Kuban85 Napisano 1 Grudnia 2010 Share Napisano 1 Grudnia 2010 Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 1 Grudnia 2010 Share Napisano 1 Grudnia 2010 Na co byś to zmienił? Nie zmienił, tylko jak napisałem do dwóch pierwszych dodaj serwatkę i jak chcesz śmierdziele to mączkę rybną, wszystko w jednakowych proporcjach. Prosto i skutecznie masz dobrą bazę, teraz możesz sobie to modyfikować np. zamiast m. rybnej dajesz m. tortową i masz bazę do ziół,birdfoodu-konopi,owoców itp. Napisałem o prostej, podstawowej bazie, resztę (olej,aktywator,słodzik, flavour itp.)dodajesz wg.wskazówek dawkowania. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oszolom87 Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 Poczytaj temat od początku i będziesz wiedział czego np. dodać a czego ująć aby było okUwielbiam takie odpowiedzi, aż pachnie życzliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 Uwielbiam takie odpowiedzi, aż pachnie życzliwością Jak będziesz kulał to pisz w razie problemów a na pewno ktoś ci podpowie[chyba że już kulasz] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oszolom87 Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 slowik, na wiosnę przygotuj się na grad pytań z mojej strony. Zacznę od zakupów więc będę oczekiwał rzeczowych odpowiedzi bo nie mam zamiaru powielać błędów początkujących "kulaczy" a i budżet studencki ze stypendium nie pozwala mi na szaleństwa i zbędne eksperymenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 nie mam zamiaru powielać błędów początkujących "kulaczy" a i budżet studencki ze stypendium nie pozwala mi na szaleństwa i zbędne eksperymenty W takim przypadku podpowiedż, kup gotowe kulki, a czas do wiosny wykorzystaj na zapoznanie się z opiniami, co pomoże Ci w wyborze odpowiednich firm, zapachów, wielkości itp., oczywiście jeśli nie mają to być nie wielkie ilości .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oszolom87 Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 diaflex, i tu jest pies pogrzebany. Kulać będę musiał bo planuje przejść z nęcenia samym ziarnem na nęcenie kulkami i ziarnem. Ale chyba będziecie na tyle życzliwi, że puścicie swoje sprawdzone przepisy, bo chyba nie jest to tajemna wiedza, a i wchodzić w łowiska wam nie będę z racji swojego zamieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 , na wiosnę przygotuj się na grad pytań z mojej strony. Damy sobie radę[ja mam mixy już dwa sezony i nie ma kto ich wyrobić] obecny sezon przerobiłem na kupnych nie mam zamiaru powielać błędów początkujących Każdy powiela te błędy bo każdy rok jest inny i ryby w łowisku zmieniają swoje zapotrzebowanie na pokarm np.[w ubiegłym roku sprawdziły się kulki o smaku japońskiej kałamarnicy, a w tym tylko skutkował tylko banan ] bo chyba nie jest to tajemna wiedza, Oj jest Kupa mixu w koszu Kulać będę musiał bo planuje przejść z nęcenia samym ziarnem na nęcenie kulkami i ziarnem. Ja zawsze 80% to ziarna a 20% to kulki i to mi się sprawdza Trochę inaczej jest na rzekach,tam więcej kulek nawet do 40% ale to też różnie bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 Czy ktoś z was liczył ile kosztuje kilo mixu zrobionego we własnym zakresie ze składników ogólnospożywczych??być może taniej wyszło by kulać na jakimś mixie bazowym??pytam z ciekawości bo na razie nie zamierzam kulać,wole kupić gotowce ale może w przyszłości....kto wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 ile kosztuje kilo mixu zrobionego we własnym zakresie ze składników Cześć, Jarek wiesz z jakiego miksu kręcę, a kilo "mojego" zanętowego kosztuje...3zł (baza 50/50) I jest wartościowszy od niejednego "markowego" Ps. przepis dokładnie opisany na C.Z., w artykule "Tanie kulki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 Witam Andrzej ,nie chodzi mi o preparaty kupowane w mieszalniach pasz w ilościach hurtowych (sam wiesz w jakich opakowaniach to sprzedają ) lecz o składniki ze spożywczaka typu mleko w proszku kasze ,mąki i takie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oszolom87 Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 Każdy powiela te błędy bo każdy rok jest inny i ryby w łowisku zmieniają swoje zapotrzebowanie na pokarm np.[w ubiegłym roku sprawdziły się kulki o smaku japońskiej kałamarnicy, a w tym tylko skutkował tylko banan ]Tak, jeśli o to chodzi to nic się nie da poradzić trzeba zakombinować. Chodziło mi raczej o przepisy które są już przez was sprawdzone czyli takie, które stosowaliście u siebie z powodzeniem, a moja w tym głowa żeby resztę czyli smak i zapach kulek przypasował "moim" rybkom Po prostu nie chcę sam komponować składu miksów tylko skorzystać z już "przekulanych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 Czy ktoś z was liczył ile kosztuje kilo mixu zrobionego we własnym zakresie ze składników ogólnospożywczychTo trudno tak jednoznacznie powiedzieć ,najgorszym miejscem zakupów jest sklep wędkarski ,lub mały sklepik osiedlowy .Gdybym miał robić mix z tam zakupionych składników od razu bym zrezygnował z kulania ,To proste ,ekonomia ,mąka kukurydziana w osiedlowym sklepiku może kosztować nawet 6pln za kilo ,w hurtowni płacę 2pln.Oczywiście ilości zakupu są większe ale kupno 10kg może wystarczyć nam na rok [transport to też ekonomia ].Znaczenie ma pora zakupów ,za chiny nie robię zakupów przed świętami ,po czekam na koniec stycznia lub luty .To samo dotyczy sklepów wędkarskich i grubszych zakupów bo nie wszystko można kupić na rynku .Czy jest racjonalna granica cenowa mixu ,myślę że nie ma ,bo robiłem mixy za 8pl/kg jak również 20pln./kg.brania były ina te i na te.Ale z czasem to się zmienia ,trzeba postępować racjonalnie i z głowa .Np. amury nie potrzebują bogatych mixów i nie ma sensu robić drogich kulek. Mix powinien byc dobierany do pory roku ,akwenu ,ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 Zabieram się za szykowanie kulek na wczesną wiosnę ( do zejscia lodu będę testował na elektrowni ). Z wiosny mam zamiar sypać po pare garsci, dlatego robie z gotowego miksu. Zaznaczam, że nigdy nie robiłem swoich kulek i jestem zielony. Mam: -2 kg miksu "boilie mix super carp mvde 50/50" -250g additive strawberry mvde -konopie zanętowe grilowane -mączka rybna -kolędra -czonsek -słodzik do kulek trapera -dip i olej halibut Można z tego coś zrobić ? No i jakie proporcje przy mixie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 Polecam Ci kupić gotowy miks Natural Bait, do którego możęsz dodać trochę konopi, ewentualnie flavoura. Mają bogatą ofertę i bardzo skuteczne są ich misky. Sma je sprawdziłem i polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koniuch Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 Witam, zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą. Mianowicie ile wynosi całkowity koszt tworzenia 1kg kulek proteinowych w porównianiu do 1kg kulek kupnych w miare dobrej firmy, na tyle dobrej co można porównać do naszej produkcji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 Nie wiem Możesz kupić z TB 1kg za 18zł 0 kulki; możesz kupic miks z Natural Bait za 50 zł (3kg) albo kulki 1 kg za 40 zł. Zależy jaka firma itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Dokładnie. Wszytsko zależe z jakich miksów kulki są zrobione. Używam miksów np. JetFish'a kóre kosztują ponad 400zł za 10kg czyli 1kg miksu 40zł + jakieś Aminokompleksy itp to spokojnie 45zł z tego masz koło 1,3kg gotowych kulek. A tak ja wspomniał kolega vanplesniak11, możesz kupić kulki TB z seri Euro na mikasach, które praktycznie w ogóle nie pracują tylko bardzo szybko oddają zapach i takie kulki kosztują nieco ponad 15zł. Ciężko jednoznacznie to określić. Osobiście doszedłem do wniosku że warto kupować gotowe miksy niekoniecznie te najdroższe i samem je ulepszać. Kupujesz jeden w miarę uniwersalny miks np. rybny i robisz z niego co chcesz i ile chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oszolom87 Napisano 30 Grudnia 2010 Share Napisano 30 Grudnia 2010 Witam chłopaki, znalazłem w sieci taki przepis, macie do tego jakieś uwagi porady? Do podstawowego miksu można dodać 20-40% mielonych szprotek aby uzyskać kulki rybne o zdecydowanym zapachu - czy ktoś z was tego próbował? Base mix składniki: kiełże 5% mąka pszenna 20% mąka kukurydziana 25% mąka sojowa 25% mleko w proszku 10% birdfood 15% słodzik, flavour, olej, jajka birdfood konopie 25% rzepak 30% proso czerwone 15% proso żółte 15% kanar 10% siemię lniane 5% Przeliczyłem sobie że 1kg takiego suchego miksu będzie mnie kosztował 10zł plus jajka, flovoury, słodziki itp tak więc jest to dość tani miks - tylko czy dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 2 Stycznia 2011 Share Napisano 2 Stycznia 2011 Do podstawowego miksu można dodać 20-40% mielonych szprotek aby uzyskać kulki rybne o zdecydowanym zapachu - czy ktoś z was tego próbowałTak robiłem z wędzonych robiłem koledze ,przy szprotkach zminimalizuj olej lub zrezygnuj z niego.Co do mixu ,tego birdfood jeśli dajesz grube frakcje ogranicz do 10% mniej będziesz się wkurzał przy rolowaniu ,no chyba ze masz juz wprawę lub zrolujesz ręcznie to oki. Kiełż na poziomie 5% nic ci nie da ,zwłaszcza ten suszony ,kiełż jest dobry wiosną ale na poziomie 10%najlepszy jednak świeży,kurcze jeszcze nie do dostania u nas w sklepie.Możesz to zastąpić śmiało maczkami ,mięsno-kostna lub rybna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 2 Stycznia 2011 Share Napisano 2 Stycznia 2011 oszolom87, tak jak pisze maniek, plus odpuść flavour, bo przy szprotkach to strata kasy. Szprotki proponuję zmielić na sitku do mielenia maku(ja tak robię). Mleka też bym nie dawał, jeżeli już to serwatkę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 2 Stycznia 2011 Share Napisano 2 Stycznia 2011 Mleka też bym nie dawał, jeżeli już to serwatkę.Słuszna uwaga izolat będzie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oszolom87 Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 maniek, diaflex, dziękuję bardzo za odpowiedź. Natomiast jeżeli chodzi o zastosowanie tego miksu do słodkich kulek, oczywiście z pominięciem szprotek, to jak sprawa wygląda - da się to zastosować w kulkach owocowych czy raczej proponujecie zupełnie inny miks? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Ta baza jest uniwersalna, może być aromatyzowana każdym flavourem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oszolom87 Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Tak robiłem z wędzonych robiłem koledzeMożesz napisać czy miał jakieś efekty łowiąc lub nęcąc takimi kulkami? Będę próbował nęcić i łowić zarówno szprotkowymi jak i kulkami z mączkami a co wam przyniosło lepsze efekty?Możesz to zastąpić śmiało maczkami ,mięsno-kostna lub rybna.Mógłbyś polecić jakiegoś producenta, ile procentowo powinna stanowić mączka całości suchego miksu?tego birdfood jeśli dajesz grube frakcje ogranicz do 10% mniej będziesz się wkurzał przy rolowaniuStaram się mielić dość dokładnie, żeby uniknąć nieprzyjemności przy rolowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.