Skocz do zawartości
Dragon

Kulka proteinowa - całoroczna

DRAGON

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni forumowicze, przygotowania do sezonu kariowego ruszyły pełną parą. Chciałbym Was zapytać o kulkę proteinową całoroczną. Mam na myśli kulę którą będę mógł stosować przez cały rok - chciałbym kupić dobrej jakości produkt o uniwerslanym zastosowaniu.Będę wędkował na łowisku komercyjnym.

Jakie firmy i smaki polecacie?

Dzięki za info

przynęty na klenia   Dragon
  • 1 month later...

Zdecydowałem się na SK30, zastanawiam się jedynie nad tym co wybrać: Pop-Up, Neutral czy zanętowe? Często korzystam z the Method i w tej sytuacji najlepiejpszy byłby Pop-up. Z drugiej strony cenowo zanętowe wyglądają o wiele lepiej. Jak jest ze skutecznością?

Postaram i tu troszkę Ci pomóc. Zależy od dna ! Na dnie mulistym stosuj pływaka, tonącą na twardym - piasek lub żwir. Kulki zanętowe trzymają krótko, szczególnie, że Starbaits robi kulki które szybko pracują. Kilka godzin i masz po kulkach, a przecież przynętowa musi się trzymać. Dlatego polecam Ci mimo wszystko typowo przynętowe. Na początku kup sobie pop-upy, mi w tym roku karpie odjeżdżały głownie na takich właśnie kulasach.

dno jest twarde (iłowe) ale mimo wszystko zdecyduje się na pop-up - wielkość 20 mm. Ostatnie pytanie, czy ktoś próbował podać do tej kuli jako zanęta pellet DB Hallibut? Jakie haki stosujecie, wielkość do takiej kuli i firma ew model?

Osobiście najbardziej podeszły mi haki Cormorana ale mam chęć spróbować StarBaits-a lub ESP.

Pozdrawiam,

Pelletu DB nie stosowałem. Używałem Pellet Rockwolda, CDB i Rapid Baitsa. Ten pierwszy mimo niskiej ceny sprawadzał się bardzo dobrze. Fajnie pracuje i daje efekty. Wielkość kulek przynętowych nie jest uzależniona od rozmiaru pelletu i na odwrót. Stosujesz pellet takiej wielkości jakiej Ty potrzebujesz. Siadasz na kilka godzin to używasz drobnego, który szybciej pracuje. Siadasz na dwa trzy dni i więcej dajesz większy np 16mm. Pytanie też odnośnie rybostanu. Jaka populacja np. leszcza, tam gdzie łowisz ? Jak jest go sporo, nęć większym pelletem, bo szybko wejdzie w łowisko i wszystko wyżre karpiowi. Ja miałem kiedyś taki problem. Łowiłem na żwirowni, gdzie żerował ładnie leszcz taki ok 50 cm. Kilka złowiłem, ale przecież nie polowałem na niego. Chwilę pożerował potem cisza, karpii tym bardzij pojdał wysztsko. Wtedy używałem granulat i pellet do 10 mm. Dzisiaj zawsze mam ze sobą kilka kg pelletu 22-24 mm.

Mam pellet 22mm więc drobnica raczej go nie ruszy.

Popróbuje, w przypadku braku zainteresowania jednym pływakiem SK30 - dodam coś żeby delikatnie złamać SK.

Po weekendzie zdam relacje.