Skocz do zawartości
tokarex pontony

wybór spinningu

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

szczupaka nie miałem na catanie jeszcze więc nie mam pojęcia jak się spisuje ... mogę powiedzieć tyle że wyholowalem na nim sandacza 86 cm i dopiero wtedy kij pracował na całej długości .... dolnik ma sztywny więc szybko zatniesz co w przypadku łowienia sandaczy jest wręcz potrzebne .... do Catany posiadam kołowrotek tej samej nazwy Shimano Catana FA2500 jest to wersja z przednim hamulcem ... jak dla mnie do spina tylko przedni ... używam plecionek max srednica 0.10 ale na żyłeczkę też łapałem 0,16 i nie było żadnych problemów .... łowie na kopyta na głowkach od 10 do 28 g mimo że kij jest do 20 ma spory zapas mocy ... wiadomo że im cięższa przynęta to kij się bardziej gnie ale nie zauważyłem żeby mi to wpłynęło na zły komfort łowienia .... nie wiem ile u mnie rzeka Parnica ma szerokości .. ale główkami 20 g rzucałem dosłownie pod drugi brzeg ..... ale mówię tak dalekie rzuty zapewnia cieńsza żyłka jak i plecionka .... łowię nią również na wachadła ... próbowałem również na dropsa ale się nie nadaje ... Catana szczytówkę masz sztywną ale ładnie pracuje pod rybami ... na szczupaki też się nada i nawet jest to mój arsenał na nie :D no ale jeżeli chcesz łowić tylko na boczny trok to raczej polecam wklejanke a jak chcesz łowić kilkoma metodami to catana jak za te pieniądze powinna być dobrą alternatywą :wink: dodam że nie łowiłem tym kijem na woblery więc nie wiem jak się zachowuje ... no ale nie ma co wybrzydzać ... za takie pieniądze nie dostanie się czegoś Boskiego ... ale mówie do łowienia z opadu super mi się sprawuje :)

przynęty na klenia   Dragon
ja np łowiąc w rzece używam do drop-shota jak i bocznego troka kijka o c.w. 10-28
jeżeli chodzi o Alivio to sprawdz model Sensitive

Piotrek,ten sensitive to nr 1 w sprzedazy do dropsa w NL.

wiem mówiłeś mi :) dla tego chyba się przymierzę żeby go kupić do testu :D ale max 240 ... tylko co wtedy jak mi się spodoba ... to będę miał dylemat czy łapać spro czy sensitivem :twisted:

przymierzę żeby go kupić do testu ale max 240 ... tylko co wtedy jak mi się spodoba ... to będę miał dylemat czy łapać spro czy sensitivem

a nie lepiej juz lyknac cos typowo tylko do dropsa?alivio to raczej kiepskawy kijek(osobiste odczucie).Piotrek,taki facet jak Ty,co ma wedkarskiego"swira" (w dobrym tego slowa znaczeniu :wink: ) i nad woda spedza wiecej czasu niz w domu to juz powinien mierzyc wyzej bo w przyszlym roku alivio zaniesiesz na dzialke pod pomidory.ja tylko czekam kiedy sobie altanke postawisz na parnicy :mrgreen:

hahaha nie no szczerze to już wiesz na co odkładam hajsiwo :D na kija do dropsa pod multika ... ale z czego to się orientuje to tylko widzialem rozemajera i foxa .... a właśnie ten Twój fox to jest wersja pod mutlika czy nie ?? bo ja widzę że oni robią kije ten sam model tylko żę jeden pod stałoszpulowca a drugi ten sam pod multika :D i to jest dobre rozwiązanie bo kązdy znajdzie coś dla siebie :D

hahaha nie no szczerze to już wiesz na co odkładam hajsiwo :D na kija do dropsa pod multika ... ale z czego to się orientuje to tylko widzialem rozemajera i foxa .... a właśnie ten Twój fox to jest wersja pod mutlika czy nie ?? bo ja widzę że oni robią kije ten sam model tylko żę jeden pod stałoszpulowca a drugi ten sam pod multika :D i to jest dobre rozwiązanie bo kązdy znajdzie coś dla siebie :D

ten moj fox jest pod zwykly mlynek ale faktycznie robia tez pod pultika.seria fox rage.berkley tez ma takiego w ofercie i Shimano Crucial Dropshot - Casting

rozermeijera jak widziales to starego bo teraz Bertus Rozermeijer wydaje pod marka I.T.T. i ma tez castingi do dropa.ostatnio widzialem w ravenie.

Przeglądam to forum i postaram się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat bocznego troka łowię tak już od 3 lat , efekt zawsze murowany , najpierw odniosę się do postu jednego z kolegów który pisze o uśmiercaniu za względu na głębokie połknięcie przynęty przez okonia , otóż jest na to metoda , a jest nią wędka ... powinna mieć ciężar wyżutu od 1 do 10 gram i na pewno nie więcej ta gramatura pozwala na właściwe wyczucie brania (przetestowałem z wędką do 15 gram i do 20 gram) gwarantuję że każdy wędkarz po kilku rzutach będzie wiedział kiedy trzeba ciąć żeby ryba nie połknęła głęboko przynęty u mnie 90% ryb jest zapiętych jak należy , kolejna żecz jeśli idzie o techniki łowienia to ja stosuję bardzo prosty zestaw do plecionki mam przywiązany krętlik z agrafką zwykłą do tego przypinam ołów o gramaturze 6 g na żyłce o długości 20 cm , i na tą samą agrafkę zakłądem przypon z chakiem nr 4 , 6 lub 8 długość żyłki w zależności od zbiornika na którym łowię i od pory roku, od 120cm do 190 cm , jednak najlepiej sprawdzają się te długie. prowadzenie przynęty w zależności od potrzeb czasem kładę na dnie i czekam na jakieś ruchy ryb czasem krótkim lub długimi skokami przemieszczam przynętę niewiele nad dnem, a czasem zwijam bardzo szybko. wyniki są rewelacyjne nie zdarzyło mi się wrócić bez okonia a wędkuję na różnych zbiornikach a zawsze największym wyzwaniem jest łowienie okoni wtedy kiedy miejscowi mówią że nie bierze. Sposoby które opisuję są sprawdzone i potwierdzone w wielu zawodach spiningowych nie tylko przeze mnie ale też przez kolegów., w razie szczegółowych pytań chętnie pomogę .POzdrawiam,

pozwoliłem sobie zacytować post z innego tematu a chodzi oto że upierałem się przy wędziskach o wysokiej gramaturze wyrzutu po tym co przeczytałem zrozumiałem że niepotrzebnie robił bym krzywdę okoniom więc mam prośbę moglibyście podać jakieś tanie wędki czy nawet zestawy na tą metodę łowienia tylko właśnie takie żebym nie robił krzywdy rybką.

Tym razem chodzi o tanie bo w momencie gdy załapie o co chodzi to sobie wymienię na lepsze i pewnie do innej metody a kasę lepiej zostawić na to lepsze wędzisko które będzie później używane bo to raczej po pewnym czasie sporadycznie będę używał jak nic nie będzie się działo.

hahahah słuchaj jak nie chcesz robić rybom krzywdy to po prostu nie łów :D ... szczerze jaki masz wpływa na to jak ryba głęboko połknie przynętę ? .. okoń już jest taką ryba że raz się zatnie za samy pyszczek a raz walnie tak że nie widać gumki ....i tutaj kij nie gra roli .... taki urok tej rybki :lol: to tak samo jak inni piszą żeby nie łowić okoni na plecionke bo się im pyski urywa :D ja jakoś łowie na plecionki i jeszcze nigdy tak nie miałem :D no chyba że ktoś łowi z hamulcem dokręconym na amen :D

Jeśli kolega pisze że

otóż jest na to metoda , a jest nią wędka

to nie bądźmy ignorantami może w tym jest jakieś wyjście tylko trzeba poszukać.

A z tą plecionką to też mnie zaskoczyłeś nie wiedziałem że mogą być takie efekty

tzn wiesz mi się wydaję że na to nie ma metody ... wędka może jedynie polepszyć komfort łowienia taki jak sygnalizacja brań amortyzacja podczas holu ciężar kija dystans rzutowy ... ale nikt nie ma wpływu na to jak biorą ryby .... jeżeli okonie ostro żerują to walą jak głupie na to nic nie poradzisz tylko można się cieszyć bo człowiek połowi :) statnio okoń walnął mi na kopyto tak że tylko główka wystawała ... i mimo szybkiej reakcji to nic nie pomogło .. ryba łykła głęboko .... no jeżeli chodzi o tą sytację z plecionką to też nie wiedziałem.. doznałem szoku jak to usłyszałem i przeczytałem ... jak wiadomo okoń ma kruchy pysk ... dla tego nigdy nie można mieć hamulca na pałe zakręconego .... ogólnie podstawowa zasada podczas holowania jest taka że rybę holujemy kijem a kołowrotek służy do wybierania luzu :) no nie wiem mam nadzieję że wybierzesz jakiś rozsądny kijek :) ... ale jak będzie w sklepie pomacaj też inne i znajdz ten który najbardiej leży .. bo jak zapewne wiesz każdy opisuje własne wrażenia co do sprzętu .. wiadomo że leży dobrze jednemu drugiemu wcale tak nie musi być :)

Gość grzechuce

z moich uszkodzen ryb:

1 szczupak dostal kotwica prosto w oko

2 sandacze z jigiem w oku

1 szczupak z peknietym prawie na pol pyskiem po zacince jigiem

1 sandacz dostal jigiem tak ze wybilem mu zeba

1 sum polknal obrotowke na sam koniec przelyka po czym nie nadawala sie nawet jakiej kolwiek naprawy

najwiekszy w moim zyciu sandacz dostal miotajac sie w podbieraku grotem kotwicy pomiedzy kregi szyjne padl w ciagu 2 sekund

sandaczy takich po 30cm z rowalonym brzuchem jak siadaly na przynete nie zlicze

takze nie wiem co tu sprzet ma wspolnego do takich przypadkow.

generalnie jest tak na sandacza sztywny dolnik miekka szczytowka (np. wklejanka lub np typowo jigowy kij chociaz na sandacza bym 3 ronze kije widzial: wklejanka do lzejszych jigow i na dni gdy delikatnie skubia, uniwersal o szczytowej akcji do blach i woblerow i mocny krotki do ciezkiego jigowani jak koguty czy glowki 20 - 40g) mocny sztywny dolnik bo ma twardy pysk, na okonia delikatny kijek bo ma kruchy pysk i latwo mozna mu rozwalic sztywna pala, szczupak to lepsze sa szybkie paraboliki (do blach i woblerow) bardziej miekkie gdyz musi dobrze amortyzowac jego trzepanie pyskiem na prawo i lewo i ma delikatniejszy niz sandacz (w przypadku gum czy lowieniu na duzych odleglosciach to kij bardziej szczytowa szybka akcja), na bolenia szybki kij ale pracujacy po sam dolnik amortyzacja odjazdow i samego uderzenia itd... na suma to jak masz 3lbs na karpiowce to akurat cw pod spinning na suma (50 - 200g) ksiazki mozna pisac ale najpierw warto je czytac

Po tych wszystkich informacjach co mi udzielono doszedłem do wniosku że nic mi nie pomoże tylko trzeba iść do sklepu coś sobie kupić i przekonać się samemu.a oto co kupiłem:

Catana Spinning BX 270ML SHIMANO *SCATBX270ML*b 5-20g

Kołowrotek Mistrall Amundson FD10 10BB

PLECIONKA BERKLEY WHIPLASH CRYSTAL 0,08 - główna

PLECIONKA BERKLEY WHIPLASH CRYSTAL 0,06 - na przypony

GŁÓWKI JIGOWE MUSTAD CLASSIC rozm od 1-3g do 6 - 7,5g

ZESTAWU RIPPERÓW O DŁUGOŚCI 3-10CM

TWISTERY MIKADO

Ciężarki oliwki Conger 1, 3, 5, 8, 10, 15, 20 po kilka sztuk żeby mieć gotowe różne przypony

no i zrobiłem z tego zestaw na na trójniku z krętkami przypony do ołowio i do przynęt porobiłem w domu na agrafkach żeby szybko zmieniać.

poszedłem do rybaczówki opłacić sobie na jeden dzień bo nie mam w tym roku opłaconej karty no i próba

na początku wszystko się plątało po ok 1Godz trochę lepiej ale żadnych brań nie czułem może okoni nie było spróbuje wieczorem jeszcze raz jedynie co poczułem to jak w pewnym momencie coś zaczeło ciągnąć po przycholowańiu ku mojemu zdziwieniu okazało się że to leszcz (do tego rekordowy jakiego złowiłem) więc nie wiem czy to wina wędki czy czegoś innego może jakieś rady albo wędkę zmienić

Gość grzechuce
więc nie wiem czy to wina wędki czy czegoś innego może jakieś rady albo wędkę zmienić

raczej w sprzecie bym sie tu nie doszukiwal przyczym. na poczatek polecam ksiazke Jacka Kolendowicza "wedkarstwo spinningowe". co do plecionek to na poczatek zly wybor lepiej na zylce potrenowac i bedzie mniej to kosztowalo. dopracowac tehcnike rzutow oraz prowadzenia przynety a pozniej bawic sie w plecionki. na poczatku tez mialem problem z plecionkami czasem tak maja ze sie placza i skrecaja

więc nie wiem czy to wina wędki czy czegoś innego może jakieś rady albo wędkę zmienić

raczej w sprzecie bym sie tu nie doszukiwal przyczym. na poczatek polecam ksiazke Jacka Kolendowicza "wedkarstwo spinningowe". co do plecionek to na poczatek zly wybor lepiej na zylce potrenowac i bedzie mniej to kosztowalo. dopracowac tehcnike rzutow oraz prowadzenia przynety a pozniej bawic sie w plecionki. na poczatku tez mialem problem z plecionkami czasem tak maja ze sie placza i skrecaja

napewno po pierwszym wypadzie nie masz czego oczekiwac ;) musisz najpierw nauczyc sie czuc przynete na plecionce i tracenia ryby a tracenia kamieni. Dlatego na poczatek lepsza jest zylka.

napewno po pierwszym wypadzie nie masz czego oczekiwac musisz najpierw nauczyc sie czuc przynete na plecionce i tracenia ryby a tracenia kamieni. Dlatego na poczatek lepsza jest zylka.

a czy to nie jest czasem tak , ze statyczna plecionka lepiej przenosi niz dynamiczna zylka?

napewno po pierwszym wypadzie nie masz czego oczekiwac musisz najpierw nauczyc sie czuc przynete na plecionce i tracenia ryby a tracenia kamieni. Dlatego na poczatek lepsza jest zylka.

a czy to nie jest czasem tak , ze statyczna plecionka lepiej przenosi niz dynamiczna zylka?

tak plecionka przenosi kazde pukniecie ,i zdaje sie ze za duzo jak na poczatek przygody ze spiningiem ;)

Próbowałem jeszcze raz pisze dopiero teraz bo dopiero odmarzłem i znowu bez efektu pozytywnego bo parę przynęt straciłem wiem już jak można mocno wygiąć tą wędkę wytrzymuje zerwanie plecionki 0,6 gdy ją trzymam w pionie i nią szarpie czyli jest dość wytrzymała ale nadal nie czuję uderzeń nawet przy 29g obciążenia.

Próbowałem jeszcze raz pisze dopiero teraz bo dopiero odmarzłem i znowu bez efektu pozytywnego bo parę przynęt straciłem wiem już jak można mocno wygiąć tą wędkę wytrzymuje zerwanie plecionki 0,6 gdy ją trzymam w pionie i nią szarpie czyli jest dość wytrzymała ale nadal nie czuję uderzeń nawet przy 29g obciążenia.

tak jak pisalem nie odrazu Rzym zbudowano ;) trzeba chodzic az wkoncu to poczujesz ,najlepiej jak bys poszedl z kims kto łowi na spining i pokaze ci o co chodzi ;)

ATAR teraz jest taki okres że ryba nie bierze tak super ... nie atakuje agresywnie żeby nie tracić zbędnych kalorii ... prowadź mozolnie przynętę przy dnie ... zostaw ją nawet na 10 sekund niech poleży ... teraz spinning to całkiem inna bajka niż środek jesieni :)

ATAR teraz jest taki okres że ryba nie bierze tak super ... nie atakuje agresywnie żeby nie tracić zbędnych kalorii ... prowadź mozolnie przynętę przy dnie ... zostaw ją nawet na 10 sekund niech poleży ... teraz spinning to całkiem inna bajka niż środek jesieni :)

to przez to zimno woda ma wieksza gęstosc i rybie ciezej sie plywa ;D

przyczyną tego problemu była prawdopodobnie pogoda plecionka pokryta lodem wędka także a z szpuli kołowrotka do tej pory kapie a przyniosłem to do domu o 10:30.

więc pewnie nie wina wędki.

poza tym ja dam sobie spokój do maja bo po wczorajszym nie umie się ruszać i 38 st.c.

wędkę polecam bez problemu zrywała plecionkę o wytrzymałości ponad 10kg i myślę ze z szczupakami nie będzie na niej problemu a morze jak ktoś potrafi to i z sumem sobie poradzi.

wyrzut z wędki też dobry szczególnie przy troku 20g zestaw latał daleko.

ATAR,

St. Croix Avid rozwiaze wszystkie Twoje problemy... :wink:

pewnie by rozwiązał bo jak moja by się o tym dowiedziała ile to kosztuje to o łowieniu mógłbym zapomnieć do końca życia i było by po problemie. :lol:

Gość grzechuce
wędkę polecam bez problemu zrywała plecionkę o wytrzymałości ponad 10kg

zrob ten manewr ze spiderwire albo fireline 0.14 (ok. 9 kilo). po 1: o whiplashu byla mowa w temacie plecionek ze swojej strony wiem ze pije wode. jak pije wode a teraz woda zamarza to bedzie pekala jak nitka

to i z sumem sobie poradzi

z metrowym to jeszcze ja na 0.15 i kiju dragona 5-25 2 wyjelem 109 i 80cm. z tym wiekszym bylo troche wiecej zabawy kij sie gial az pod stope kolowrotka zeby za daleko nie odjechal bo mialem ok 150m plecionki i troche odjazdow zrobil. jakby byl wiekszy to raczej bym go nie wyjal. bo nie mialem jak sie ruszyc z miejsca. co kijow na sumy sa watki nt. temat nie tylko na tym forum. spinningi na suma jak nie raz napisalem zaczynaja sie od 50g wyrzutu