zenobiuszek101 Napisano 26 Marca 2010 Share Napisano 26 Marca 2010 mam ten sam kolowrotek spro passion match i mam ten sam problem a moja zylka to dragon mimicry match , tez przy otwarciu kablaka sama schodzi i sie wkreca pod szpule Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czerwcowy0520 Napisano 26 Marca 2010 Share Napisano 26 Marca 2010 No w łaśnie ja mam tak samo, ale tak być nie powinno dzisiaj chyba sprobuje nawinac pod wiekszym obciazeniem moze to rozwiaze problem. Koledzy zgodzicie sie ze tak byc nie powinno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czerwcowy0520 Napisano 29 Marca 2010 Share Napisano 29 Marca 2010 zenobiuszek101 PROBLEM ROZWIĄZANY:) Przyczyną jest za luźne nawinięcie żyłki. Mam dwa te kręcioły i przedwczoraj postanowiłem nawinąć żyłe jeszcze raz. Najpierw ja namoczyłem w wodzie z płynem do garów. Leżała sobie ze 3 godziny potem założyłem szpule na pręt, przełożyłem żyłkę przez przelotke w ostatnim składzie wędki i pomiedzy szpulą a przelotką przeuściłem żyłkę przez grubą książke:) przycisnąłem ją stopą i nawijałem spokojnie i jednostajnie. Analogicznie postąpiłem z drugim kręciołem. Efekt tego zabiegu jest taki że wczoraj zabrałem dwa matche nad wode na jednym miałem zestaw z wagglerem na drugiej standardowy 1g spławiczek i łowiłem trochę na jedną i na drugą. Mimo silnego wiatru, częstego luzowania żyłki, otwierania kabłąka nawet nie zsunął się centymetr. Problem znikł całkowicie. Ponadto miałem okazje doznać prawdziwej rozkoszy łowienia tymi kręciołami. Na łowisku siedziałem od 9 do 17 i naciachałem pięknych krasnopiór, płoci i leszczy i przy tym zero męki i nerwów ze strony sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi82 Napisano 7 Kwietnia 2010 Share Napisano 7 Kwietnia 2010 witam! używa ktoś tego kręciołka? jak się sprawuje? a może polecacie coś innego w podobnej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel332 Napisano 7 Kwietnia 2010 Share Napisano 7 Kwietnia 2010 w tej cenie to jest problem bo rozpietosc cenowa jest duża od 144-200zł sam jestem na etapie kupowania kręciołka do odległosciówki i zastanawiam sie nad CORMORAN CORCAST Super Jet MATCH 8Pi 3000. cena na aledrogo 160zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi82 Napisano 7 Kwietnia 2010 Share Napisano 7 Kwietnia 2010 też go oglądałem. tylko że okuma daje na swoje kręciołki 5 lat gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zawaś Napisano 7 Kwietnia 2010 Share Napisano 7 Kwietnia 2010 Seria uniwersalnych kołowrotków mających zastosowanie przy różnych metodach łowienia (spinning, odległościówka, bolonka, picker, feeder). Pełna optymalizacja wszystkich elementów składowych. Technologia oparta o wykorzystanie systemów CNC (Computer Numerical Control), sprzężonych z zespołem specjalnie zaprojektowanych obrabiarek, tłoczni oraz montowni. * Obudowa i rotor wykonane z supersztywnego kompozytu grafitowego * Przekładnie o wysokiej sprawności (brak wibracji, duża moc, niskie zużycie zazębień, wysoki komfort łowienia) * 6 łożysk tocznych (5 kulkowych + 1 rolkowe) * Multitarczowe sprzęgło hamulcowe, umieszczone z tyłu kołowrotka, z tarczami ciernymi o dużej średnicy (szeroki zakres siły hamowania, brak zakleszczeń podczas startu) * System napędu posuwu szpuli EOS * Odkuwana, aluminiowa korbka * Zapasowa szpula grafitowa * Rurkowy kabłąk * Antypoślizgowy uchwyt korbki Brzmi ciekawie i zachęcająco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi82 Napisano 7 Kwietnia 2010 Share Napisano 7 Kwietnia 2010 to wiem. tylko że mnie interesują opinie użytkowników, czy powstają jakieś luzy, jak żyłkę nawija itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koniuch Napisano 5 Sierpnia 2010 Share Napisano 5 Sierpnia 2010 Witam, posiadam wędkę Jaxon Sonata Match 360. Chcę kupić nowy kołowrotek do wędziska na spławik czasami na grunt, ale zostańmy przy spławiku. Chciałbym wydać około 100 zł jeśli wyjdzie taniej to nie zaszkodzi, ale wolałbym, żeby to był dobry kołowrotek. Na ten kołowrotek nie będe łapał nie wiadomo jakich ryb. Wędke typowo do lżejszej ryby oraz czasami karpia typu 2-3 kg. Trochę poczytałem i poleca się w tym przedziale cenowym Okumę, ale widziałem też ładne Dragony np: dragon express 620 http://allegro.pl/item1168312731_dragon_express_620_i_5_lat_gwarancji.html dragon express pro rd740 http://allegro.pl/item1134145093_kolowrotek_dragon_express_pro_rd740it_sklep.html Generalnie wolałbym poznać Waszą opinię, aby nie kupić czegoś czego będę żałował. Także proszę Was o pomoc w tej sprawie Czytaj Regulamin, Opisuj linki do aukcji! Unises Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
opium1221 Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Ja osobiście polecam Dragon Maxima HS Match RD830it jak dla mnie bomba: 2 szpule w zapasie ( płytka i głęboka ) gwarancja 5 lat i cena 180 zł, a co najważniejsze jest świetny technicznie - równo nawija i jest szybki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majki1506 Napisano 23 Listopada 2010 Share Napisano 23 Listopada 2010 Witam,mam pytanie czy ktoś jest posiadaczem tego kręciołka i mógłby coś o nim napisać,czytałem recenzje passiona z przednim hamulcem,lecz osobiście wolę tylny i jestem ciekaw jak wypada ten model.Chcę go kupić do odległościówki Browninga syntec force match 3,9m.Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czerwcowy0520 Napisano 29 Listopada 2010 Share Napisano 29 Listopada 2010 Witam, Ja co prawda nie posiadam modelu z tylnym hamulcem, ale jestem szczęśliwym posiadaczem dwóch z przednim. Przy moich maczach pracują od roku i musze przyznać że to bardzo dobre kołowrotki. Ich plusem niewątpliwie jest to że żyłkę nawijają wprost idealnie, równiutko, kołowrotek nie skręca jej. Ogólne wykonanie sprawia również wrażenie solidnego sprzętu i tak jest w rzeczywistości. Mają wszystko to co powinien miec kołowrotek do odległościówki. Hamulec jest żyletka. Nie miałem modelu który Cie interesuję w rękach, ale ja osobiście nie uznaje tylnego hamulca. Podejrzewam że pracują podobnie, ale ja bym nie wybrał tylnohamulcowego kręcioła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majki1506 Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 Dziękuję za odpowiedż,może ktoś posiada z tylnym hamulcem proszę o komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChaoTic Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 Witam Czy jest ktoś może w posiadaniu informacji na temat nawoju passiona lub red arca w rozmiarze 4000 bądź mierzył ilość żyłki na 1 obrót korbki - producent nie podaje niestety tego parametru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciepiela22 Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 red arca tylko 3500 ma około 65cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Grisha Napisano 21 Grudnia 2010 Share Napisano 21 Grudnia 2010 mały up polećcie jakiś kołowrotek do matchówki ... cena do 150 zł koniecznie z przednim hamulcem , gabarytowo max 2500 w/g rozmiarówki shimano ... kusi mnie dragon viper fd 820 it , ale może znacie coś fajniejszego pozdrawiam Grisha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michorn Napisano 21 Grudnia 2010 Share Napisano 21 Grudnia 2010 Grisha, ja przez cały sezon używałem Browning Kołowrotek Black Magic w rozmiarze 620 (pojemność szpuli 70m 0.18) do żyłeczki 0.14 rewelacja, sam mechanizm może nie nie chodzi jak szwajcarski zegarek ale hamulec owszem, płynny i działa bez najmniejszego błędu, żaden lin przy zrywie nie zerwał przyponu 0.12, hamulec dobrze reagował. Do delikatnego kija naprawdę fajny, jest mały, ale dość ciężki, nie wygląda ale jak weźmiesz do ręki to czuć że maleństwo waży i mam nadzieje że to materiały które wpłyną na trwałość. Poglądowo link do sklepu, niestety cena przekracza 150 może da się taniej, ale na alledrogo widziałem w tej samej cenie. Kołowrotek Black Magic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławomirJ Napisano 21 Grudnia 2010 Share Napisano 21 Grudnia 2010 WitamCzy jest ktoś może w posiadaniu informacji na temat nawoju passiona lub red arca w rozmiarze 4000 bądź mierzył ilość żyłki na 1 obrót korbki - producent nie podaje niestety tego parametru. Zmierzyłem specjalnie dla Ciebie, Spro Red Arc 10400 na jeden obrót korbką nawija 85cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChaoTic Napisano 21 Grudnia 2010 Share Napisano 21 Grudnia 2010 Wielkie dzieki Panowie ciepiela22 i SławomirJ za wysiłek - teraz w końcu mam jasność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Grisha Napisano 21 Grudnia 2010 Share Napisano 21 Grudnia 2010 michorn owszem fajny , ale nie na mój budżet tak na prawdę to do wiosny muszę kupić 2 kręcioły i jeszcze jedną matchówkę (mam już mikado sensei 420) bo postanowiłem, że do rozpoczęcia sezonu muszę mięć 2 kompletne kijaszki a w sumie to i tak będę uczył się odległościówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChaoTic Napisano 21 Grudnia 2010 Share Napisano 21 Grudnia 2010 Grisha - ciężko będzie znaleźć tak mały dobry kołowrotek matchowy ... można powiedzieć, że zasadniczo produkowane kręciołki pod odległościówkę są w rozm. 3000,4000 żadziej 2500. Czy Jesteś przekonany że tak mały młynek jest Ci konieczny? pamiętaj ze mały kręcioł=mała szpula (są wyjątki) a to skutkuje zwiększeniem ryzyka powstawania odkształceń na żyłce i wzmożonego tarcia na przelotkach. Może zainteresuje Cię corcast super jet match rozm 2500 - jeśli jesteś w stanie przeboleć fakt, że czasem chwyci linkę pod szpule. Więcej na jego temat w topicu: http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=12671 wersja 2500 3pi można dostać poniżej 90 pln , 8pi ok 150pln także oba się w budżecie zmieszczą. Dragona poniżej serii team dragon odradzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Grisha Napisano 22 Grudnia 2010 Share Napisano 22 Grudnia 2010 kołowrotek zakupiony miał być FD ale spodobał mi się RD , miał być Dragon a kupiłem Okumę a dokładnie Okuma Hexana HXR-30M ( http://www.wedkarski.com/produkt/k-Kolowrotki-Z_tylnym_hamulcem/p-224-Okuma-Kolowrotek_Hexana_20_30_30_MATCH_/t-2/ ) ... w sumie to mam mieszane uczucia bo to pierwsza rzecz tej firmy no ale cóż ... wszystko wyjdzie w praniu nad wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi82 Napisano 25 Grudnia 2010 Share Napisano 25 Grudnia 2010 kołowrotek powinien ci spasować sam mam taki i jestem nawet zadowolony. tylko jak kupiłeś za tą cenę co na tej stronie to przepłaciłeś. idzie go już nabyć poniżej 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg87 Napisano 6 Marca 2011 Share Napisano 6 Marca 2011 Ja dołącze się do pytania, coś do 200zł możecie polecić ? Czy nie warto dopłacać i lepiej kupić OKUMA HEXANA FD20 ?? np ten http://allegro.pl/kolowrotek-okuma-hexana-fd20-super-promocja-i1486890559.html ?? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madmax Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Panowie i Panie mam pytanie odnośnie tego oto młynka: MITCHELL AVOCET MATCH 4000 RD http://allegro.pl/kolowrotek-mitchell-avocet-match-4000-rd-wzorowy-i1513115608.html mógłby ktoś coś powiedzieć na jego temat ?? bo bedę kupował wędkę Mitchella match'owom i zastanawiam się nad tym kołowrotkiem do kompletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi