Kris83 Napisano 11 Lipca 2007 Napisano 11 Lipca 2007 Witam koledzy prosze was o podanie mi odpowiednich proporcji do zanety a o to składniki 1)Bułka tarta 2)Biszkopt 3)Płatki owsiane 4)Otreby pszenne 5)Mąka kukurydziana 6)kasza kukurydziana Z góry dziekuje
sinus Napisano 11 Lipca 2007 Napisano 11 Lipca 2007 Kris83, do póki nie napiszesz na jaką wodę (bo płynęca inna jest niż stojąca ), na jaką metodę, na jaką rybę się nastawiasz (bo do gatunku trzeba dobrać pracę zanęty czy smurząca, czy powierzchniowa czy denna itp. itd.) to pewnie nikt ci żadnych konkretów nie poda.... z podanych przez ciebie składników to bułka jest nośnikiem i zależnie od gramatury (jak grubo jest zmielona) i przygotowania (zwykła czy np. prażona) może mieć różną pracę... biszkopty oprócz aromatu i słodzenia świetnie nadają się do sklejania zanęt płatki też posiadają właściwości klejące jak duże zależy od ich przygotowania (czy mielone czy całe, pażone czy surowe) mąka i kasza oprócz tego że pracują w miarę szybko (wypłukują się stosunkowo szybko) są również klejące (przy większych ilościach nawet bardzo) otręby klejące nie są... tyle co wiem ale jak specuzujesz pytanie może lepsi fachowcy lepej ci doradzą....
Gość lin Napisano 12 Lipca 2007 Napisano 12 Lipca 2007 no to moze ja napisze: 1.leszcz, zaneta denna, jezioro, glebokosc okolo 3-3,5m 2.ploc, zaneta denna, jeziorko, glebokosc 3-3,5m oraz glebokosc 1,5 do 2m dno w lowisku jest muliste, szczatki roslin, patykow, dno plaskie
Kris83 Napisano 12 Lipca 2007 Autor Napisano 12 Lipca 2007 Ta zaneta ma sluzyc na lowienie na fedeera na zalewie, ryby ktore chce lapac to leszcz i karp
sinus Napisano 12 Lipca 2007 Napisano 12 Lipca 2007 lin, ja proponowałbym na lesia: 3 części bułki po 1 mąki i kaszy kukurudzianej 2 części otrębów 1 część biszkopta 1.5do 2 części płatków (albo surowych albo parzonych....bo powinno być coś grubszego na leszcza) do tego proponowałbym dodać dużą puszkę kukurydzy konserwowej trochę przynęt na które zamierzasz łowić i jakiś barwnik żeby zbyt jasna zanęta nie płoszyła ryb szczególnie tych większych np. kurkuma i trochę ziemi czarnej (zbliżonej kolorem do dna). Na płoć dałbym podobną, tylko zamiast 2, 1 część płatków, najlepiej mielonych, i 2 części kaszy oraz nie dawałbym kukurydzy. Do tego oczywiście jakies aromaty. Na leszcza przyprawa do piernika albo olejek migdałowy, na płoć czosnek lub wanilia. Ale aromaty na różnych wodach są różnie skuteczne, więc może się okazać, że na twoim łowisaku skuteczne są inne...
Gość wobler129 Napisano 12 Lipca 2007 Napisano 12 Lipca 2007 bo powinno być coś grubszego na leszcza Jak się łowi z marszu to się z tobą nie zgodzę... sam tak uważałem, ale zanęty sypkie zawodnicze powinny być sypkie i nie powinny być grube. Zanętą ryba nie ma się najeść tylko ma utrzymać rybę w stanowisku. Ostatnio znajomy ze sklepu wędkarskiego mnie tego uczył. 30 min i już troszkę zakumałem
sinus Napisano 12 Lipca 2007 Napisano 12 Lipca 2007 Zanętą ryba nie ma się najeść tylko ma utrzymać rybę w stanowisku. tylko że ja nic nie pisałem nic o dozowaniu....jeżeli nasypiesz dużo to i drobną może się ryba najeść....trzeba dobrać ilość podanej zanęty do rybności wody. osobiście uważam że jeżeli chcesz przyciągnąć i utrzymać w łowisku większą rybę w zanęcie musi być coś grubszego bo na drobną zanętę więsze sztuki nie będą tracić czasu tylko odpłyną w poszukiwaniu lepszego żerowiska. poza tym nie było mowy o łowieniu z marszu. ale to moja osobista opinia i każdy może mieć inne zdanie poparte swoim doświadczeniem. Kris83, ja na feedera nie łowię ...czasami zakładam sprężynkę ale nie uważam się za kompetentną osobę żeby ci doradzać poczekaj może pojawi się tu jakiś spec od gruntówki i podzieli się swoją wiedzą
chojnak166666 Napisano 13 Lipca 2007 Napisano 13 Lipca 2007 zrób tak płoć 400g baza zanętowa 350g bułka tarta 250g coco 200g konopi prażonych 20g atraktor płoć traper lub innego brązowy lub czerwony barwnik leszcz 400g baza zanętowa 350g TTX 200g coco 100g Coprah-Melase. 50g Mieszanka piernikowa 50g atraktor leszcz traper i barwnik
Gość wobler129 Napisano 13 Lipca 2007 Napisano 13 Lipca 2007 sinus tak z tymi dodatkiem prawda. Dlatego dodaje się różnego rodzaju płatków, otrębów, kukurydzy czy robaczków
bboobb Napisano 13 Lipca 2007 Napisano 13 Lipca 2007 Moim zdaniem wszystko zależy od łowiska. Na moim próbowałem różnych gotowych mieszanek + różne dodatki. Suma sumarum najlepiej sprawują się (zaznaczam na moim łowisku) GutMix Feder + brasem. Wcześniej próbowałem Trapera i Robinsona, ale to nie było to. Tak więc, moim zdaniem, znaczenie mają: łowisko i przyzwyczajenia ryb, a właściwie to do czego je przyzwyczajono (zawsze zrwracam uwagę na to co leży na brzegu, niestety wielu wędkazry pozostawia po sobie na łowisku wiele rzeczy, z których można wywnioskować jaką zanętę stosowali - oczywiście nie wiadomo z jakim skutiem). Rozpisałem się, a w sumie nie napisałem nic w spawie proporcji - więc ja do wspomnianej gotowej mieszanki Gut Mix stosuje jedynie Brasem w ilości podanej na opakowaniu tj. 1 opakowanie na 3 kg gotowej zanęty.
Kris83 Napisano 17 Stycznia 2009 Autor Napisano 17 Stycznia 2009 Witam, prosiłbym bardzo o pomoc w dobraniu mi proporcji w utworzeniu zanęty , za bardzo nie mogę sobie z tym poradzić ( mile widziane poprawki jak i dodatki) - zanęta ma być na rzekę przeważnie Wisłę (leszcz , karp ) Bułka lub chleb mielony Mąka kukurydziana Kasza kukurydziana Płatki owsiane Otręby pszenne Biszkopt mielony melasa w płynie copro melasa mączka arachidowa wanilia coco belge pv1 PS Wszystkie porady, zmiany i dodatki mile widziane Z góry dziękuje i pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.