Mirek* Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 wojtt napisał/a: grafit fo shizzle. niestety. a miałem nadzieje że jednak nie Widze że będzie ciężko znaleźć coś w metalowej budzie, z przełożeniem stradica i w cenie do 500zł. Witam A po co ci w metalowej obudowie; moda, szpan, czy będziesz nim gwoździe wbijał? Sam mam trzy kołowrotki w {aluminiowej czy to metalowej} obudowie fakt są fajne ale czy są lepsze od poprawnie zaprojektowanych kołowrotków z grafitową obudową to przekonam się za 5-6 lat jak tyle posłużą . I po co w nich tych nowych aluminiowych po 10-12 łożysk, jak wystarczy 4-6 sztuk. Grafitowa Okuma służyła mi 6 lat, przeszła na emeryturę ponieważ się nią znudziłem, grafitowa Tica Aries służyła mi 5 lat i dalej by służyła gdyby nie źle zaprojektowana sprężynka kabłąka {typ długopisowy}. Aha teraźniejsza Okuma to już nie to co było kiedyś. Ps. Jest bardzo dużo kołowrotków w {aluminiowej czy to metalowej} wystarczy poszukać i nie musi to być Shimano. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 A po co ci w metalowej obudowie; moda, szpan, czy będziesz nim gwoździe wbijał? to tak samo jak ja bym zapytał po co ci w grafitowej. Poza tym żaden z powodów, które wymieniłeś. Sam mam trzy kołowrotki w {aluminiowej czy to metalowej} obudowie też mam kołowrotki w metalowej budzie i właśnie szukam następnego. Narazie w alu, ale nie upieram się że nie wezme w graficie. Ps. Jest bardzo dużo kołowrotków w {aluminiowej czy to metalowej} wystarczy poszukać i nie musi to być Shimano. prawda, shimano nie musi być, choć mam (grafit i alu) i nie narzekam. Jak już tak ładnie zacząłeś to podaj jakąś propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek* Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 Hej. Sory za jakość zdjęć ale były robione do innych celów. Jeśli któryś Ci się spodoba to napiszę coś więcej... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 Dzięki, skrobnij coś o tym w czarnej obudowie. Przyznaje sie że nie rozpoznaje tego kręćka Zresztą o tym jaśniejszym (fujitsu?) też możesz coś napisać. Mało info jest o takich kołowrotkach, a co nieco przyda się napewno nie tylko mi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek* Napisano 20 Maja 2010 Share Napisano 20 Maja 2010 Witam Ten w czarnej obudowie to Penn Sargus 3000 amerykańska myśl techniczna choć jest budowany w Chinach. Jak pracuje hym musiałbyś sam w sklepie lub nad wodą pokręcić {nie wszystko co jest budowane u skośnookich jest bee} Jak go kupiłem ledwie się powstrzymałem by nie kupić od razu drugiego. Nie ma jak te super hiper nowości po 10-12 łożysk lecz 6, które są rozmieszczone gdzie trzeba. Ma też jeden minus nie ma obrotów wstecznych; o jeden element mniej do psucia się. Ma też mi przeszkadzający rant między palcowy na stopce ale to też wiele firm to robi nie myśląc, że my wędkarze mamy różne dłonie jednym pasuje innym przeszkadza. Przepraszam, że w temacie shimano. Ps. Za dużo spraw na głowie by pisać posty {choć opiszę i fujitsu}. Zmieniłem łódź z plastyku na cięższą sklejkową i po wczorajszym pływaniu doszedłem do wniosku, że potrzebuję większego silnika na gwałt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzechuce Napisano 16 Lipca 2010 Share Napisano 16 Lipca 2010 nie kupuj catany. ten badziew sie nie nadjae szybko lozyska siadaja i czesto zacina sie juz nawet po 3 miechach spiningowania. podobnie jak daiwa crossfire ta sama polka, te same przypadlosci szkoda kasy. teraz nie kupuje kolowrotkow tanszych niz 300 pln bo zemsta za oszczednsci przychodzi szybko i niespodziewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Grisha Napisano 16 Lipca 2010 Share Napisano 16 Lipca 2010 grzechuce, serio ?? mam ten kręciołek od stycznia , od kwietnia założony do bolonki bo na lekki spinning okazał się za mały i złego słowa o nim nie powiem lekkiej pracy też nie ma bo jak wiadomo bolonka to ciągłe zwijanie , zarzucanie itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand Napisano 16 Lipca 2010 Share Napisano 16 Lipca 2010 Szukam informacji na temat kołowrotka Stradic a dokładnie Japońskiej wersji FB. Czy jest to porządny kołowrotek na lata? Jaką ma pracę? Oczywiście chodzi o płynność, głośność i opór kręcenia na sucho jak i pod obciążeniem. Czy z obecnej średniej klasy kołowrotków Shimano jest coś wartego uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 Szukam informacji na temat kołowrotka Stradic a dokładnie Japońskiej wersji FB.to jest model na europę, robiony w japonii, z przełożedniem 6.0:1. czy porządny i na lata to zależy do czego, przełożenie nie predysponuje do dużej żywotności pod obciążeniem..Czy z obecnej średniej klasy kołowrotków Shimano jest coś wartego uwagi?tu masz wszystkie klony z tego rocznika, część jest "japan" część malezyjska. osobiście szukałbym modelu ze standardowym przełożeniem ok. 5.0:1 na nasz rynek to jedynie twinpower FB tylko trochę za drogi.. na japoński jest ultegra/biomaster(model wyjściowy 05' na bazie którego jest cała reszta) i to jest chyba optimum stosunku jakość/cena. płynność i głośność pracy to rzecz subiektywna.. tak nawija linkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 A co z modelami przeznaczonymi na amerykański rynek? Shimano Sahara FD Shimano Saros Shimano Spheros Shimano Symetre Shimano® Spirex Generalnie zastanawiam się nad kupnem kołowrotka z cabellas.com tak powiedzmy do 100$ Mają obecnie w promocji Daiwę Exceler - 49$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 Sand, wszystko made in malaysia - to są kołowrotki bez "wałka" posuwu szpuli, tradycyjna zębatka w nich jest. taka półka pomiędzy tymi P3(catana, nexave, exage, seido) a stradic wzwyż. wszystkie również z przełożeniem wysokim 6.0:1. niecały rok temu ktoś sprowadzał przez jakiś czas symetre, sahara,były po 130-170zł. to już za tę kwotę chyba lepiej tego excelera.. zwłaszcza że tanio i z zapasową szpulką. wysyłka też trochę kosztuje, myślę że wyjdzie Ci tyle samo co na alledrogo. a nie lepiej może jakiegoś zaubera czy redarca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kompasiak12 Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 witam koledzy mam pytanko. czy kręciołek Shimano Rarenium Ci4 2500 FA nie będzie za mały na połowy sandacza? myślałem żeby łowić nim na woblerki no i na gumy. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suhhar Napisano 18 Lipca 2010 Share Napisano 18 Lipca 2010 kazdy kreciol o rozmiarze 2500 bedzie za maly na sandala. Polecam krecioly w rozmiarach 3500-4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kompasiak12 Napisano 18 Lipca 2010 Share Napisano 18 Lipca 2010 ogladalem daiwe model 3000 i byl duzy, wiec shimano model 3000 nie bedzie odpowiadal tej samej wielkosci daiwy? pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 18 Lipca 2010 Share Napisano 18 Lipca 2010 Czy Shimano 3000 to nie jest czasem 2500 z wiąkszą szpulką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzechuce Napisano 20 Lipca 2010 Share Napisano 20 Lipca 2010 poczekaj poczekaj jak zacznie "stukac" deliktanie albo bedzie co jakis czas sie korbka blokowac to zacznij zbierac na cos nowego. aha na upartego szpule z catany 2500 pasuja do daiwy crossfire 3000. troche hamulec dziwnie chodzi bo nia ma klika ale daje rade. tak ostatnio sprawdzilem. shimano w tym tygodniu idzie na smietnik. nawet do splawika sie nie nadaje bo tak wali ze kij caly lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
newson Napisano 20 Lipca 2010 Share Napisano 20 Lipca 2010 catane 2500fa mam od roku i spisuje sie super...nie mozna oczekiwac nie wiadomo czego od kreciola za sto zl, ale jak dla mnie do lekkiego spina spoko naprawde..wiec podejrzewam ze model 1000 tez bedzie spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzechuce Napisano 20 Lipca 2010 Share Napisano 20 Lipca 2010 nie mozna oczekiwac nie wiadomo czego od kreciola za sto zl, oczywiscie ja tez od niego niczego nadzwyczajnego nie oczekiwalem. nawet tego ze tak szybko padnie. moj padl teraz tj drugi sezon. tylko chodzi mi o cos innego ze mam kolowrotki sprzed 7 czy nawet 10 lat firm takich jak DAM czy Cormoran i o niebo lepiej sie trzymaja... do dzis ich czasem uzywam. no ale 100 pln to nie jakas tam wygorowana kwota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_st Napisano 20 Lipca 2010 Share Napisano 20 Lipca 2010 Ja mam Catane, którą katowałem na spinningu przez jakies dwa lata, teraz kręci przy feederze już ze 3 lata i złego słowa nie powiem. Jeden jest dobry, drugi wadliwy, jeden w innych warunkach pracuje a drugi w innych, jednym pada, a innym nie. Nie sądziłem, że wytrzyma tak długo a jednak, jak będę kupował kołowrotek w takiej kasie to się nawet chwili nie zastanowię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lmatys Napisano 22 Lipca 2010 Share Napisano 22 Lipca 2010 Panowie wybieram sie do Szwecji na szczuple. Patyki juz z ojcem mamy: Dragon Team 2,40 18-42gr. Jakie klowrotki byscie na szczuple polecili do tych wedek? Budzet max 2x500 zl. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 22 Lipca 2010 Share Napisano 22 Lipca 2010 lmatys, trochę nie w tym temacie, ale niech będzie Do 500 PLN na porządne szczupaki nie znajdziesz nic lepszego niż PENN Slammer 360 http://allegro.pl/item1155200762_penn_slammer_360_nowy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand Napisano 22 Lipca 2010 Share Napisano 22 Lipca 2010 PENN Slammer 360 http://allegro.pl/item1155200762_penn_slammer_360_nowy.html Chińczyk czy Amerykanin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 22 Lipca 2010 Share Napisano 22 Lipca 2010 Chińczyk czy Amerykanin spróbuj znaleźć teraz "made in USA" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand Napisano 22 Lipca 2010 Share Napisano 22 Lipca 2010 Znajdę tylko o 200 zł droższy od tego co podałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zambo Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 Znajdę tylko o 200 zł droższy od tego co podałeś. i używany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi