swi_r Napisano 10 Sierpnia 2011 Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Opis jeziora: Jezioro Skulska Wieś położone jest na terenie gminy Skulsk w powiecie konińskim. Teren ten wchodzi w skład Pojezierza Wielkopolsko-Kujawskiego i należy do Pojezierza Kujawskiego. Jezioro posiada powierzchnię 132,45ha i położone jest na wysokości 86m n.p.m. Średnia głębokość jeziora wynosi 4,3m, a maksymalna osiąga 8,2m. Maksymalna długość jeziora wynosi 2200m, a maksymalna szerokość - 600m. Linia brzegowa o długości 5500m jest słabo rozwinięta. Konfiguracja dna jeziora jest regularna z dwoma głęboczkami (w południowym i północnym krańcu jeziora). Powierzchnia: 132,5 ha Średnia głębokość: 4,3m Maksymalna głębokość: 8,2m Maksymalna długość: 2200m Maksymalna szerokość: 600m Roślinność wynurzona zajmuje 85% linii brzegowej jeziora na powierzchni ok. 10ha pasem szerokości 15m. Stanowią ją głównie: trzcina pospolita (Phragmites communis) oraz sitowie jeziorne (Scripus lacustris) i pałka wąskolistna (Typha latifolia). Roślinność zanurzona reprezentowana jest przez: ramienicę (Chara sp.), mech wodny (Fontinalis antipyretica), wywłócznik kłosowy (Myriophyllum spicatum), rdestnicę połyskującą (Potamogeton cripus) i grążel żółty (Nuphar lutea). Zajmuje ona powierzchnię ok. 14ha i występuje do głębokości 2,5m. Pozwolenie: Pozwolenia na jeziora Skulsk i Skulska Wieś oraz pozostałe dziewięć jezior Obszaru Gospodarstwa Gosławice można nabyć od połowy marca: u skarbnika Koła PZW w Skulsku (odbiór osobisty); w siedzibie gospodarstwa w Gosławicach: ul. Rybacka 2, 62-510 Konin Tel. +48 (63) 242 73 17 E-mail: biuro@ryby-goslawice.com.pl w biurze ZO PZW w Koninie (możliwość wpłacenia pieniędzy na na konto i odbiór pozwolenia pocztą) ul. Wyspiańskiego 1, tel. 063 242 28 53 Parę fotek: Agroturystyka: Złota Rybka W tym roku wędkowałem już parę razy na tym jeziorze. Nigdy nie mogłem narzekać. Wielkim minusem jest bardzo duże zarośnięcie jeziora glonami (być może tylko z tej strony co wędkowałem, chociaż słyszałem, że tak jest raczej na całej powierzchni jeziora), także z gruntu nici.. Razem z bratem złowiliśmy kilka normalnych leszczy, większe płocie, ładne okonie, dwa liny - jeden 35cm. Oprócz tego bierze krąp i ukleja (ukleja rzadko). Z tego co widziałem jest także szczupak. Od innych wędkarzy wiadomo mi, że jest amur, węgorz i sum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 10 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Widok na mapie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Okonek z poniedziałku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 22 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2011 W sobotę posiedziałem wieczorem 1,5h razem z kolegą. Efekt: leszcz, krąp i płoć. Na drugi dzień trzy osoby z pomostu też nie miały dobrych brań, czego efektem było ok. 15 zdobyczy. W tym 3 'normalne' leszcze, duża płoć i duża wzdręga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 30 Października 2011 Autor Share Napisano 30 Października 2011 Pod koniec września udałem się z kolegą na tygodniowy wypad nad to jeziorko. Pierwszy dzień był bardzo obiecujący - złapaliśmy z rana dużo ładnych płotek, w tym mój rekord 29cm (na zdjęciu). Po południu złapaliśmy po jednym szczupaku. Mój 43cm, kolegi ten mniejszy. Oba trafiły do wody. Kolejne dni były słabe, przez całą resztę tygodnia na spinning nic. W ciągu dnia jak i w nocne zasiadki nic konkretnego. Krąpie, płocie i przez cały wypad jeden mały leszcz... Fotki poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 7 Marca 2012 Autor Share Napisano 7 Marca 2012 Ceny zezwoleń na rok 2012: 1. Dwie wędki zwykłe z brzegu ze spinningiem - 155zł (3 dniowe - 50zł) 2. Dwie wędki zwykłe z łódki ze spinningiem - 250zł (3 dniowe - 80zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadziul Napisano 22 Maja 2012 Share Napisano 22 Maja 2012 Może ktoś poleci mi miejsce do zwodowania łodzi na tym pięknym jeziorku. Z góry serdeczne dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadziul Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 W końcu wybrałem się na spinning na skulską wieś.Pogoda paskudna deszcz do południa, później bardzo silny wiatr. Efekt - mnóstwo drobnego okonia do 20cm, łącznie z kuzynem około 100 szt połowiliśmy.Oprócz tego mi uwiesił się szczupaczek podwymiarowy. Nic większego nie chciało z nami współpracować. Jeszcze jedno co do opisu i mapki jeziora kolegi swi_r'a. Szukając informacji w internecie, znalazłem różniące się wiadomości dotyczące głębokości, powierzchni i topografii jeziora. Cały ten bałagan, chyba związany jest z tym,że na znalezionych starszych mapach w porównaniu z google maps jeziora skulska wieś i skulskie zamieniają się nazwami. Tak więc patrząc na mapę jeziora skulska wieś z googla, bardziej pasuje mi ten opis zaczerpnięty z strony http://www.skulsk.pl/warto.html ( choć wzrokowo powierzchnia wydaje mi się większa, ale to tylko moje odczucie. Reszta zgadzała by się z odczytem na mojej sondzie) : JEZIORO SKULSKA WIEŚ zajmuje powierzchnię 127,35 ha. Charakteryzuje się wydłużonym, lecz dość regularnym kształtem. Średnia głębokość jeziora wynosi 6,7 m, a maksymalna osiąga 17,6 m. Maksymalna długość jeziora równa się 560 m, a maksymalna szerokość wynosi 800 m. Linia brzegowa o długości 6050 m jest słabo rozwinięta. Na jeziorze znajdują się dwie wyspy: większa o powierzchni 0,18 ha leży w środkowej części jeziora, mniejsza o powierzchni 0,02 ha znajduje się przy wschodnim brzegu jeziora. Teren otaczający jezioro jest pofałdowany; 20% linii brzegowej stanowią podmokłe łąki i doły potorfowe, a 80% - pola uprawne indywidualnych rolników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 15 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Byłem na rybkach dwa tygodnia temu. Lekki zestaw - bacik 7m. Ze względu na porę (od 13 - 15) głównym celem był wypoczynek nad wodą. Spotkała mnie miła niespodzianka W czasie dwóch godzin złapałem 7 leszczy ok. 35cm. Przygoda zakończyła się zerwaniem sprzętu. Jako 'zanętę' zastosowałem gotowany pęczak z cukrem waniliowym, a łapałem z gruntu na kukurydze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 3 Września 2012 Autor Share Napisano 3 Września 2012 Przebywałem nad jeziorkiem w dniach 27 - 30 sierpnia łapiąc średnio po 2,5h dziennie w różnych godzinach: 18 - 20, 8 - 11, 8-10. Codziennie udało się złapać po kilka leszczy i ładne płocie. Wszystko z gruntu, oczywiście na kukurydze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 8 Lipca 2013 Autor Share Napisano 8 Lipca 2013 Ostatniego weekendu na jeziorze brały małe krąpie, ale przytrafiła mi się bardzo miła niespodzianka. Złapałem małego suma - taki troszkę ponad łokieć. Z gruntu, dwa czerwone robaki. Na bata była przednia zabawa ) Pierwszy sumik w życiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baczek20ldz Napisano 20 Września 2013 Share Napisano 20 Września 2013 witam -jak tam w skulsku biorą rybki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 7 Lipca 2014 Autor Share Napisano 7 Lipca 2014 Wybieram się w ten weekend na rybki nad to jeziorko, więc ponawiam pytanie kolegi. Jak ostatniego czasu z rybkami? coś zaczęło brać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baczek20ldz Napisano 8 Lipca 2014 Share Napisano 8 Lipca 2014 byliśmy z kuzynem 2 tyg temu kilka leszczy takich do kilograma i pare płotek ale wszystko od rana po południu nic i wieczorem tez zero--chodzi mi oczywiscie o to jezioro co sa rozgrywane zawody motorowodne bo na tym drugim od kościoła nic nie bierze od 3 lat-pozdrawiam- po powrocie napisz jak było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 16 Lipca 2014 Autor Share Napisano 16 Lipca 2014 Wypad ostatniego weekendu (12-13.07.2014) bardzo udany Sobotniego poranka złapałem swojego rekordowego leszcza - 1,2kg, 47cm (makaron) oraz około 15 małych leszczy i wzdręgę 23cm. Drugiego dnia w ramach rekreacji wybrałem się około południa na pomost i przy trzcince na czerwonego brały okonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 13 Września 2014 Autor Share Napisano 13 Września 2014 W dniach 31.08 - 02.09 razem ze znajomym byliśmy na wypadzie na Skulskiej Wsi. Przez trzy dni była brzydka, niepewna pogoda. Najlepszą, jedyną 'dużą' zdobyczą okazał się lin około 1kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 6 Października 2014 Autor Share Napisano 6 Października 2014 Bezrybie zawitało do Skulskiej Wsi... Wędkarski weekend (04-05.2014) i żadnego brania. Spławik, grunt, spinning bez puknięcia. Z tego co widziałem i słyszałem u innych wędkarzy tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 11 Maja 2015 Autor Share Napisano 11 Maja 2015 Pierwsza wyprawa w tym sezonie jak ostatnia w zeszłym. Byłem na weekend nad jeziorkiem. W sobotę w godz. 9-12 oraz 17-19. Żadnego brania oprócz małej wzdręgi przy trzcinach. To samo w niedziele, z tym, że wzdręga zamieniła się w okonka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 11 Maja 2015 Autor Share Napisano 11 Maja 2015 Chociaż pogoda dopisała w sobotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 11 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Zeszły rok dla mnie był fatalny. Oby w tym było odwrotnie Czy ktoś już może w tym roku wędkował na tym jeziorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 27 Marca 2017 Autor Share Napisano 27 Marca 2017 Ręce opadają na to co się tu dzieje. Człowiek chce ładnie i zgodnie z przepisami powędkować, dzwoni z zapytaniem do gospodarstwa w Gosławicach i dostaje niespodziewaną odpowiedź. Trzydniowe wędkowanie (dwie wędki z brzegu w dzień) dla niezrzeszonych członków wynosi 55zł, a dla niezrzeszonych 110zł. Gdzie na cały sezon to koszt ok. 300zł. Idealne zachęcenie do 'kłusownictwa'. Przecież to jest chore!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 3 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Wczoraj zajrzałem nad jeziorko. Bardzo wysoki stan wody, dużo wyższy niż w ciągu ostatnich lat. Niestety deski na pomostach w wielu przypadkach do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 12 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2017 Trzy dni na rybach w ostatnim tygodniu. Razem 7 wędek i żadnego brania. Ktoś widział wiosną na tym jeziorze rybę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 6 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2019 Opiekuna wody już nieźle jebie na głowę. Dzwonię, aby zasięgnąć informacji o pozwolenie jednodniowe, a tu niespodzianka - Gospodarstwo Gosławice nie sprzedaje jednodniowych pozwoleń, minimum to 3 dni -> 55zł (brzeg) i 85zł (spinning, łódź). Zachęcają do kupowania, nie ma co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi