Petryk_05 Napisano 30 Marca 2011 Share Napisano 30 Marca 2011 A więc tak mam zamiar w tym sezonie nęcić kukurydzą na pewnym starorzeczu Bugu. Kukurydzę mam zamiar przygotowywać w następujący sposób: Najpierw moczenie przez 24godz, później gotowanie kukurydzy w ilości 1/3 objętości gara(pewnie wyjdzie tak jak piszecie 0,5-1godz) ale będę co jakiś czas mieszał i sprawdzał w palcach. Jak już będzie dosyć miękka to mam zamiar zostawić ją w tej gorącej wodzie do wystygnięcia i żeby wchłonęła wodę. I tutaj moje pytania: Czy mogę dodawać zapach dopiero jak już będę odstawiał kukurydzę do wystygnięcia? (chodzi o to że nie chce smrodzić w domu podczas gotowania) Czy mogę dodawać zarówno zapachy w proszku jak i w płynie? Wygodniej byłoby mi w proszku ponieważ posiadam jeszcze zapasik takich atraktorów. Będę wdzięczny za wszystkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 30 Marca 2011 Share Napisano 30 Marca 2011 I tutaj moje pytania: Czy mogę dodawać zapach dopiero jak już będę odstawiał kukurydzę do wystygnięcia? (chodzi o to że nie chce smrodzić w domu podczas gotowania) Wystarczy, ale jeżeli będziesz słodził to przed gotowaniem. Czy mogę dodawać zarówno zapachy w proszku jak i w płynie? Wygodniej byłoby mi w proszku ponieważ posiadam jeszcze zapasik takich atraktorów. Proszek dodany po gotowaniu- niezbyt. Chyba ze rozrobisz w wodzie i potem całość dobrze wymieszasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petryk_05 Napisano 30 Marca 2011 Share Napisano 30 Marca 2011 Proszek dodany po gotowaniu- niezbyt. Chyba ze rozrobisz w wodzie i potem całość dobrze wymieszasz. Ale przecież jak wyłącze już gaz to jeszcze będzie woda w garnku i wtedy mam zamiar to dodać i zamieszać do rozpuszczenia proszku. Czy tak może być? Wystarczy, ale jeżeli będziesz słodził to przed gotowaniem. A dlaczego słodzić? Czy to zwiększa przenikanie zapachów do kukurydzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 30 Marca 2011 Share Napisano 30 Marca 2011 Czy tak może być? Ok. A dlaczego słodzić? Czy to zwiększa przenikanie zapachów do kukurydzy? Zapach to zapach a smak to smak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petryk_05 Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Zapach to zapach a smak to smak No faktycznie zakręciłem się jak woda w klozecie Dobrze gadasz że lepiej posłodzić bo taka z puszki jest przecież słodka. Tylko teraz ceny cukru wysokie i będzie jeszcze że "Dwie łyżeczki posłodził burżuj j****y" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gleam Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 czy kozyst ktos z szybkowaru do gotowania kuku , cena ok 100zł za taki 10l i przyda sie nie tylko do kukurydzy , wie ktos ile czasu sie wnim gotuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 czy kozyst ktos z szybkowaru do gotowania kuku , cena ok 100zł za taki 10l i przyda sie nie tylko do kukurydzy , wie ktos ile czasu sie wnim gotuje?? Mój kolega używa szybkowaru, kuku ma intensywny aromat - zapytam go ile czasu gotuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gleam Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 hey neca kuku juz 9 dzien i ani brania wsypuje za każdym razem okolo 5kg namoczonej kukurydzy , łowisko jest z praktycznie stojącą wodą , nie zniechęcam sie bo narazie chyba nie chca brac ale moje pytanie ile sypać jesli kukurydza nie jest wyjadana czy dalej po 5kg czy zmniejszyć porcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 hey neca kuku juz 9 dzien i ani braniaNeć tak dalej ,namoczoną kukurydzą ,a zapewniam cię nie połowisz dużo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gleam Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 maniek, no to jak powinienem zrobic nie moczyć jej wogole??? ile teraz sypac jak nie ma bran , bo jesli kuku nie jest wyjadana to zrobil sie tam juz fajny kopczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamsky8811 Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 gleam, wsypałeś 45KG kukurydzy do wody... myślisz że to jest "nęcenie" ?? to świnie tyle jedzą a nie ryby... wydaje mi się że powinieneś zmniejszyć dawkę o 70%, nie nęcić przez 4-5 dni, potem podrzucić pół kilo przez 2-3 dni i usiąść z kijem... może jakieś efekty to przyniesie... 5KG dziennie.... ja pitole... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek_mar Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 to zależy z tymi 5 kg dziennie, ile ma ten zbiornik i przede wszystkim czy duża populacja karpia i amura, ale jak ci nie wyjadało tych 5 kg to po cholere sypałeś tyle?? Poza tym ugotuj kuku, i jak nie zjadają to syp mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Pięć kilogramów to nie jest duża ilość zanęty- ale.... Po pierwsze jak Ci pisał Maniek- nie nęć surową kukurydzą a szczególnie o tej porze roku! Dlaczego- poszukaj na forum a znajdziesz w tym samym miejscu i inne informacje o nęceniu ziarnami. O tej porze jak nie ma brań karpiowych nęcenie co drugi dzień w zupełności wystarczy. Na początku sezonu gotuję kukurydzę bardziej miękko niż później. Jeżeli karpie nie wchodzą jeszcze w zanętę, to leszcze, karasie i inna drobnica nie pozwoli jej się zepsuć na dnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 5KG dziennie.... ja pitole.Dla małych płotek to sporo ,ale jak w łowisku pojawia się stadko kleni [ok 30szt] potem jazie [ok20szt] potem leszcze [ok 50szt] potem płoć [ok 30szt] potem amur [ok 20szt o sredniej masie 15kg na samym końcu karpie [ok 10szt śred ok 14kg to jak myślisz na ile to czasu starczy ,a zasada kto pierwszy ten się naje jest priorytetem w przetrwaniu ,gdybym sypał codziennie w tym okresie nawet 20kg to karpie nawet nie posmakują mojej kukurydzy.Sęk w tym aby nęcić z głową a nie dla swojej wygody surową kukurydzą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gleam Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 maniek, w Twoim opisie o ziarnach do nęcenia piszesz ze można necic surową...tu nie chodzi o wygode tylko skuteczność , ja sprawdziłem do surowej nie podeszly teraz gotuje aromatyzuje i sypie , po ugotowaniu kuku przybiera na masie ze 100% zostawiam ja w wodzie z gotowania na jakis czas i prawie cala woda jest wchlonieta co robi mi z 4gk suchej jakies 7-8 po przetworzeniu narazie gotowana idze do wody 2 dni jutro wrzucę podwójna dawkę a po świtach leca tez kule , na weekend majowy cos sie musi ruszyć adamsky8811, tak jak pisze maniek 5kg dla licznej populacj krapia i leszcza to przekąska wazne zeby ryba dowiedział sie ze tam jest zarcie dla miśków szykuje kulasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 23 Kwietnia 2011 Share Napisano 23 Kwietnia 2011 maniek, w Twoim opisie o ziarnach do nęcenia piszesz ze można necic surową.Ale przeczytałeś też że to sporadyczne wypadki i powinno się unikać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gleam Napisano 23 Kwietnia 2011 Share Napisano 23 Kwietnia 2011 zgadza sie , necac surowa sugerowałem sie doświadczeniem jednego kumpla i tym ze na stawach karmią ryby tylko surowymi zbożami , było mineło mam nadziej ze nie zraziłem ryb do kuku , wale teraz gotowana waniliowa i czekam na efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErJot Napisano 23 Kwietnia 2011 Share Napisano 23 Kwietnia 2011 Kurczę,5 kilo dziennie chłopak sypie i na niego krzyczą,my sypiemy po 100 kilo dziennie na Św.Wawrzyńcu i dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemoKK Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Pytanie z innej beczki - za ile kupujecie kukurydzę? Na tej sklepowej to bym zbankrutował jeśli miałbym kupić kilkadziesiąt i więcej kg. Czy 1,40 zł za kg to dobra cena czy za wysoka? Pytam bo mam możliwość kupienia stówki za 140 bądź dwustu kilo za 1,30 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oszolom87 Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 U mnie kupuje worki 20 kg po 1,50 zł za kilogram, więc sto kilo po 1,40 zł za kilogram to bez rewelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian10010 Napisano 25 Kwietnia 2011 Share Napisano 25 Kwietnia 2011 Ja jutro pojadę po ziarno i sprawdzę czy się nie pozmieniało z cenami. Rok temu płaciłem 70gr za kilogram nie zależnie od tego czy brałem 5 czy 150kg. Niezależnie od ceny i tak kupię 100kg i do tego inne ziarna w sumie około 200kg. Jak wrócę to dam znać co i jak z cenami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 25 Kwietnia 2011 Share Napisano 25 Kwietnia 2011 Rok temu płaciłem 70gr To dobra cena ja w tamtym roku brałem 300kg i płaciłem 30zł za 50kg. Teraz jest 50zł za 50kg u tego samego gospodarza wrrrr. Całe szczęście mam jeszcze z zeszłego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwinnf Napisano 25 Czerwca 2011 Share Napisano 25 Czerwca 2011 znacie jakiś sposób na nęcenie kukurydzą w odległości 40-50m od brzegu? od razu mówię, że nie ma możliwości wypłynięcia łódką. nie wiem może można jakoś zlepić kuku i strzelać z procy. proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 25 Czerwca 2011 Share Napisano 25 Czerwca 2011 znacie jakiś sposób na nęcenie kukurydzą w odległości 40-50m od brzegu? od razu mówię, że nie ma możliwości wypłynięcia łódką. nie wiem może można jakoś zlepić kuku i strzelać z procy. proszę o pomoc. 1. Rakieta zanętowa - jak dorzucisz 2. Można skleić zanętą z klejem lub gliną wiążącą i rzucać takim patentem (przy pomocy kija karpiowego ): Sorki za jakośc fotki ale robiona telefonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patos Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 Witam chcialbym dowiedziec sie ile potrzebowalbym kilogramow i ile by mnie wynioslo necenie kukurydza jednego miejsca. Chodzi mi o kukurydze pastewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi