Skocz do zawartości
tokarex pontony

Przynęty sztuczne "tuby"

kadzis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie do was pytanie, czy ktoś z was łowił na tzn. "tuby"??? Poniżej przykład takiej przynęty.

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSft56RwNf6D2hn17oVYyB-YAhDDfutTGNmzEOJUtMcEOm-53lL

Ja mam kilka sztuk tego od znajomego ale jakoś nie jestem przekonany, niby to przynęta stosowana w Ameryce (niby). Czy ktoś ma z nią doświadczenie?

Pozdrawiam i zapraszam do rozmowy...

przynęty na klenia   Dragon

połapałem na coś takiego tylko w jednym jeziorku na poj. drawskim szczupaki biły jak szalone , jeziorko było bardzo zarośnięte , wędkowaliśmy z łódki , kolor przynęty był czerwono białe frędzle , tylko jest jedno ale , my zbroiliśmy odwrotnie haczyk był w główce a mocowanie do żyłki w tych frędzlach , to był jedyny przypadek że coś połapalem na tę przynęte. z pozdrowieniem Wasyl p.s. dawno temu w telewizji reklamowali to jako fly lures czy jakoś tak

Swojego czasu łowiąc na spinning używałem owych przynęt na różnych łowiskach. Ogólnie nie miałem na nie większych efektów niż na standardowego twista. Aczkolwiek w łowiskach bardziej zarośniętych gdzie występowały, grążele, moczarka i rdestnica model ten w naturalnych kolorach - zieleń i brąz był skuteczny na okonia podczas gdy na zwykłego twistera nie było reakcji. Ogólnie każda modyfikacja gumy jest dobra w danej godzinie ;-) zależy jak leży okoniowi czy szczupłemu ;-) Pozdrawiam

ooo...fajne fajne...muszę na pewno spróbować połowić na to...najdziwniejsze jest to że jak dostałem te przynęty...były uzbrojone "clasycznie" czyli głowka haka przy głowie przynęty. A Wy koledzy widze macie je uzbrojone w drugą stronę...co jak się popatrzy ma logiczne znaczenie...bo te "nózki" czy odłoki przy podrywaniu przy waszym sposobie montowania rozczapierzają się i tworzą ładny efekt...w przypadku jak ja je mam zamontowane ten ruch jest praktycznie nijaki...

kadzis takie "odwrotne" mocowanie powoduje, że po poderwaniu tuba szybuje z powrotem w kierunku, z którego była poderwana czyli od wędki. Pomaga w tym środek ciężkości przesunięty w stronę kolanka haka oraz ukształtowanie ołowiu w skrzydełka. Tuba po wylądowaniu w wodzie szybuje jeszcze chwilę w stronę rzutu. Świetne do obławiania okoniowych i szczupakowych miejsc pod krzaczorami czy pniami. Podrywana ma tendencje do powrotu w to samo miejsce dzięki temu nie uciekasz tak szybko z miejsca gdzie potencjalnie kryją się rybki. Kiedyś sprzedawali to w telezakupach pod nazwą Flying Lure. pzdr