Gość grzechuce Napisano 18 Września 2010 Share Napisano 18 Września 2010 Kozii, Super Fast nadaje sie na sandacze ale przy polowie ich na blachy i woblery. na szczupaka jest jak najbardziej ok. gumy wymagaja nieco innego sprzetu. biorac pod uwage dane katalogowe Dragona sa kije do polowu i sandacza i szczupaka: - Team Dragon Silver Edition Spinn 2,13m 7-25g - Team Dragon 2.75 m / 10-28 g - Team Dragon 2.30 m / 14-35 g - Team Dragon 2.55 m / 18-42 g jak wspomnialem to na podstawie danych katalogowych. zawsze namawiam do odwiedzenia sklepow wedkarskich by wziasc kijek w reke i samemu sprawdzic co i jak. wczesniej mialem Colmica Master Spin gdyby nie to ze szczytowka pekla to moglbym ten kijek okreslic dobrym, tanim a zarazem swietnym wyposrodkowaniem pomiedzy kijem sandaczowym a szczupakowym. dobry rezonans, miekka szczytowka, dobrze wywazony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozii Napisano 18 Września 2010 Share Napisano 18 Września 2010 Grzechuce a móglbyś mi podac jakis kijek przeznaczony do łapania na gumy w cenie okolo 200zl najlepiej cos z millenium dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzechuce Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 Kozii, do sredniociezkiego jigowania to jest jedna opcja (poza Sensitive Zander ktorego zapas szczytowek rodzi dodatkowe pytania) w serii Millenium to Power Jig. osobiscie bylbym sklonny w jego strone. ale to tylko osobista opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozii Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 A jak sądzisz jakimi główkami mógłbym nim rzucac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzechuce Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 Kozii, trudno mi ocenic nie mialem kija nad woda. szczytowka wydaje sie byc mocna ze poradzi sobie z gumami 12 - 35g. ale jak pisalem to moje wrazenia z ogledzic w sklepie wedkarskim i takim zaocznym porownaniu w stosunku do Super Fast'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozii Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 A nie będzie problemem poprowadzenie rippera na 6 gramowej główce? Myśle tutaj o typowym prowadzeniu przynęty na szczupaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzechuce Napisano 21 Września 2010 Share Napisano 21 Września 2010 Kozii, szczepak raczej mocno wali w gume choc czasem ma kaprysy. sadze ze tak ale zeby dokladnie wiedziec musialbym z nim nad wode pojechac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozii Napisano 21 Września 2010 Share Napisano 21 Września 2010 Wydaje mi się, że chyba bez problemu by bylo wyczuwalne takie problemy poniewaz teraz lapie na kij 10-30gr i lapiac na 6gr główki niemam problemu zeby wyczuc branie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzechuce Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 kij to nie tylko c.w. to akcja, dynamika, rezonans itd. sa kije ktore maja 5-20g a rozpedzaja sie przy przynetach 25-30g. c.w. nie oznacza tez najlepszego przedzialu sygnalizowania bran przez kij. jedni zanizaja inni zawyzaja. kij kijowi nie rowny. z c.w. nic nie dowiesz sie z charkterystyki kija. moze to byc do ciezkiego jiga z bardziej miekka szczytowka, moze to byc szybka i sztywna boleniowka lub szczupakowy semiparabolik albo tez kij tylko pod woblery np. delikatny castingowy czy tez wklejanka. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbalub Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 Witam!!! miał ktoś kiedyś styczność z kijami marki Fiume?? chodzi mi przede wszystkim o spinningi o ciężarze wyrzutu 5-25gr.?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
typek40 Napisano 25 Września 2010 Share Napisano 25 Września 2010 witam mam małe pytanko dotyczące wyboru kija cena nie może być za duża gdzieś 100zł i też nie może być za duży najlepiej to 210,240 gdzieś tak. Bardzo proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 25 Września 2010 Share Napisano 25 Września 2010 Określ co będziesz chciał łapać tym kijkiem to wtedy dobierzemy ciężar wyrzutu a następnie jakiś model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
typek40 Napisano 25 Września 2010 Share Napisano 25 Września 2010 głównie to jakieś mniejsze sandacze i szczupaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 25 Września 2010 Share Napisano 25 Września 2010 Więc pewnie coś w granicach 10 -30 cw. pomyśle, poszukam i może Ci coś podpowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 25 Września 2010 Share Napisano 25 Września 2010 Może coś z Dragona: Dragon Mystery 5-25 cw. http://allegro.pl/wedka-dragon-mystery-camou-jig-2-4m-5-25g-tanio-i1239423805.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dennykropka Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 Witam wszystkich, jestem nowym początkującym wędkarzem:) Potrzebuję kupić kij do spinu do połowu: - Szczupak - Sandacz - Boleń Będę łowił głównie na jeziorze Żywieckim (głębokości tego jeziorka to mniej więcej 5 - 6 metrów). Też będę chciał spróbować coś połowić na rzecze ( Soła, Skawa ). I oto pytanie do was jaki kij najlepiej kupić?? Cenowo: Nie ogranicza mnie nic, chociaż wolę żeby to było w rozsądnej cenie. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sebek Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 witam planuje lada dzień wydać niebagatelną jak dla mnie kwotę na spinning. Będzie to spinn 2,6 o c.w. 7-21 w/g mnie jest bardzo szybki o sporym zapasie mocy,sprzedawca powiesił na szczytówce blache 35g i tak jakby po kiju to spłynęło. Decydując się na niego chciałem mieć spinn uniwersalny zarówno to jiga wahadła obrotówek jak i głównie do woblerów no i czasem lekki troll czyli jednym słowem uniwersał. a jak wiadomo coś co do wszystkiego to do niczego. dodatkowe info:power-M action-fast line weight 8-12 rod weight 5,5 handle 6 może ktoś wytłumaczy te opisy na mój szczególnie dotyczący >>handle<< kij to st.croix model to Avid Series® Salmon & Steelhead Rods typ AVS86MF2 czy aby nie będę pluł sobie w brode? z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzechuce Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 power - moc blanku tutaj M czyli Medium line weight - linka ktora mozesz zastosowac moc w LBS rod weight - waga kija lenght - dlugosc w stopach i calach stopa'cal" action - rodzaj akcji tutaj masz Fast czyli szybka handle - dlugosc dolnika jak na obrazku ponizej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sebek Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 dzieki grzechuce wybór mój był pomiedzy hm80 riverrunner a własnie tym modelem. Nadal jednak nie wiem czy nadaj sie ten kij na uniwersalny sporzęt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzechuce Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 z tego co jest napisane lure weight w oz. to do tego modelu waga w gramach wyglada nastepujaco 1/4 - 3/4 oz = 7,0875 - 21,2625 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART71 Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 Witam chcialbym siegnac porady dotyczacej wyboru wedziska kleniowo-boleniowego...dodam ze w polowach kleni stosuje male wobki i obrotowki.Jakies cenne wskazowki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 BART71, jak się domyślam będziesz łowić w Odrze. Tylko czy da się pogodzić małe nawet 2cm wobki z ciężkimi i stawiającymi duży opór boleniowymi? Tak czy siak komfort łowienia jednymi z przynęt będzie niski, więc musisz wybrać. Osobiście odradził bym delikatny kijek na bolenia, zbój potrafi dać kopa a i męczyć go na delikatnym patyku jest barbarzyństwem, jeżeli chodzi o celowe łowienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzechuce Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 Deuuu, mialem to samo napisac ze na klenia i bolenia sa osobne wedziska. na bolenia musi byc kij mocniejszy i szybka akcja 5-25 czy 10-30g z mocnym dolnikiem. na klenia nieco delikatniejszy 3 -14g oczywiscie na kleniowce mozna wyholowac bolenia a na boleniowce zaciac klenia chodzi o komfort lowienia i holu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 moc w LBS Wytrzymałość linki podawana jest w Funtach, skrót lb http://pl.wikipedia.org/wiki/Funt_%28masa%29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 skrót lbDla liczby 1 to lb ,dla 2 to już lbs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi