Skocz do zawartości
tokarex pontony

Średnica przelotek w matchówkach

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wewnętrzna średnica końcowych przelotek w wędzisku matchowym fi 2mm pozwoli na bezproblemowy przelot stopera z żyłki, nici?

Stoper ze zwykłej nitki, suchy, zawiązany na żyłce 0,16 jest średnicy 1,2mm. Po ściśnięciu szczęk suwmiarki wymiar spadł do 1,00mm. Dochodzą jeszcze dwa"wąsy". Mam już jedno wędzisko z przelotkami 2,5mm. Teraz mam chrapkę na inne, ale ono ma tylko 2,00mm.

Jaką średnicę przelotek mają wasze kijki?

przynęty na klenia   Dragon
Gość Szczyper3

Nie wiem czy przy wyborze wędki wiele osób sugeruje się średnicą przelotek, raczej jakością wykonania. Akurat przy macht wskazane jest właśnie korzystanie ze stoperów nitkowych. Na pewno nie będziesz miał problemów z zarzucaniem. Daruj sobie kompletnie stopery gumowe.

Spokojnie będziesz mógł łowić i nie powinno być problemu, ewentualnie co jakiś czas trzeba tylko skontrolować stoper ale przy nitkowych to normalne, ja używam żyłki 0,18 i ostatnia przelotka jest bardzo mała (nie pamiętam ile dokładnie) i też używam stoperów nitkowych i nigdy nie było z nimi problemu żeby się blokowały, no chyba że łowie na odległości paru metrów 4m- 5m i rzut wykonuję "z pod siebie" gdzie nie wkładana jest duża siła, wtedy potrafi się przyblokować ale i tak są to sporadyczne przykłady. Także tak jak napisał Szczyper3 sugeruj się jakością wykonania kija a nie średnicą przelotki.

Dzięki wielkie za słowa otuchy :).

Tak grubo(0,18) to ja nie łowię. Stoper gumowy założyłem tylko jeden jedyny raz do swoich wiekowych teleskopów kilkanaście lat temu. Tak potrafiło to świństwo przyblokować żyłkę, że można było samemu się złowić za oko, nie wspominając o utracie przynęty. A przelotki szczytowe 4,5mm.

Macie rację. Zasugerowałem się średnicą przelotek i kupiłem Cormorana PM20 Match 420. Fi przelotek 2,5mm. Niby wszystko gra, ale kij zrobiony bez smaku. Masa niedoróbek, ale za niecałe dwie stówy z przesyłką, to nie ma co zbytnio wybrzydzać. Mam spinning wiekowy Cormorana. Wykonanie palce lizać. Chociaż w pięciogwiazdkowym oznaczeniu jakości mój kij spinningowy miał tylko dwie gwiazdki. Gwiazdkami Cormoran oznaczał jakość swoich wyrobów. Zszedł C. na psy.

Chyba zamówię jeszcze Shimano Vengeance Match 420. Jest na allegro za 250 z przesyłką.

Janusszr, jesli powaznie myslisz o metodzie odleglosciowej, to zapomnij o takich bzdurnych wynalazkach jak nitki w roli stopera. Zadaniem stopera jest utrzymanie splawika w stalej, niezmienionej pozycji. Splawik juz w czasie rzutu w metodzie odleglosciowej podlega tak wielkim obciazeniom, ze zaden stoper nitkowy temu nie sprosta! Bo on pije wode i przez to samoistnie sie luzuje, i ... wogole jest do dupy.

Jesli stoper to tylko z zylki! I do tego dwa stopery z zylki zawiazane jeden przy drugim.Scisniete obok siebie.

I wtedy mozna machac kijkiem ile sil wlezie, a ustawiony grunt pozostanie tak jak zesmy go ustawili :wink:

Jesli stoper to tylko z zylki!

Przynajmniej jeden gada jak zawodnik :wink:

Oczywiście stopery robi się z żyłki (fajnie jak jest miękka) , ja robię to klasycznie, z tą różnicą ,że od paru sezonów składam żyłkę na pół i robię to z podwójnej, na średnice stopera to za wiele nie wpływa, za to nic się nie zsuwa , ani nie puszcza.

Na temat stoperów było już tłuczone na forum (ale nikt nie szuka bo i po co ), sam też pisałem o tym prawie 4 lata temu, komu się chce może przekopać się przez ten temat

http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=584

Gość Szczyper3

Kurcze, a ja zawsze żyłem w przekonaniu że nitka jest niezastąpiona jeśli chodzi o stoper :neutral: . Sądziłem, że to właśnie żyłka po żyłce będzie się zsuwać, no ale nic zaraz będę walczył z takim rozwiązaniem.

Zrobiłem test "żyłkowo-stoperowy" na sucho na przelotkach 2,5mm Cormorana i wszystko oki. Wczoraj miałem robić test na przelotkach 2,00mm Shimano Vengeance, który jak pisałem wyżej zamówiłem. Niestety. Wczoraj wylądowałem w szpitalu. Kij od kuriera odebrała żona. Nie rozpakowała, to może nie rzuci uroku :)

Moja odległościówka będzie taka nietypwa. Nietypowa, bo z łodzi. Ryb jest coraz mniej. Skońcyły się czasy kiedy ryba brała spod szczytówki.