Gość grzechuce Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 skrót lb kija o wytrzymalosci blanku 1 lb jeszcze nie widzialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 Dla liczby 1 to lb ,dla 2 to już lbs. Nie rozumiem kija o wytrzymalosci blanku 1 lb jeszcze nie widzialem ja też nie Z tego co wiem to w lbs - ach podaje się karpiówki, ale o co tam chodzi to nie wiem. Przy spinningach i blankach podaje się wytrzymałość linki do jakiej są przeznaczone i zawsze jednostką miary, jak to przy linkach, jest funt czyli lb.Dla przykładu zestawienie blanków CD ze strony Fishingc Center http://www.fishingcenter.com.pl/composite_developments_blanki_spinningowe.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART71 Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 Dzieki za trafne spostrzezenia i cenne rady lecz to nie rozwiazuje mojego problemu z wyborek kijaszka...lowie na odcinu kleniowo -boleniowym i w tym sezonie mialem "przyjemnosc " poznania co to znaczy wedrowka z dwoma kijami.Nieporecznie i niewygodnie.A co wy na to Team Dragon 7-21g?A moze jest jakis w miare uniwersalny sprzecik.Kiedys nad woda widzialem u pana A.Lipinskiego idealnego spina,lowil nim zarowno klenie jaki i bolki lecz ciezko mi teraz okreslic co to bylo:/ Prosilbym o pomoc zalezy mi na kijku ok 2.80-3.00:)Moze jakies konkretne modele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekli Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 hehe ale maniek namieszał Stosowany jest skrót lb (od libra, liczba mnoga w jęz. angielskim: lbs). BART71, moim zdaniem to lepiej mieć dwa kije, i nie musisz ich zawsze nosić ze sobą. Idziesz nad wodę nastawiasz się na konkretny gatunek ryby i zabierasz ze sobą odpowiedni sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 Prosilbym o pomoc zalezy mi na kijku ok 2.80-3.00:)Moze jakies konkretne modele... Batson SH1084-2, materiał RX6, długość 2,75 m, cw 10-21 g, linka 8-12 lb, akcja Mod/Fast, moc medium, cena 610,00.- można taniej na gorszych komponentach można i drożej na lepszych. Jest również wersja 2,9 m, ale taką nie łowiłem więc się nie wypowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 hehe ale maniek namieszałWikipedia napisał/a: Stosowany jest skrót lb (od libra, liczba mnoga w jęz. angielskim: lbs). Nic nie namieszał ,czytać ze zrozumieniem chłopaki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekli Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 eee faktycznie należy się sprostowanie - namieszał w głowach nie w faktach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 przemekli, jesli sie nie wie co to jest liczba pojedyncza a co mnoga to się ludziskom miesza w głowach . artech, pisze linka [w tabeli ] dlatego jest lb ,bo linka to liczba pojedyncza ,gdyby pisało linek to na pewno było by lbs bo to liczba mnoga . I proszę nie twórzcie mitów , Z tego co wiem to w lbs - ach podaje się karpiówki, Ps jutro wyczyszczę ten temat ,zdawało by sie z tak prozaicznej sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 Nigdy nie zwróciłem uwagi na to że w tych durnych angielskich miarach nawet skróty mają w liczbie mnogiej Nie mniej jednak przy kijach spinningowych podaje się moc stosowanej linki ze skrótem lb. Ps jutro wyczyszczę ten temat ,zdawało by sie z tak prozaicznej sprawy. Wydaje mi się że warto jednak tą dyskusję pozostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sebek Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 dobra wiemy ze lb to liczba pojedyńcza funta a lbs liczba mnoga. A czy dowiemy się w końcu czy ten mój kijek na który wywalam roczny budżet wędkarski spełni moje oczekiwania w kwestii kija uniwersalnego. AVS86MF2 il.części : 2 dł.2,60 akcja: Fast c.w.7-21 waga kija:156g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzechuce Napisano 1 Października 2010 Share Napisano 1 Października 2010 ach podaje się karpiówki, ale o co tam chodzi to nie wiem o krzywa ugiecia (test ugiecia) ktora jest przeliczana na wyrzut w gramach za pomaca prostego wzoru liczba lbs x 453g : 16 = wyrzut w g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzechuce Napisano 1 Października 2010 Share Napisano 1 Października 2010 sebek, tak jak najbardziej kij dosc dlugi przedzial wyrzutu obslugujacy wiekszosc przynet na wiekszosc ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 1 Października 2010 Share Napisano 1 Października 2010 sebek, powiedz mi jaką kwotą dysponujesz i może wartałoby poprosić o radę pracownię wędkarską "Atlantis" Paweł Olszewski ul. Ketlinga 2 54-515 Wrocław, tel 606 134 293 A tutaj masz przykładowe ceny wędek z pracowni http://www.fishingcenter.com.pl/wedziska_tradycyjne.php Tam na pewno znajdziesz coś dla siebie. Mam tego Batsona, którego parametry podałem Tobie kilka postów wyżej. To miał być właśnie taki rzeczny uniwersał. Spełniał swoje zadanie doskonale, ale że do łapania kleniojazi nie mam podejścia to na bolka kupiłem mocniejszego kija a batsona przesunąłem na kij pstrągowy. Kijek ma zapas mocy, ma na swoim koncie 80 cm bolka i 60 cm trotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tench Napisano 1 Października 2010 Share Napisano 1 Października 2010 Witam szukam spina do lowienia malymi i srednimi woblerami, dlugosc 2,7 wyrzut do 15-18 gr. Miesce polowu to Odra w centrum Wroclawia. Jako ze powermesh jest nie osiagalny myslalem o infinity ale to sa chyba wklejanki? Zalezy mi na swietnym czuciu pracy przynety i bran w dolniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sebek Napisano 3 Października 2010 Share Napisano 3 Października 2010 sebek, powiedz mi jaką kwotą dysponujesz i może wartałoby poprosić o radę pracownię wędkarską"Atlantis" Paweł Olszewski ul. Ketlinga 2 54-515 Wrocław, tel 606 134 293 A tutaj masz przykładowe ceny wędek z pracowni http://www.fishingcenter.com.pl/wedziska_tradycyjne.php Tam na pewno znajdziesz coś dla siebie. Mam tego Batsona, którego parametry podałem Tobie kilka postów wyżej. To miał być właśnie taki rzeczny uniwersał. Spełniał swoje zadanie doskonale, ale że do łapania kleniojazi nie mam podejścia to na bolka kupiłem mocniejszego kija a batsona przesunąłem na kij pstrągowy. Kijek ma zapas mocy, ma na swoim koncie 80 cm bolka i 60 cm trotkę Artech dziekiza pomoc.Ten st.croix kosztował mnie 950pln+plec.power strike w cenie.Miałem 2latatemu HM80 riverrunner i uważam po 3 godzinnej wczorajszej sesji rzutowej że ten amerykaniec przynajmniej 3-4 klasy lepszy. Teraz zaczyna sie problem z doborem młynka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nurofen Napisano 3 Października 2010 Share Napisano 3 Października 2010 Tench, A ile masz kaski na kija? Możesz zacząć od Wędka Eagle Jig 270 / 3-18g (York) ,Wędka Daiwa Exceler Jigger 3-18 g, , Dragon MILLENIUM HD - PERCH 2,90m 4-18g, DRAGON Guide Select Viper 2,75m 3-18g, Team Dragon 3,0m 4-21g Mam podobny problem szukam w miarę dobrego kijka. Ciężko wybrać coś sprawdzonego. Praktycznie byłem zdecydowany na Team Dragon a okazuje się że można trafić na wadliwe wędzisko. Myślałem o cormoranie. Sam już nie wiem. Może wędka robiona na zamówienie ma sens... Tylko te ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sebek Napisano 3 Października 2010 Share Napisano 3 Października 2010 Witam szukam spina do lowienia malymi i srednimi woblerami, dlugosc 2,7 wyrzut do 15-18 gr. Miesce polowu to Odra w centrum Wroclawia. Jako ze powermesh jest nie osiagalny myslalem o infinity ale to sa chyba wklejanki? Zalezy mi na swietnym czuciu pracy przynety i bran w dolniku. szukałem czegoś podobnego i nabyłem st.croix avid avs86mf2.Dziś został wypróbowany na zal.Kotliny.Pięknie rzucało sie 0 i 1 wirówkami jak i czuło ich pracę i każde puknięcie najmniejszego okonia.Testowałem go dzisiaj zarówno na wirówkach jaki maleńkich woblerach kończąc na cykadach 30g i starych Polspin-owskich Algach. Zakupiłem go z przeznaczeniem do połowu na małe i średnie przynęty i uważam że był to strzał w 10.Cena może nie najniższa ale atutem jest napewno wieczysta gwarancja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czerwcowy0520 Napisano 4 Października 2010 Share Napisano 4 Października 2010 Witam wszystkich haczykowców, Drodzy koledzy mam problem. Jako że jestem zagorzałym spławikowcem (a jak się okazało i spiningowcem chyba też ) chciałbym abyście doradzili mi w kwestii wyboru kija. Mój brat zadeklarowany spiningowiec miał długa przerwę w wędkarstwie ale pare miesięcy temu opłacił karte i chciał żebym pomógł mu wybrac kijek. Wybór padł na diaflexa 2,7, 7-25g. Kij miałbyc uniwersalny na średnie (50-80cm) szczupaki. Trochę połowiłem tym kijkiem i stwierdziłem że sam musze sobie taki kupić. I tu właśnie mam do Was pytanie. Otóż nie wiem czy to słuszny wybór (Od razu mówie nie chodzi mi żebyście doradzali marki tylko skupmy się na tym kiju) biorąc pod uwagę moje zamiary odnośnie poławianych ryb i stosowanych przynęt. Zamierzam łowić na średnie woblery, gumy max 10cm z główkami do 10g ale najczesciej 5,6,7g, obrotówki nr2-3, wahadłówki max np Alga 1 (diaflex brata pieknie nimi miota) a moim celem są szczupaki średniaki i średniaki sandacze. Robinson w katalogu podaje że jest to idealny kij jaziowo kleniowy-moje doświadczenie w spiningu odnośnie łowienia tych ryb jest praktycznie żadne, aczkolwiek na mojej nizninnej małej rzece wybrałbym raczej coś do np 18g. Nie wiem skąd taki przydział ze strony producenta. Z ciekawości zajrzałem w katalog Dragona do serii HM80, a jak wiadomo to praktycznie ten sam blank i znalazłem podobnych parametrów kij też 2,7m 7-25g tyle że dragon podaje że jest to kij szczupakowo sandaczowy. Możecie mi jakoś pomóc i to wytłumaczyć? Daodam że moi znajomi łowią kijami o podobnych parametrach z powodzeniem, czytałem nawet w ostatnim WŚ artykuł w którym koleś do takiego łowienia jak moje chwalił sobie Diaflexa Trouta 2,55 do 15g. Chodzi mi o to że dziwnie mieć jaziowo kleniowy kij i łowić nim szczupaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozii Napisano 4 Października 2010 Share Napisano 4 Października 2010 Jaką kwotą dysponujemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czerwcowy0520 Napisano 4 Października 2010 Share Napisano 4 Października 2010 400zł czyli tyle ile kosztuje diaflex, ale tak jak powiedziałem nie interesują mnie inne marki, zakochałem sie w tym kiju i chce abyscie mi rozwiali moje watpliwosci. Wiem że producenci czasem wypisuja pierdzieluchy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozii Napisano 4 Października 2010 Share Napisano 4 Października 2010 Nie sugruj się tym co pisze w katalogach tylko poprostu jak ci lzy ten kij i sadzisz ze bedzie odpowiedni do rodzaju i wielkosci uzywanych przez Ciebie przynet to mozesz go bez wahania brac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czerwcowy0520 Napisano 4 Października 2010 Share Napisano 4 Października 2010 Złapałem na niego juz 3 prawie dwu kilowe szczupaki, kij pieknie posyła uzywane przeze mnie przynety, 7cm woblery pływajce czuc na nim bajecznie nie ma uczucia wyrywania kija z reki. zastanawia mnie tylko fakt dlaczego wiekszosc producentow o kijach w podobnej gramaturze mówi szczupakowo sandaczowe a robinson kleniowo jaziowy....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Echo Napisano 4 Października 2010 Share Napisano 4 Października 2010 Posiadam ten kij i muszę powiedzieć , że jest on naprawdę uniwersalny.Łowiłem na niego okonie na paprochy , klenie jazie na obrotówki , jaki i szczupaki sandacze i bolenie na cięższe przynęty.Mam go od dwóch sezonów i jak na razie jestem bardzo zadowolony z niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tench Napisano 5 Października 2010 Share Napisano 5 Października 2010 Tench, A ile masz kaski na kija?Możesz zacząć od Wędka Eagle Jig 270 / 3-18g (York) ,Wędka Daiwa Exceler Jigger 3-18 g, , Dragon MILLENIUM HD - PERCH 2,90m 4-18g, DRAGON Guide Select Viper 2,75m 3-18g, Team Dragon 3,0m 4-21g Dzieki wielkie ale juz nabylem Infinity Q 3-18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leku23 Napisano 5 Października 2010 Share Napisano 5 Października 2010 Witam koledzy Napaliłem się ostatnio strasznie na wędkę i kupiłem tak jak w temacie Mistral magic spin 2,70m cw. 5-20g I tu pojawia się problem czy nie postąpiłem za bardzo pochopnie? Nigdzie nie umie znaleźć żadnych wieści na temat tego kijka może coś wiecie albo mieliście doświadczenie z tym wynalazkiem? Chciałem jakiś tani kijek na początek przygody ze spinningiem nastawiam się na jakieś sandacze może szczupaki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi