tomek1 Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 Jakbyście mieli na zbyciu te szkodniki to ja chętnie wezmę do mojego łowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 Wiesz ja też polubiłem łowić z Samdacze i nie ma nic prezeciw nim nArazie na żywca, ale nie moge sie doczekac jak we wrzesniu na spinning pojade na Mietków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekin175 Napisano 18 Października 2006 Share Napisano 18 Października 2006 Hallo wszystkim , dziś byłem jak zawsze na rybkach miałem 1 branie na żywca okonek 6 cm zestaw sławikowy 8G na przyponie wolframowym hak pojedynczy chyba 1/0 i tak łowiłem na żywca na rzece [nays łuzycka] żuciłem zestaw na odległość około 6 m od brzegu i za momet miałem branko zaczoł jechac mi do srodka rzeki mysle czekam i trzymam przy tym zyłke kontrolujac co się dzieje po zyłce czuję jak dalej jedzie z zestawem ryba nagle staną to co nie będe zacinał jak stoji spławik wypłyną , i zachwile poszedł w dół i stanoł no i znowu komibinuje obmyslam co robić mówię jak tylko ruszy to po około 3 metrów jak przeplynnie tne tym razem i nagle spławik wyplyną na górę co zrobiłem nie tak jaka to była ryba ajk myslicie , proszę o wsazówki może wyciągne z tego jakieś wnioski by kolejna szansa była wykorzysana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 19 Października 2006 Share Napisano 19 Października 2006 co zrobiłem nie tak jaka to była ryba Prawdopodobnie jakaś mała. Może mały szczupak lub sandacz. trzymam przy tym zyłke kontrolujac co się dzieje po zyłce czuję jak dalej jedzie z zestawem ryba nagle staną Może tu tkwi problem? Jestem zwolennikiem swobodnego wychodzenia żyłki z kołowrotka. Myślę, że każdy opór powoduje podejrzliwość ryby. Sandacz wypluwa rybkę od razu (w 80 % przypadków- reszta to sytuacje gdzie hak już się głęboko wbił) a i szczupak nie zawsze jest na tyle pazerny, żeby nie odpuścić. Tu pisałem jak poradziłem sobie ze szczupakami zdejmującymi rybkę z haka podczas brania. Nie zawsze warto długo zwlekać z zacięciem http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=1183&postdays=0&postorder=asc&start=690 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 19 Października 2006 Share Napisano 19 Października 2006 Witam, Rekin175 nie żebym sie czepiał, ale wydaje mi się że okoń ma wymiar, wacha się od 15 do 20cm, warto sprawdzic jak jest w danym okręgu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekin175 Napisano 19 Października 2006 Share Napisano 19 Października 2006 Witam, Rekin175 nie żebym sie czepiał, ale wydaje mi się że okoń ma wymiar, wacha się od 15 do 20cm, warto sprawdzic jak jest w danym okręgu.Pozdrawiam @wojtt mylisz się u nas okoń nie ma wymiaru pozdrawiam Ps. dziękuję za rady i spostrzeżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edek0101 Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 Witam Łowie głównie metodą spławikową a od wiosny chciałbym zacząć łowić metodą żywcową i tu pojawia się problem.Z tej metody jestem zielony i niewiem jak zacząć "przygode". Chodzi oto: - jakich ryb można używać w tej metodzie? - jak montować rybe i zestow? - jakich spławików używać? - jakie ryby moge złapać? - jak zacinać? - jakie wymiary powinien mieć żywiec? - jak rozpoznać branie a jak zwykłe puknięcie? - jak szukać miejscówek(łowie na rzece o słabym nurcie i,stowach,rozlewisku)? - czy trzeba używać przyponów? Będe wzięczny również za wasze rady i porady wskazania. Mile widziane są też zdięcia zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 jakich ryb można używać w tej metodzie? karaś, płoć, jazgarz, kiełb, mały leszczyk mały okoń jak montować rybe i zestow? stosując kotwice to za grzbiet, lub pojedyńczym hakiem za pysk, zaczynając od kija naciągasz stoper póżniej nawlekasz spławik np. 15g. pózniej nawlekasz ciężarek centrycznie przelotowy gramaturę musisz sobie dobrać w zależności jakiego żywca nabędziesz, pózniej jakiś koraliczek i wiążesz to do przyponu, a na koniec zakładasz kotwiczkę i gotowe jakich spławików używać? spławiki żywcowe jakie ryby moge złapać? sum, sandacz, szczupak, okoń jak zacinać? bierzesz kij w ręce i sru z całej siły do góry jakie wymiary powinien mieć żywiec? jeśli dana rybka nie posiada wymiaru ochronnego to tym się nie przejmuj jak rozpoznać branie a jak zwykłe puknięcie? branie poznasz po tym jak ci spławik pod wodą zniknie i żyłka będzie się wysnówać z kołowrotka jak szukać miejscówek(łowie na rzece o słabym nurcie i,stowach,rozlewisku)? poobserwój na swoim łowisku starych wyjadaczy gdzie łowią, a na drygi dzień być tam przed nimi czy trzeba używać przyponów? trzeba chyba że chcesz stracić cały zestaw, a jeśli nastawisz się na szczupłego to stalka lub wolfram, życze taaaaaakiej ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 Było już dużo na ten temat opcja szukaj to recepta. Np. tu http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=22743&highlight=#22743 http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=878&highlight=pierwszy+raz++%BFywca i wiele innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 mały okoń jeśli dana rybka nie posiada wymiaru ochronnego to tym się nie przejmuj okoń akurat posiada, 15 cm - więc tylko takie na żywca mogą iść poobserwój na swoim łowisku starych wyjadaczy gdzie łowią, a na drygi dzień być tam przed nimi feee... a jakby Ciebie Andi ktoś tak podsiadł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edek0101 Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 Dzięki a kabłonek powinien być zamkniętry czy otwarty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 no chyba zamknięty... ale standardowo żyłka musi mieć możliwość lekkiego wysnucia się... no tak mi się wydaje, bo jakoś w żywca się nigdy nie bawiłam, szkoda mi tych małych rybek zawsze było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edek0101 Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 szkoda mi tych małych rybek zawsze było... Ja znam staw gdzie tych małych rybek jest multum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edek0101 Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 Jakie wymiary powinnien mieć kij? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 to nie chodzi o to, że jest ich mało czy dużo tylko o to, że taka rybka mogłaby sobie jeszcze urosnąć, a jeśli by się złapała to smyrg do wody, i niech rośnie dalej, a nie kończy marny żywot jako kolacja na talerzu dla starszego kolegi... I najbardziej mi własnie żal okonków, leszczyków, karasi... uklejkę, czy jazgarza bym przebolała ale te rybki które mają szanse urosnąć do rozmiarów okazów i te których jest coraz mniej no to po co... Zwłaszcza okonie. 5 centymetrowy okoń rośnie około 12-15 lat, gdzie sens zabijania go na żywca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 Jakie wymiary powinnien mieć kij? Nie ma większego znaczenia. Najwygodniejszy około 3,6 m. Przeszukaj forum bo było juz mnóstwo na ten temat 5 centymetrowy okoń rośnie około 12-15 lat Coś przekombinowałaś Trini 35 cm to bym się może i zgodził. A i to zależy od warunków. Mam okazję obserwować często spuszczanie stawów hodowlanych bo jest ich mnóstwo u nas. W takim stawie niczym nadzwyczajnym są okonie ok 25 cm. W ciągu jednego sezonu hodowlanego bo staw był bez wody w zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeux Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 taki oko ń w stawie napływa a w pierszej fazie wzrostu najwolniej rośnie to jest prawda piersze 5 cm to najmniej pięć lat póżniej już szybciej nabiera na wymiarze. Pamietajmy o stosowaniu żywca rybki tylko w ramach wymiaru jeżeli posiadają i czy czasem nie są pod ochroną całkowitą tak jak słonecznica np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 Dzięki a kabłonek powinien być zamkniętry czy otwarty? no chyba zamknięty... ale standardowo żyłka musi mieć możliwość lekkiego wysnucia się... Dodam swoje pięć groszy: otóż w mojej rodzinie ta część męska stosuje własnie kabłąk otwarty i oczywiście na żyłce znajduje się kawałek styropianu, który idealnie wskazuje branie gdy np. bawimy się ze spiningiem lub spławikiem. No ale różne są szkoły "żywcowania" i każdy robi jak mu wygodniej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeux Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 koleżanko madi aż mi wstyd gdy np. bawimy się ze spiningiem od kiedy łowimy na żywca i spingujemy ukłony do czytania Regulamin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 35 cm to bym się może i zgodził no dobra letko przekombinowałam, sprawdziłam, przez 8 lat rośnie max 26 cm. co nie zmienia faktu, że rosną one baaardzo powoli, i wkładanie ich na hak jako żywca jest moim zdaniem karygodne... http://72.14.221.104/search?q=cache:2mwCVitdZekJ:www.przyrodapolska.pl/luty05/okon.htm+oko%C5%84+5+cm+ro%C5%9Bnie+lat&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=14&client=firefox-a i żywiec na spinning?? hmm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 taki oko ń w stawie napływa Tak ale napływa jako narybek a nie ryba np 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 21 Stycznia 2007 Share Napisano 21 Stycznia 2007 okoń akurat posiada, 15 cm - więc tylko takie na żywca mogą iść u nas nie ma przecież pisałem jak nie ma feee... a jakby Ciebie Andi ktoś tak podsiadł? niestety , ale w przeważającej naszej braci panuje PRAWO BUSZU feee... a jakby Ciebie Andi ktoś tak podsiadł? to bym mu powiedział co, jak, i na co?, a jakby miał efekty to bym ma grabę podał no chyba zamknięty.. i tu błąd, powinien być otwarty, chyba że masz kręcioła z wolnym biegiem szpuli i tu moja taka mała uwaga, powinien być z wyższej póły wkładanie ich na hak jako żywca jest moim zdaniem karygodne.. słyszałem też że na prezerwatywę też dobrze biorą wybór należy do ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 21 Stycznia 2007 Share Napisano 21 Stycznia 2007 bo jakoś w żywca się nigdy nie bawiłam, więc nie zabieram głosu, ale cóż, tak tu wpadłam nuda w chaupie więc co mi szkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edek0101 Napisano 21 Stycznia 2007 Share Napisano 21 Stycznia 2007 A wędzisko 3m wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 21 Stycznia 2007 Share Napisano 21 Stycznia 2007 Ja wolę dłuższe - takie aby nim sięgnąć za trzciny bo tam najczęsściej łowię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi