Skocz do zawartości
tokarex pontony

Kulki FISH FOOD i FISH POINT

Arek-Karp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Możecie mi coś powiedziec na temat kulek FISH FOOD i FISH POINT.

Jak pracują w wodzie?

Jaka jest ich efektywnośc?

Jak długo można je przechowywac.

Wasze opinie na ich temat, wnioski z połowów.

przynęty na klenia   Dragon

Witaj. Kulasy Pointa mogą śmiało konkurować z takimi markami jak IB, CDB, Anaconda czy Nutrabaits. Długotrwały i intensywny zapach. Szczególnie polecam truskawkę. Fajnie bo długo trzymają na włosie, znaczniej dłużej niż TB. Cena super a kulki jakości bym powiedział "Q". ;-) Śmiało mogę polecać. Doświadczenie mam tylko z owocówkami, śmierdziuchów jeszcze nie testowałem, ale zamierzam w tym roku.

Fish Food to bardzo dobry produkt. Kulki hakowe pakowane do pudełeczek w dwóch rozmiarach 16mm i 20mm. Dodatkowo otrzymujemy dip w malutkim słoiczku. Kulki bardzo dobrej jakości, ich zapach i konsystencja w sam raz, a to wszystko w dobrej cenie.

Ryby lubią te kulki i to myślę dla nich najlepsze świadectwo.

Kulki nie wymagają wiercenia, są miękkie. Spokojnie igła przez nie przejdzie.

Z Fish Food w opinii ryb powinieneś wybrać standard, kup to co poniżej i będziesz miał komplet.

5ec380c9ac58c28dm.jpg

• 1 year later...
Gość ThinkingAngler

Po pierwsze zestawienie Fish Fooda czy też Fish Pointa z kulkami proteinowymi firm Imperial Baits czy też Nutrabaits uważam za nie na miejscu. Faktycznie są tanie ale czy dobre to bym już polemizował? W 2011 testowałem Fish Pointa i szczerze bez rewelacji to samo mój znajomy w 2012 Fish Fooda i sytuacja podobna. Po drugie nie wiem czemu polscy producenci nie mają w swojej ofercie pop-upów małych jak 10-12-14 mm tylko same 16 i 18 albo większe 20 mm? Po trzecie żadna polska firma nie produkuje cudownych kulek proteinowych. Carrum, Fantazy Baits, Fish Food i Fish Point mimo iż rolują je wybitni specaliści jak Marek Kwiecień, Marcin Krajewski czy też Hubert Pliszczak są po prostu słabe i tyle. Ciekawostką na polskim rynku jest firma Carp Life produkująca swoje kulki na bazie Robin Reda angielskiej firmy Haith's i kulki Anaconda New Formula Crunch całkowicie produkowane z komponentów innego angielskiego giganta firmy Bait-Tech.

P.S co do pop-upów Dynamite Baits są dobre ale drogie tak samo Starbaitsa. Dla mnie alternatywą pozostają pop-upy CC Moore albo właśnie w/w Bait-Techa wg mnie w zestawieniu cena/jakość są po prostu najlepsze.

Testowałem w roku 2012 kule Z FishFood, FishPoint - zgadzam się w pełni z ThinkingAngler - są słabiutkie, nawet powiedziałbym bardzo słabe - TB bije je na głowę.

Pop-up - zakochałem się w Mainlaine i miałem nawet dobre wyniki.

Co do kulek małych czyli 10mm - 15mmto zdecydowanie DB np. The Source Range lub po prostu Halibut - nic dodac nic ując rybki je lubią.

Gość ThinkingAngler

Arek-Karp ja bawie się w wędkarstwo karpiowe blisko 13 lat a w metode włosową prawie dziesięć i tyle samo testuje różne kulki proteinowe. Musze przyznać że całkowicie przerzuciłem się na sztuczne przynęty Enterprise Tackle np imitacje muszli ślimaka, krewetki i orzeszki arachidowe. Pop-upów używam Anaconda Neon Micro 10 mm do podnoszenia kulek tonących wyłącznie. Skoro piszesz że Dynamite Baits są takie rewelacyjne spróbuj coś z CC Moore np seria Northern Specials polecam a gwarantuje że cena i jakość sprawią że zapomnisz o innych. Poza tym Ci wszyscy eksperci od kręcenia kul jak Hubert Pliszczak, Marcin Krajewski, Marek Kwiecień, Marek Opielewicz i Wojciech Nowak w prównaniu z Anglikami to jeszcze raczkują. Fish Point ma u mnie plus za przedstawicielstwo Bait-Tech-a, ich kulki są słabe tak samo Fish Food-a, Carrum-a i szczególnie gówniane są Gold Carp Baits. Co do Carp Life to ratuje ich Pre-dator na zimne wody i krótkie zasiadki robiony na Robin Redzie firmy Haith's angielskiej a Tandem Baitsa seria Top Edition opracowana przez firme DD Bait dla Prologica. Tak poza tym tanie i dobre zanętówki to polecam Anaconda New Formula Crunch wg przepisu Bait-Techa, cena od 22 do 29 zł za kilogram. Szkoda że seria DD Bait Prologica nie kosztuje mniej, średnio od 37 do 41 zł za kilogram. Ja osobiście czasem wole małe pop-upy 10-12 mm na chod-rigu, pinki kolorowe na maggot rigu albo po prostu dwa ziarenka kukurydzy pływającej na blowback rigu od tych wszystkich neutralnie zbalansowanych i w kształcie pelletu kulek proteinowych. Co do pop-upów i dummblesów Mainline tylko sprawdzają się Cell i Pulse, swojego czasu jeszcze Solar Tackle Club-Mix i The Secret. Zanętówki DB są jak dla mnie za drogie ale dobre np The Source, Hot Tuna & Sweet Chilli albo Robin Red. Porównywalna cena ok 60 zł Star Baits zanętówki np Prawn & Pepper, Hot Demon i Probiotic Red. Mnie czasem jednak lepiej od kul zanętowych sprawdza się po prostu kukurydza, konopia z mielonką i odrobiną dopalaczy jak do spoda czy spomba tyle że ja używam pelletu micro do siatek i toreb pva. Wole jednak nęcić punktowo jak nie musze dywanowo to tylko ok 400-800 gram do wody idzie. Jesienią od kilograma do trzech maksymalnie ale dużych kul min 20 mm. Dlatego że wydajesz się normalny Arek-Karp czego nie można powiedzieć o 99% karpiarzy na forach i nad wodą to polece Ci częste używanie siatek nierozpuszczalnych w wodzie np Arma Mesh Fox-a lub Not Pva Tandem Baits-a i pakowanie do nich tego co napisałem wyżej np. mielonki, kukurydzy, konopii, tuńczyka lub krewetek.

ThinkingAngler - chetnie bym spróbował CCMoore i Anaconda ale jest jedno ale nie lubię kupowac przez internet (kupowanie kota w worku) - ja muszę zawsze dotknąc i posmakowac. A w moim mieście mam dostęp tylko do TB, SB, DB, LASTIA, BANDIT CARP i jak pisałem FishPoint i Fish Food. Nie szaleje też z smakami, podstawa to dobra kula owocowa (ale nie powiem jaki, chyba ze na priv), coś rybnego i do tego jak to mówię "maślanaka" czyli scopex itp. Generalnie na tą chwilę zostaje przy SB i DB (dostępnośc w moim miescie - mogę ich posmakowac na miejscu :lol: ), chociaż na LASTIA też się coś działo, ale to kamyki, a ja jakoś nie mam sentymentu do twardych kul i wiercenia. Jeżeli chodzi o non pva już jakieś ładnych parę lat temu brałem pończochę od żony, napełniałem ją właśnie rybką z puszki, mielonką turystyczną do tego ciut robaczków i łowiłem - inni się pukali po głowie i śmiali ze mnie.

Nęcenie punktowe - znowu muszę się z Tobą zgodzic - najlepsza forma (chyba że łowimy na zaporówkach i innych dużych akwenach). I jeszcze jedno nie rozumiem panującego mitu że śmierdziele to głownie na zimne pory roku?????????? Przecież w śmierdzielach jest dużo różnych olejów rybnych itp. A jak wiadomo, jak zachowuje się olej w zimnej wodzie??????? Nijak, kulka taka nie uwalnia w sposób pozytywny aromatów. Ja w zimne pory roku mam lepsze efekty na owocowe lub "maślaki".

A po drugie zawsze najprostsze rozwiązania są najlepsze, dotyczy to zarówno składu zanęty jak i samych zestawów końcowych.)

• 4 months later...

Najlepsze kulasy Fish Fooda to zanętówki Truskawka i Żurawina 20 mm , później pop-ki Banan/Ananas 16 mm i to samo Ryba/Morela 16 mm pop-up. Poza tym niezłe są boostery i pellet np Halibut oraz kulki o tym samym zapachu/smaku z dipem 16+20 mm. Co do Fish Pointa kulki haczykowe 16+20 mm Skorupiaki/Ochotka a tak jak dla mnie to średnia mizeria...