MariuszA Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Jakie macie spostrzezenia z lowienia plecionkami dragona ? jak sie sprawuja ? Czy sa podatne na odbarwianie ? i po jakim czasie ? (HM69 ,HM80 ,TEAM DRAGON ,ULTIMA ,C-THRU ,MILLENIUM ,Guide Pro) Zaprasza do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzechuce Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 MariuszA, w temacie plecionek pojawilo sie pare opinii na temat braidow dragona. jak dla mnie w porownaniu do innych produktow zwlaszcza Spiderwire sa za drogie w stosunku do tego co oferuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszA Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 pytam z ciekawosci a takze temat sie przyda dla innych uzytkownikow ,z tego co slyszalem od znajomych spiningistow z wro plecionka Guide jest chyba najlepsza plecionka jaka zrobil dragon ,chcial bym uzyskac opinie innych uzytkownikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nalewator Napisano 20 Listopada 2010 Share Napisano 20 Listopada 2010 Mnie też interesuje opinia na temat Guide Pro hi viz (czerwonej). Swego czasu miałem kiedyś Dragon Techno i nie mam dobrych wspomnień. Jedyne co na plus to to ,że była naprawdę mocna , na minus to tendencja do plątania się i na początku jakiś dziwny glut z niej zchodzil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 20 Listopada 2010 Share Napisano 20 Listopada 2010 Używałem: HM69 (0,16 jeżeli dobrze pamiętam) - ogólnie dobra plecionka, mocna, robi się jasno szaro/zielona i "stroszy się" przy intensywnym używaniu. Jednak nie zmniejsza to jej wytrzymałości. Invisible Braid (0,08 i 0,10) - szybko się przebarwia, robi się w kolorze kawy z mlekiem. O ile 10tka była fajną pletką, wytrzymałą i miękką to 0,08 jest sztywnym drutem, ciężko zrobić węzeł który by się nie rozwiązał oraz ma straszną pamięć, przyjmuje kształt szpuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszA Napisano 20 Listopada 2010 Share Napisano 20 Listopada 2010 mnie najbardziej interesuje nowa seria Guide ,same pochlebne opinie o niej slyszalem ,dlatego zapytalem tez was . wiadomo ze kwestia splatan czy ptasich gniazd to nie az tyle wina plecionki tylko nawijania kolowrotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszA Napisano 1 Grudnia 2010 Share Napisano 1 Grudnia 2010 Jakie macie sposoby na zamarzajaca plecionke ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endryou Napisano 1 Grudnia 2010 Share Napisano 1 Grudnia 2010 Żyłka - Przepraszam, ale nie moglem się powstrzymać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość feeder Napisano 1 Grudnia 2010 Share Napisano 1 Grudnia 2010 Mariusz może w czymś tłustym ją namoczyć ...ale w sumie się zmyje po kilku żutach ... a może wazelinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszA Napisano 1 Grudnia 2010 Share Napisano 1 Grudnia 2010 Mariusz może w czymś tłustym ją namoczyć ...ale w sumie się zmyje po kilku żutach ... a może wazelinka oleje i wazelina odpadaja o tym czytalem nic niedaje a chce jesczze pochodzic na ryby w tym roku nie jak u bify widzialem , mial rozaaniec ;P na spotkanie milosniczek drogi krzyzowej ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endryou Napisano 1 Grudnia 2010 Share Napisano 1 Grudnia 2010 Na chwilę obecną proces technologiczny produkcji plecionki, niestety ale przegrywa z temperaturą poniżej 0 stopni Celsjusza. Moja dygresja, nie była złośliwością. Próbowałem, różnych "preparatów" tak jak napisał kolega feeder, rozwiązuje to sprawę, tylko na ograniczony czas. Choć sam jeszcze nie praktykowałem - zastanawiam się właśnie nad żyłką na bazie "fluorocarbonu". Co prawda nie jest to plecionka, ale parametry w stosunku do "normalnych " żyłek są jednak, o wiele bardziej obiecujące - głównie myślę o rozciągliwości . Z tego co dobrze pamiętam, nasz forumowy kolega Psułek, chwalił sobie właśnie tego typu produkty na zaprzyjażnionym forum (Jerkbait.Pl) firmy P-Line. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 A mnie nie potrzeba plecionki na mrozy ,bo mam w zapasie żyłkę [siglona] ale przeglądam sprzęt [gruntowy] i plecionka po 4 sezonach wymaga juz wymiany ,a płoci juz na grunt nie połowie. Zaznaczę przeglądnąłem kilkanaście stron tego tematu i mam więcej wątpliwości co wybrać . Każdy poleca co innego ,nawet "żelazna "PP dziś nie daje pewności co do jakości . Panowie jakieś sprawdzone nowości na rynku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzechuce Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 maniek, kolega feeder ostatnio lobbowal Mikado Thryton. ja jednak pozostalem przy Spider Wire mam nadzieje ze nie bedzie za zimno nad woda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 feeder ostatnio lobbowal Mikado ThrytonCo prawda nie przyglądałem sie tej lince ,ale jakoś nie wiem czemu nie mam zbytniego zaufania do Mikado/Konger/ Sufix jesli chodzi o plecionki rzecz jasna .Spider WirePopularny "pajak" mnie zawiódł dwa razy i nikt mnie juz nie przekona P-Line Spectrex IV czytałem że ma luźny splot ,na "brudnych" wodach ,a na takich łowie nie bardzo sie nadaje . Zastanawiam sie jeszcze nad plecionkami Daiwy np .Shinobi ktoś ma ,łowił ,jak się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 3 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2010 maniek, poszukaj plecionki Stren Sonic Braid http://allegro.pl/stren-sonic-braid-8lb-300-yds-moss-green-i1333950744.html Dobra plecionka, 10 lb jest cieńsza od PP o tej samej wytrzymałości, przekrój bardzo zbliżony do okrągłego. Jedyna wada to na małych szpulkach jest jej tylko 125 yds. P-line od 15 lb w górę jes ok. 10 lb nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 artech, dzieki , Stren Sonic Braid zapisałem ,cena dobra ,ino muszę pomacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciepiela22 Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 witam prosze jak ktoś spotkał sie z taką plecionka to opiszcie dajcie link bo bym potrzebował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 16 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2010 ciepiela22, Po pierwsze nie trzeba od razu zakładać nowego tematu. A co do plecionki to Stren robi coś takiego. Microfuse jest chyba nawet 2 lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciepiela22 Napisano 17 Grudnia 2010 Share Napisano 17 Grudnia 2010 to daj linka bo szukam i nie znalazłem są tylko 0,06mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elton Napisano 17 Grudnia 2010 Share Napisano 17 Grudnia 2010 Napisz do tego użytkownika Allegro( http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=7981516&gr_id=13493 ) . Ma swój sklep internetowy i sprzedaje głównie plecionki z USiA. Ostatnio wyprzedawał Stren'a Microfuse 2,4,6,8 lb 114m po 45+6pln wysyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość undertaker1995 Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 Witam! Czy plecionka Power Pro 0,23 wytrzymałość 15 kg, 135 m, kolor żółty nada się do łowienia z opadu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 Witam!Czy plecionka Power Pro 0,23 wytrzymałość 15 kg, 135 m, kolor żółty nada się do łowienia z opadu??? Nada się . Ale lepsza byłaby ciut cieńsza max 0,18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadziul Napisano 26 Stycznia 2011 Share Napisano 26 Stycznia 2011 ja również stosuje od 0,14 do 0,18 na sandacza z opadu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 26 Stycznia 2011 Share Napisano 26 Stycznia 2011 ja również stosuje od 0,14 do 0,18 na sandacza z opadu czyli mniej więcej 10 - 15lb (pp 10lb ma bodajże, powiedzmy względnie te 0,15mm)ameryki tu nie odkryję, ale poza starą dobrą PowerPro, plecionki co najmniej tak dobre a nawet nieco od niej lepsze, warte uwagi: spiderwire stealth, tuf line xp, stren super braid i cortland. kolejność zupełnie przypadkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 26 Stycznia 2011 Share Napisano 26 Stycznia 2011 Witam! Power Pro 0,23 wytrzymałość 15 kg Tak mi się wydaje, że taka "gruba" plecionka stawia dosyć spory opór, więc rzuty krótsze a jeszcze jak będziesz łowił w rzece to odbije się to na długości opadu i znoszeniu przynęty przez nurt. Uważam że minęły czasy stosowania grubych jak palec żyłek/plecionek. Teraz plecionka o średnicy 0,10mm ma faktyczną wytrzymałość w granicach 3-4kg więc na większość polskich sandaczy wystarczy. Chyba że łowimy w miejscu bogatym w zaczepy, wtedy można skoczyć o te 4 oczka do góry czyli 0,14mm (np. Spiderwire Code Red Braid która polecam na sandacza). Oczywiście plecionka, plecionce nie równa, chodzi oczywiście o nasze polskie udziwnienie pt. "Plecionka ma średnicę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi