ludlaty Napisano 18 Kwietnia 2006 Napisano 18 Kwietnia 2006 Witam wszystki mam takie małe pytanko dotyczące spinningów składanych, czy ktoś ich używał? czy warto sie nimi choć na początku zainteresować? i jakie byście polecali? dodam że zainteresowałem sie składakami ponieważ zależy mi bardzo na ich wielkościach transportowych, chyba że są trzy częściowe klasyczne spiningi pozdrawiam
shogun_zag Napisano 18 Kwietnia 2006 Napisano 18 Kwietnia 2006 chyba że są trzy częściowe klasyczne spiningi Sa, nawet cztoro skladowe. Poszukaj w Shimano. A co do teleskopow ... zapamietaj, ze kazdy sklad czy to teleskop czy skladana to miejsce bardzo usztywnione za razem zbierajace maksymalne obciazenia z kijka. Rozumiesz juz? Najlepsze kijki (najplynniejsza praca podczas ugiecia) to jednoczesciowki
keri Napisano 19 Kwietnia 2006 Napisano 19 Kwietnia 2006 Podzielam 100% opinie kolegi shogun_zag. Spinning teleskop nie zda zupełnie egzaminu. Chyba że będzie służył tylko do połowu okonków na paproszki. Ale i tak odradzam.
Gość Anonymous Napisano 24 Stycznia 2007 Napisano 24 Stycznia 2007 witam, doradzicie który brac? MITCHELL TELE SPIN 270 10 - 30 GRAM waga 140gr 7sekcji - 90zł ABU GARCIA ENTICER TELE 270/10-40 GR waga 154gr 5sekcji - 140zł Shimano Catana Tele Spin 270M c.w. 10-30g waga 182g -140zł dzięki za porady
tomek1 Napisano 24 Stycznia 2007 Napisano 24 Stycznia 2007 Po pierwsze odpuść sobie "tele". Jak spinning to tylko dwuczęściowy. Było sporo tematów doboru kija. Przeglądaj kategorię wędki
Łukasz Napisano 24 Stycznia 2007 Napisano 24 Stycznia 2007 Również odradzam wersje "tele". A z tych trzech wybrałbym Catane.
Gość Anonymous Napisano 24 Stycznia 2007 Napisano 24 Stycznia 2007 a jeśli ten spinning miał by spełniać czasem role spławikowej ?
tomek1 Napisano 24 Stycznia 2007 Napisano 24 Stycznia 2007 a jeśli ten spinning miał by spełniać czasem role spławikowej Wędka spławikowa długości 2,7 nie spełni swojej roli. 3,6 to minimum. Kup składany spinner i do tego nawet najtańszą spławikówkę np. coś takiego http://www.fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=2&assortment=5&producer=47&kind=3429 Będzie to dużo lepsze wyjście.
Gość Anonymous Napisano 24 Stycznia 2007 Napisano 24 Stycznia 2007 niby tak - kiedyś kupiłem taki telespinn mikado300cm i pod swą uniwersalnością sprawdził się w 100% a najlepiej pracowała podczas kontaktu z karpiem wędke mam już ładnych pare lat teraz szukam jakiejs podobnej (w ramach wymiany sprzętu) tylko nie mam pojęcia jak zachowują się takie telespinny węglowe bo moje stare mikado z węglem nie ma nic wspólnego... poradzcie jaki telespinn
tomek1 Napisano 24 Stycznia 2007 Napisano 24 Stycznia 2007 Idź do sklepu potrzymaj składany kij i zapomnisz o teleskopie
Tomek_N Napisano 24 Stycznia 2007 Napisano 24 Stycznia 2007 Uparty jestes Czemu chcesz miec uniwersala (tzn. na spining i na splawik, moze jeszcze na karpie?) jezeli takich kijkow nie ma Kup sobie fajny spining ale skladany, dwuczesciowy. Takie kije maja o niebo lepsza akcje, poniewaz masz 2 czesci a nie 10 czy ile tam w teleskopach maja... Jak ktos kiedys stwierdzil na naszym forum, teleskopowki to druga liga. Pozdrawiam
andi64 Napisano 24 Stycznia 2007 Napisano 24 Stycznia 2007 i pod swą uniwersalnością sprawdził się w 100% nie ma rzeczy uniwersalnych, no chyba że w erze
Gość Bartosz Napisano 24 Stycznia 2007 Napisano 24 Stycznia 2007 Ja mojego spina używam również na spławik na moim stawie. Przy takich warunkach (niewielki staw) sprawdza się faktycznie w 100%. Zaraz pewnie zostanę zjechany przez resztę, ale wydaje mi się, że nie warto kupować w takim przypadku kolejnej wędki, jeśli odpowiada nam jedna do kilku technik. Mam wędkę Dragon Millenium 5-25 i z powodzeniem łapię na spina szczupce i okonie, ale także liny i karasie w przybrzeżnych strefach jeziorek oraz karpie na cełej powierzchni mojego stawu hodowlanego (typowo pod wyżerkę ). I uwierzcie mi - jeśli ktoś zamierza łowić w takich warunkach jak ja to nie opłaca się kupować jakiegoś taniego badziewia, byle tylko mieć świadomość, że owo badziewie zostało stworzone do takiej a nie innej metody. No, chyba, że kolega polay zamierza konkretnie łowić metodą spławikową... Ale odniosłem wrażenie, że sytuacja jest z grubsza podobna do mojej...
maniek Napisano 25 Stycznia 2007 Napisano 25 Stycznia 2007 Zaraz pewnie zostanę zjechany Bartosz nie ma mowy nikt nikogo nie będzie zajeżdzał tylko z powodu sprzętu ,oczywiście koledzy chcą dobrze tylko zapominają powtarzam ZAPOMINAJĄ że nie wszyscy wędkują jak oni i dlatego wygląda to jak wygląda .Ja osobiście też miałem lata temu jedną wędke do wszystkiego i do spina i do płotek i do żywcówki i co niby nie można łowić takim sprzętem ,zapewniam że można ,ale z czasem sam się przekonałem że lepiej mieć dwie .
andi64 Napisano 25 Stycznia 2007 Napisano 25 Stycznia 2007 ale z czasem sam się przekonałem że lepiej mieć dwie . no a czym więcej czasu nam umyka, tym więcej sprzętu nam przybywa
Gość Bartosz Napisano 25 Stycznia 2007 Napisano 25 Stycznia 2007 ale z czasem sam się przekonałem że lepiej mieć dwie . no a czym więcej czasu nam umyka, tym więcej sprzętu nam przybywa I właśnie tego staram się unikać! Choć sam w tej chwili nie posiadam jednej wędki, ale wydaje mi się, że wszystko powoli i na spokojnie
Gość Anonymous Napisano 26 Stycznia 2007 Napisano 26 Stycznia 2007 Witam ponownie - dzięki za rozważania, jak możecie to proszę się sprecyzować z swoich doświadczeń lub kolegów: Czy tele spinningi węglowe są łamliwe ? bo moze lepiej poszukac jakiegos kompozytu lub szkła Dzięki Pozdrawiam
andi64 Napisano 26 Stycznia 2007 Napisano 26 Stycznia 2007 nie ma rzeczy niezniszczalnych pomachaj szklanką przez godzinę, a póżniej weż węglówkę do ręki i też pomachaj przez godzinę, to już szklanki nigdy do ręki nie weżmiesz, no chyba że masz coś z Pudziana
marbo30 Napisano 1 Kwietnia 2007 Napisano 1 Kwietnia 2007 witam przymiezam sie do zakupu spiningu do 150 zl.ale teleskopu gdyz chce wyjechac za granice i wlozyc go do walizki wiem ze powiecie ze najlepszy dwu czesciowy ja tez wiem no ale sytuacja mnie zmusza,co myslicie o tej catanie ma ja ktos http://www.fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=5&assortment=3&producer=208&kind=984
Awedkarz Napisano 9 Sierpnia 2007 Napisano 9 Sierpnia 2007 No wlasnie jaki Telespin wybrac? Dodam, ze bedzie to moj pierwszy spinning, wiec wiadomo, ze nie bedzie to kij z gornej polki, interesuje mnie taki do 200zl. Mam pytania do doswiadczonych spinningistow: na co zwracac uwage, jaki ciezar wyrzutu itp.
element52 Napisano 24 Sierpnia 2007 Napisano 24 Sierpnia 2007 Witam wszystkich. No mam taki problem, że potrzebuje wedke do spinningu ale koniecznie musi to byc teleskop. Długosc wedki 2,4 m a cw. 13 - 30g. I jeszcze jedna ważna żecz, żeby wedka nie była za cięzka. Czy są jakies szanse na taką wedke Prosze Was o pomoc. Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam
Gość wobler129 Napisano 24 Sierpnia 2007 Napisano 24 Sierpnia 2007 element52 rozwiń swoją myśl. koniecznie musi to byc teleskop
element52 Napisano 24 Sierpnia 2007 Napisano 24 Sierpnia 2007 wobler129 Własnie o to w tym wszystkim chodzi ze musi to byc teleskop do spiningu. I takiego nie moge znalezc, jak by mogła byc dwuczęsciówka to bym raczej takiego problemu nie miał jmk81 No dobra tylko wyżut jej mi nie pasuje ...
Gość wobler129 Napisano 24 Sierpnia 2007 Napisano 24 Sierpnia 2007 element52 ale wytłumacz dlaczego teleskop? Przecież zwykły dwuskład jest prawie we wszystkim lepszy od teleskopu ( z takich średnio ważnych to tylko transport troszkę gorszy )... czekam na wyjaśnienie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.