

PS Wszystkie porady, zmiany i dodatki mile widziane

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.