maniek Napisano 12 Września 2012 Autor Share Napisano 12 Września 2012 Dziś zakupiłem kuku konserwową w zalewie słodkiej, w cerfure wyszło 5 z groszem na kilu to taniej jak surowa u mnie bo za surową na targu chcę 7zł/kg Za suchą kuku 7 zyli to zdzierstwo.Jak masz jakiś inne słodkie ziarno to daj znać.Słodki jest orzech tygrysi ,ale to i drogie i roboty kupa ,kuku konserwowa wydaje się bedzie nie zastąpiona ,ale szukał bym w hurtowniach puszek co najmniej 3-5 kg .Jak sobie przypomnę o jakiś słodkich ziarnach to napiszę.Acha a rodzynki już próbowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 [Acha a rodzynki już próbowałeś. O kurcze nie, a co z tym zrobić mam tego z 100kg i kokosu tyle samo moja kiedyś przytargała do ciast trzy szafki zajęte i nie mam pojęcia co z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 12 Września 2012 Autor Share Napisano 12 Września 2012 O kurcze nie, a co z tym zrobićNamocz ok 1 godz. i juz na hak .Liny nie kiedy lubią takie słodkości,ale uważaj na amury jak są w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlotekone Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Witam , mam problem z ugotowaniem konopi ,moczyłem je dobre 24 godz ,a później gotowałem jeszcze ze trzy godziny ,mimo to dalej się nie otwierały . Co może być tego przyczyną ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Dziwna sprawa, zawsze jak gotowałem to wystarczało zwykle 30min , maksymalnie godzina i były gotowe. Może masz jakieś stare, przyschnięte ziarna ?? Zwykle też moczyłem koło 24h, czasami krócej ale wtedy trzeba dłużej podgotować. Możesz spróbować dodać sody podczas gotowanie, może pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 6 Kwietnia 2013 Share Napisano 6 Kwietnia 2013 Nigdy nie moczylem konopi i gotuja sie bez problemu. Uzywam jako podstawowej zanety bo przekonaly mnie do tego ryby i przygotowuje bardzo czesto. Podobnie jak bumtarara gotuje okolo 30 min az zaczna pekac a pozniej zostawiam do ostygniecia. Wyschniete ziarna po namoczeniu stracily swoje pierwotne wlasciwosci i powinny gotowac sie bez problemow. Dziwna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupaczek20 Napisano 21 Kwietnia 2013 Share Napisano 21 Kwietnia 2013 Łowił ktoś może na gotowanego buraka ćwikłowego ? Zapach jest bardzo intensywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bieluch Napisano 25 Kwietnia 2013 Share Napisano 25 Kwietnia 2013 Jeśli już było to przepraszam, ale strasznie długi temat żeby cały przeczytać i wyłapać. Czy ktoś próbował nęcić groszkiem konserwowym takim np. z lidla albo biedronki? Wiadomo że samemu można zrobić taniej i lepiej, ale jak nie ma czasu się bełtać to wiadomo szuka się droższych, ale gotowych rozwiązań Kukurydza z puszek sprawdza się dobrze (często tak nęciłem), ale na grochem czy tam groszkiem nigdy nie próbowałem nęcić, a właśnie czy groszek ten z puszki i "groch" który gotujecie do nęcenia to jedno i to samo ziarno? Mam dwie fajne miejscówki tylko jest problem z tubylcami - jak zobaczy że sypiesz to Ci się wtarabani ze swoimi teleskopami z bazaru - oni wszyscy na kukurydzę z puszki łapią i białe - 99% lokalnych "wędkarzy" dziadków tylko te dwie przynęty. Łatwo to poznać po pozostałościach w trawie i na pomostach Tak pomyślałem że gdyby groszkiem sypać (oczywiście tak żeby nikt nie widział) to nawet jak mi podsiądzie miejscówkę to z kukurydzą i białymi robakami wiele nie nawojuje - jeśli jestem w błędzie to mnie wyprowadźcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toficki Napisano 14 Lutego 2014 Share Napisano 14 Lutego 2014 Powiecie mi w jakim okresie sypać grochem na jazia i płoć? Kukurydzą i Ciastem Sypie przez cały rok od marca do końca października i są efekty. Co do Konopi też nie wiem czy sypać tak jak kukurydzą i ciastem codziennie czy co jakis czas i w jakich ilościach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadek Napisano 13 Sierpnia 2016 Share Napisano 13 Sierpnia 2016 Odnowię temat. Mam nadzieję, że ktoś tu jeszcze zajrzy i odpisze. Sprawa jest taka, że mam trochę ziaren (po kilka kilo żadnego): pszenica pęczak łubin słodki bobik konopie Chcę je wykorzystać (eksperymentować) do napełniania podajników do metody feeder, do tego same ziarna na hak (bez włosa). Spoiwo/klej/wypełniacz do ziaren ma: skleić ziarna na tyle mocno, że da się ładnie nabijać podajnik całość nie rozleci się w czasie lotu i uderzenia o wodę rozsypie się z podajnika po około 1 min leżenia na dnie Przeczytałem cały temat i w pamięci pozostały mi wypełniacze/kleje do ziaren: ziemniaki mielone płatki kukurydziane mielona, gotowana kukurydza (nie z puszki) Jeziorko, to płytki (średnio 1,5 m głębokości) dziki zbiornik, w którym jest masa drobnicy w postaci płotek, duże karasie japonki. Być może jest lin i leszcz. Jest też okoń, ale najbardziej interesuje mnie karaś i ewentualnie lin/leszcz. Dno jest twarde, z kilkucentymetrową warstwą mułu. Sporo krzaków na środku jeziorka. Rdest wszędzie. Dno obniża się bardzo łagodnie i dopiero po około 10 m od brzegu ma głębokość -/+ 1 m, a potem jest lekkie załamanie i łagodne zejście w dół. Rzucam 15-25 m aby trafić przed linię rdestu (w poszukiwaniu większych ryb). Dosyć dobrze łowiło mi się na pęczak z miodem (karasie po około 30 cm długości), który mieszałem z kupną, sypką zanętą karaś-lin marcepan. Taką wilgotną mieszanką napełniałem podajnik, a na hak nabijałem kilka ziaren pęczaku. Sporym "utrapieniem" jest tu drobna płotka (5-15 cm), która błyskawicznie dobiera się do pęczaku i zanęty w koszyku. Większa ryba pojawia się dopiero po 2-4 godzinach łowienia, albo wcale. Może ktoś z Was kombinował ze spoiwem dla ziaren do podajnika? Które z w/w spoiw (ziemniaki, mielone płatki kukurydziane, itp.) polecalibyście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.