keri Napisano 17 Grudnia 2006 Share Napisano 17 Grudnia 2006 wybrał bym Daiwe - bez chwili zastanowienia. Z tego co przeglądałem oferty to Cormorana (jeśli chodzi o kołowrotki) zawsze widywałem jakiś szmelc Mam dziwne wrażenie że Daiwa ma coś wspólnego z Cormoranem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 17 Grudnia 2006 Share Napisano 17 Grudnia 2006 No no kołowrotki - nie wiem jak wygląda to od strony organizacyjno-handlowej ale właśnie chodziło o to że Cormoran ma dobre wędziska a kichawe kołowrotki, które to z kolei Daiwa ma dobre. Więc kijek Cormoran z kołowrotkiem Daiwa to jest to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 18 Grudnia 2006 Share Napisano 18 Grudnia 2006 A ja nie wybrał bym Daiwy ze względu na to iż jest to chyba jej najtańszy model i raczej nie jest to nic dobrego, myślę że w takiej cenie lepiej kupować mniej renomowane marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 18 Grudnia 2006 Share Napisano 18 Grudnia 2006 Muszę się zgodzić z artechem, jak zaznaczyłem na początku swojego postu pisałem jedynie o markach a nie o tych konkretnych egzemplażach. Kupowanie najtańszego wyrobu - niezależnie od marki jest kiepskim pomysłem - generalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 18 Grudnia 2006 Share Napisano 18 Grudnia 2006 Mam dziwne wrażenie że Daiwa ma coś wspólnego z CormoranemKeri dobre masz wrażenie bo kołowrotki Cormoran "buduje" Daiwa" .A prościej Daiwa kupiła prawa do znaku towarowego Cormorana bo dziś ta firma nie istnieje w starej formie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 18 Grudnia 2006 Share Napisano 18 Grudnia 2006 Keri dobre masz wrażenie bo kołowrotki Cormoran "buduje" Daiwa"Wiem o tym i myślałem że tym stwierdzeniem trochę ukierunkuję kolegów ale wyszło jak zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo Napisano 29 Grudnia 2006 Share Napisano 29 Grudnia 2006 Ja zakupiłem własnie Cormorana i bardzo sobie chwale:))) Osobiscie używam go do spiningu. ale jesli chodzi o cene w tym sklepie to bym sie zastanowił, ponieważ kupiłem go może nie dużo, ale taniej...) (30 - 35 PLn to nie jest mało jak na taki sprzęcik:))) Napisz na Priv to podam Ci adres a nawet mogę Ci kupic jak będziesz chciał. Ponieważ to nie jest sklep internetowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa Napisano 27 Stycznia 2008 Share Napisano 27 Stycznia 2008 Witam Chciałem się zapytać czy kołowrotki z 1,2,3 łożyskami Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 27 Stycznia 2008 Share Napisano 27 Stycznia 2008 Oczywiście, że się nadają. Metoda spławikowa chyba najmniej obciąża kołowrotek. Poza tym kołowrotek, kołowrotkowi nierówny, np. Shimano Catana (moim zdaniem bardzo dobry kołowrotek) posiada 2 łożyska kulkowe i 1 wałeczkowe, a sprawuję się (przynajmniej u mnie) bardzo dobrze nawet przy w miarę lekkim spiningu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 27 Stycznia 2008 Share Napisano 27 Stycznia 2008 Chciałem się zapytać czy kołowrotki z 1,2,3 łożyskami nadają się na spławik zależy do jakiego spławika.... do lekkiej spławikówki z powodzeniem można stosowaćbeż łożysk z tulejką, a do ciężkiego np. żywcowego może być ciężko.... dużo ważniejsz jest solidność kołowrotka i jakość wykonania niż łożyska.... http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=3822 tutaj była o tym mowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietrzak S. Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 Jestem początkującym wędkarzem szukam dobrego kołowrotka. Co sądzicie o kołowrotku Mikado Aesthetic 1010 FD? [glow=red]Pozdrawiam:[/glow] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 szukam dobrego kołowrotka. A do jakiej metody potrzebujesz ten kołowrotek? , jakie ryby? na jakiej wodzie?, jak często? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietrzak S. Napisano 14 Marca 2008 Share Napisano 14 Marca 2008 Kołowrotek potrzebuje do metody spławikowej na białą rybę, a łowić będę na wodach stojących np. jeziorach. A co do częstości łowów to zależy od warunków. [shadow=red]Pozdrawiam:[/shadow] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 14 Marca 2008 Share Napisano 14 Marca 2008 Na spławik dla początkującego może być prawie wszystko, nawet te Mikado Aesthetic Przypatrz się jego konstrukcji 10 łożysk w kołowrotku, klasy ekono? , coś tu śmierdzi nie sądzisz...? , jakiej klasy są te łożyska, jak szybko się zatrą?. Zauważ, że żadna z poważniejszych firm (Shimano, Daiwa itp..) do takich kręciołków (w tej półce cenowej) nie pakuje więcej jak 4 łożyska, a dlaczego? bo to max na co ich stać jeśli chodzi o cenę w miarę dobrych i tanich łożysk. Może rozważ zakup innego kręciołka, mniej napchanego, ale za to takiego którego czesci nie są wykonane z... drewna Zastanów się lepiej (za podobną kwotę) nad jakimś Shimano spójrz np. na Catane FB albo na takiego świeżaka w z rodziny P3 Jestem przekonany, że te "nieprzebajerowane" kręciołki wytrzymają o wiele więcej i służyć będą znacznie dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietrzak S. Napisano 14 Marca 2008 Share Napisano 14 Marca 2008 Ja też sądze że jest to podejżane 10 łożysk w tej klasie i cenie. Jednak potawie na Shimano. Dzięki za pomoc w tej sprawie. [shadow=red] Pozdrawiam: [/shadow] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krajek-krajek Napisano 23 Czerwca 2008 Share Napisano 23 Czerwca 2008 Posiadam kołowrotek Dragon Maxima RD630i. Kupuje sobie wędkę Mikado Ultraviolet Match, jeszcze nie jestem pewien jakiej długości. Powiedzcie mi czy mój kołowrotek będzie bardzo dobrze współpracował z tą matchówką, czy lepiej zainwestować w Cormoran CORCAST Super Match 4Pi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tengel Napisano 23 Sierpnia 2008 Share Napisano 23 Sierpnia 2008 Polecam Browning Ambition z dolnej półeczki jeśli masz fundusze to coś takiego http://allegro.pl/item412215232_kolowrotek_browning_carboxy_ultra_speed_830_m.html Osobiście używałem tych 2 sprzętów i są godne polecenia. Browning ambition jest naprawdę niedocenianym sprzętem a stosunek cena jakość jest jak dla mnei na 5. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bs13 Napisano 6 Listopada 2008 Share Napisano 6 Listopada 2008 Koledzy jaki kołowrotek wybrać do tej wędeczki? Tak do 100zł. Łowie żyłkami 0,16 - 0,18mm na odległości 30-40m ryby białe. Używam wagglera 4-6g. Momi łowiskiem są jeziora. W sklepie wędkarskim sprzedawca polecił mi następujące kołowrotki: Dragon Viper RD 620 iT (5 lat gwarancji!!!), Jaxon Penax PXL 300 Match, Jaxon Arnas RD Match 300, Jaxon Astor RD Match 300. Co sądzicie o tych kręciołkach?? Proszę o szczere opinie i doradzenie wyboru najlepszego (<100zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 6 Listopada 2008 Share Napisano 6 Listopada 2008 Dragon Viper RD 620 iT (5 lat gwarancji!!!) ze wszystkich propozycji ta jest najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 Z kołowrotków do 200zł mogę polecić: Browning Black Magic: http://www.allegro.pl/item522269738_kolowrotek_browning_black_magic_820_rd.html Dostępny jest w 3 wielkościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek150 Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Ja uzywam do tej metody kija Mikado UV 420 do 25g jak dla mnie to wedka idealna amortyzuje kazdy odjazd ryby(chodz moze byc dla niektorych za miekka) mam do niej kolowrotek MITCHELL ale tu juz chyba taki odpada przy takich propozycjach jakie dali ci koledzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Jaxon Penax PXL 300 MatchProszę o szczere opinie i doradzenie wyboru najlepszego (<100zł). mam penax'a calkiem porządny kręcioł, mam go jakies 3 sezony wylacznie do matchowki i trzyma sie niezle, teraz znajdziesz go za jakies 70zl. ale zobaczcie kiedy kolega pytal i czy jescze tu wogole zagląda, to troche rozdrapywanie starego tematu nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dread Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Ostatnimi czasy rozglądam się intensywnie za kołowrotkiem do 6m bolonki. Wyjątkowo zainteresował mnie poniższy model http://www.100per.pl/x_C_I__P_28420582.html czy ktoś miał z nim może styczność. Jeżeli tak to proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Holik Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Zeby nie zakładać nowego tematu . A może ktoś używał kręcioła Robinson Aguna Match 256 lub wyższych modeli?? Jak się sprawuje?? Bo jestem na etapie kupna niedrogiego kręcioła do matchówki i sie zastanawiam nad nim bo jest u mnie w sklepie w mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asta Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 A ja polecam daiwe crossfire. Jest to jeden z najtanszych modeli ( tanszy tylko sweepfire ) ale naprawde do metody, w ktorej nie wystepuja jakies duze przeciazenia ten kolowrotek jest idealny. Hamulec o jakim w 11pif mozna tylko pomarzyc, szpula ulatwiajaca oddawanie dalekich rzutow. Mankamentem dla niektorych moze byc brak natychmiastowej blokady obrotow wstecznych, ale mi osobiscie to nie przeszkadza. Wiele mozna zarzucic dzisiejszym kolowrotkom daiwy na ktore z tego co zauwazylem psioczy sie osatnio bardzo duzo, ale to co wyroznia te firme sposrod innych (i mowa tutaj nawet o tych najtanszych modelach) jest niezwykle delikatna, miekka praca. Bardzo dobra alternatywa dla catany, ktora jest bardzo popularna a crossfire jakby w cieniu, malo popularny a wedlug mnie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi