Grzes D. Napisano 25 Września 2008 Share Napisano 25 Września 2008 do specjalistow to mi jeszcze duzo brakuje. Jedno jest pewne kazdy z nas sie uczy cale zycie i to jest najfajniejsze. Zawsz mozna cos podpatrzec udoskonalic itd. Milego krecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 Mam pytanie - jakich kijków używacie do opadu przy przynętach około 15g? Bo mój power jig do takich przynęt się nie nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 dzisiaj na odrze w lekko podwyższonej wodzie głowka 16 gram i kopyto 9 cm na 40 gramowym kijku chodziło jak złoto.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes D. Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 Robinson Xenon zander 2,2m 7-35 sztywny i czuly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 28 Września 2008 Share Napisano 28 Września 2008 wobler129, jakie cw ma Twój kijek, ja swojego starego wysłużonego Robinsona Dynamic do 30 g używałem do główek 30 gramowych i dawał radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 3 Października 2008 Share Napisano 3 Października 2008 bo na 5-6m wody używam nawet 5g. Podobnie jak Tomek przy większych gumach max 12g. Zacząłem używać cięższych nawet do 20g I kupiłem twardy kij. Zobaczymy czy będzie lepiej ze "sztywniakiem" wobler129, jakie cw ma Twój kijek Dragon Millenium Power Jig 225cm 5-25g Teraz nad wodę zabieram 3 kije Używam 1-7g ze skróconą szczytówką, 5-25g odraz od teraz 18-42g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 3 Października 2008 Share Napisano 3 Października 2008 Kijek fajny. Mógłby być jeszcze trochę inny hmmm... Nie wiem czego mi brakuje Większe przelotki? Przede wszystkim. Ale kijek super - sprawdził się. Tak jak chciałem = kijek ładnie "dzwoni" Dziś 3 puknięcia wyczute i zacięte w tempo Super, bo odrazu jest sztywny i zacięcie jest szybsze, bo w wklejance najpierw wygina się szczytówka, a później dopiero twarda cześć wędziska zacina rybke... Wrażenia super i myślę, że kijek mi posłuży Przy 15g główkach fajnie już pracował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzienciol Napisano 16 Października 2008 Share Napisano 16 Października 2008 Po przeczytaniu całego tematu musze chyba iść do sklepu i kupić odpowiedni kijek. Łowie teraz na Mikado Competition Super Sensitive Spin 7-23g i o dł 3m . Przyznam, że całkiem miło się na niego łowi i jest dość uniwersalny. Opad czy manewrowanie malutkim wobkiem za kleniem to fajna sprawa. Długość ciut nie odpowiednia jak na opad, ale łowie w miejscach, gdzie kij o dł 2,2m nie jest wygodny (trawska, krzaczory itp). Ale zakupie chyba Xenon-a Zander-a 7-35g i poważniej podejde do tematu opadu A jeszcze pytanko, czy ten kijek będzie dobry do pracy z 15g i na 2-3m wodzie, czy lepiej coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nhandu Napisano 17 Października 2008 Share Napisano 17 Października 2008 Robinson xenon zander nadaje sie raczej do łowienia z łodzi a przy twoich (trawska, krzaczory itp) wybrał bym coś dłuższego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darnok29 Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Mam pytanie, czy po poderwaniy przynęty i jej opadzie czekacie czy podrywacie przynęte odrazu jeszcze raz itd? Miałem już dwa wypady na sandacza ale bez żadnych efektów, a tam gdzie łapię jest napewno (Narew koło Niwkowa-PODLASKIE) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 To zależy od łowiska i od upodobań Sandera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darnok29 Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Z tymi upodobaniami to moze być problem:), możesz podać jakis przykład prowadzenia? prubowałem już na wszystkie sposoby i nic nawet nie miałem jednego podbicia,nie wiem co jest.Przeważnie jak przynęta opadnie na dno podrywam ja szczytówką aż do momentu jak opadnie i znów to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nhandu Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 czekasz aż opadnie bo w tym momencie jest najwięcej brań, potem znowu poderwanie, nie zniechęcaj się bo może w tym czasie akurat ryby nie żerowały albo byly w innym miejscu, o metodach prowadzenia napisane zostało już bardzo dużo a technik jest tyle co wędkarzy i każda metoda może być dobra trzeba poprostu szukać i eksperymentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurzy Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 Ja mogę poradzić, żeby nie prowadzić agresywnie przynęty teraz, jak woda jest już zimna. Ostatnio oglądałem film z WMH i czytałem, że jak woda jest zimna ryby mają wolniejszy metabolizm i ogólnie nie chce im się tak ruszać. Ryby wolą teraz łatwiejsze zdobycze, niż coś co szybo ucieka. Więc najlepiej opuścić na dno przynętę, następnie podciągnięcie w trakcie którego robimy 2-3 zatrzymania wędziska na chwilę i potem zwijać nadmiar żyłki i tak cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 Kurzy, mówi prawde i tak jak on w "zimną wode" łowie ospale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darnok29 Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 Narazie dwa wypady i nic nawet pukniecia a do łowiska mam 55km w jedna strone:), a jak przyneta lezy na spadzie nie dam rady jej poderwac do gory, po poderwaniu czuje jak ora dno, co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nhandu Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 spróbuj w drugą strone tzn z wody płytkiej na głęboką wtedy opad trwa dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ddd Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Gdy odbijam przynete kolowrotkiem, plecionka podczas opadu luzuje sie Co robic? Lowie kijem do 25 gram i plecionka 0.12. Prosze o jakies porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 No ale to normalne, podczas opadu, luzuje sie żyłka i plecionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zambo Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 Gdy odbijam przynete kolowrotkiem, plecionka podczas opadu luzuje sie Co robic? Trzynaj kij uniesiony do góry, a korbką młynka kręc tak szybko, wy wykasować luz na lince. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ddd Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Rozumiem ze po szybkim podbiciu kolowrotkiem (2-3 SZYBKIE obroty korbka) powinienem wybierac luz z plecionki. Czy jezeli lowie lekkimi glowkami 4-10 gramowymi (zaleznie od glebokosci) to czy ta metoda bedzie skuteczna na szczupaki i sandacze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Rozumiem ze po szybkim podbiciu kolowrotkiem (2-3 SZYBKIE obroty korbka) powinienem wybierac luz z plecionki. Przy podbiciu samym kołowrotkiem nie powinieneś mieć luzu na lince, bo niby jak Luz wybierasz przy podbijaniu kijem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ddd Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Przy podbiciu samym kołowrotkiem nie powinieneś mieć luzu na lince, bo niby jak Luz wybierasz przy podbijaniu kijem Juz nie wiem co robie zle Gdy podbijam kolowrotkiem plecionka opada ku powiezchni wody Moze powinienem trzymac kij nizej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Gdy podbijam kolowrotkiem plecionka opada ku powiezchni wody Nie wiem jak to możliwe Opisz może krok po kroku jak łowisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ddd Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Rzut, opad do dna ( na napietej plecionce), ustawienie kija na godzine 10, podwojne lub portojne podbicie kolowrotkiem, opad - podczas ktorego plecionka opada ku powiezchni wody , podbicie i tak dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi