Tondrom Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 Hmm wychowałem się nad rzeką Poprad, kilka ładnych lat mam już za sobą wędkowania tam metodą muchową, miałem na kiju trochę pstrągów , przez cała moja kariere muchową zdarzyło się może 3 razy że większy pstrąg mi zerwał zestaw. Częściej podczas holu się spinały. Zresztą.. Na moim odcinku rzeki gdzie wędkuje pstrąga i lipienia prawie nie ma, co mozna wytłumaczyc wpuszczaniem glowacicy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kebes75 Napisano 23 Grudnia 2011 Share Napisano 23 Grudnia 2011 Czy dla początkującego muszkarza chcącego połowić na nizinnych rzekach na muszkę kij o parametrach 3,3m dł i klasy 7/8 nie sprawi większych problemów w nauce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 23 Grudnia 2011 Share Napisano 23 Grudnia 2011 kebes75, jest to dośc mocny kijek co chcesz nim łowić jesli szczupaki i bolenie na streamera to będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavlo Napisano 23 Grudnia 2011 Share Napisano 23 Grudnia 2011 A misię wydaję że 5/6 wystarczy ,zależy co kolega chce łowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 23 Grudnia 2011 Share Napisano 23 Grudnia 2011 A misię wydaję że 5/6 wystarczy ,zależy co kolega chce łowić Do dużych streamerów boleniowych czy szczupakowych stanowczo za mała klasa ja mam 5iątke i pstrąg koło 50siątki robi masakre na nim a co powiesz o bolku 70 siątce w nurcie no i kwestia rzutu ciężkim streamerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kebes75 Napisano 23 Grudnia 2011 Share Napisano 23 Grudnia 2011 chciałbym łowić zbierające jazie klenie wzdręgi i generalnie średnią rybę. Taki kij nabyłem za okazyjne pieniążki i leży Czyli 5/6 styknie i max 3m jak widzę do połowu na rzekach centralnej Polski czyli mam kija na sprzedaż....hahah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 23 Grudnia 2011 Share Napisano 23 Grudnia 2011 kebes75, no na klenie, jazie wzdręgi to napewno za duża klasa 5 czy 5/6 da rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kebes75 Napisano 9 Stycznia 2012 Share Napisano 9 Stycznia 2012 Mam na kołowrotku podkład następnie sznur i na końcu przypon koniczny czy muche wiążę bezpośrednio do przyponu konicznego czy żeby go nie zużywać to robię jeszcze jakiś dodatkowy przypon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenlife Napisano 9 Stycznia 2012 Share Napisano 9 Stycznia 2012 Przypon koniczny w ogóle sobie daruj, chyba że łowisz na suchara na jakichś większych rzekach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kebes75 Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 planuje łowić na nimfe ale na muchę też bym spróbował a i streamera też przetestuję ale głównie nimfa. To co mam na końcu sznura przywiązać (nimfy na haku 10)i jak połączyć ze sznurem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenlife Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Odpusć sobie wtedy przypon koniczny. Do krótkiej nimfy walnij sobie 1-1,5m żyłki fluo grubszej od przyponu najlepiej 0,22-0,25 i wtedy dowiązujesz zwykłą żyłkę na przypon, do mokrej, streamera i długiej nimfy od razu żyłka do łącznika. Do nimfy najlepszy będzie jakiś jaskrawy sznur i łącznik pod kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kebes75 Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 sznur pływający czy tonący do nimfy... Będę łowił na rzekach niezbyt głębokich tak max do 2m głębokości. Mam młynek z dwiema szpulami a na nich sznury jeden niebieski drugi szary za pierona nie wiem czy tonące czy nie. Okaże się nad wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenlife Napisano 12 Stycznia 2012 Share Napisano 12 Stycznia 2012 No nimfy tylko pływający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lin rzepa Napisano 28 Maja 2012 Share Napisano 28 Maja 2012 jeszcze nigdy nie lapalem na muche ale chcialbym sprobowac w tym sezonie poraz pierwszy:) czy ktos by mogl mi narysowac albo lepiej, zrobic zdjecie zestawu? wiem tylko tyle jak wyglada wedka i kolowrotek. Jaka zylka jest potrzebna? i mam takie pytanko czy mozna lawic namuche nad mozem?czy tylko na jeziorach i rzekach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salmiak Napisano 29 Maja 2012 Share Napisano 29 Maja 2012 Lin rzepa. Na muchę możesz łowić wszędzie, z lepszym i gorszym skutkiem. Ogólnie mucha to rzeki górskie. Mucha to szerokie pojęcie. Na początek proponuję lekturkę Adama Sikory czy "Sptrag i Lipień" Zacharczyka. Samego zestawu nie narysuję Ci ponieważ do streamera jest inny, do nimfy jest inny, do mokrej muchy jest inny i do streamera jest inny. Zależy też wszystko od łowisk. Generalnie nie ma sprzętu uniwersalnego. Napisz gdzie chcesz łowić i jakie ryby ? Na pewno coś Ci pomogę. W razie czego pisz na priv. salmo3@o2.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi