Łukasz789 Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Ten temat nurtował mnie ładnych kilak tygodni. Kumpel łowiący na Mazurach stosuje podobno ta metodę i z sporymi sukcesami. I to on mnie przekonuje i namawia do tej metody. Ale mnie wychodzi na to ,że łapanie z gruntu z łodzi nie należy do łatwych bo przy większej fali , ba jakikolwiek fali wszystko sie przesuwa , robią się luzy i można przegapić rybę tą metoda .Spławik wydaje się dużo lepszy. Pytam bo w planach mam wędkowanie z łodzi (jak ja zdarzę wyremontować kiedyś) z nastawieniem się na białoryba. A co wy sądzicie o tej metodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek0402 Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 przy większej fali , ba jakikolwiek fali wszystko sie przesuwa , robią się luzy i można przegapić rybę tą metoda .Spławik wydaje się dużo lepszy. Dokładnie. Ja uwielbiam łowić z gruntu a najbardziej na DS i nie wyobrażam sobie stosowania tej metody na łódce Tak jak napisałeś na łódce najlepiej sprawdza się spławik no i dodam od siebie jeszcze że spinning z łódki to świetna sprawa, lepsza niż z brzegu ale grunt... ze swingerami i drgającymi szczytówkami lepiej zostać na brzegu a łódką co najwyżej wywozić zestawy w zanęcone miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pewniak Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 czytałem kiedyś artykuł gościa, który łowił z łodzi na DS. Robił tak, że wybierał płytkie miejsca do zaktowiczenia (przy ujściach zatok, przy trzcinowiskach itp). Kotwiczył na 2 kotwicach, by łódka była stabilna. Zrobił sobie zarąbiście długie podpórki, nawet takie 2 m. Wbijał je w dno przy łodzi i sprawa luzów z głowy... Jeśli ktoś uwielbia DS to może być to jakieś rozwiązanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek0402 Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Wpadłem kiedyś na podobny pomysł widząc gościa który chodził sobie pośrodku zalewu sulejowskiego i miał wody do pasa bo w tamtych okolicach (Bartkowice Mokre) jest bardzo płytko tyle że zostałem wyśmiany przez moich towarzyszy gdy zaprezentowałem swój pomysł Szczerze mówiąc to się im nie dziwie bo przecież jeżeli chcemy łowić w miejscu do którego nie możemy dorzucić to zestaw zawsze można wywieść i przy okazji dobrze zanęcić wadą tego jest że na dużych odległościach rozciągliwość żyłki (zwłaszcza cienkiej) znacznie zmniejsza czułość sygnalizacji brań ale zawsze przecież można zainwestować w plecionkę No i w przypadku częstych brań wywożenie zestawów może być uciążliwe zwłaszcza gdy używamy pontonu czy łodzi zamiast zdalnie sterowanej łódki ale w dzisiejszych czasach kłusoli, mięsiarzy i niesolidnego podejścia PZW do swoich obowiązków ten problem raczej nikogo nie spodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Panowie nie obraźcie się na mnie ale co nie którzy nie mają pojęcia o wędkarstwie ,jak czytam że z łodzi nie da rady łowić z gruntu np DS lub na rzece absolutnie nie da rady łowić z wolnym biegiem to pytam was co z was za wędkarze wszystko jest do ogarnięcia i DS z łodzi i wb na rzece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buthidae Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Maniek może zamiast wyśmiewać napisz ludziom jak to zrobić? Nie każdy jest takim idealnym i wspaniałym wędkarzem jak akurat TY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek42 Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 ...Nie każdy jest takim idealnym i wspaniałym wędkarzem jak akurat TY. To prawda - jest dobry Dzięki pewnemu opisowi, który umożliwiał postawienie żywca w nurcie z otwartym kabłąkiem z wykorzystaniem fikuśnego patentu stosuje dzisiaj z dużym powodzeniem - prawie 90% brań sandacza jest wykorzystane . Też sądziłem że to niemożliwe Wyklikaj wszystkie jego posty i czytaj, czytaj.. Zaznaczam,że mańka nie znam osobiście i nie muszę mu wchodzić w tyłek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buthidae Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Wiem że jest dobry.... Czytałem sporo jego postów i mi także sporo pomogło. Ale tu nie chodzi o to, tylko o wyśmiewanie mniej doświadczonych wędkarzy którzy nie są po prostu tak dobrzy. Zamiast takich oddzywek chyba jednak lepiej jest po prostu napisać w jaki sposób to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MattZ Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Podobnie jak kolega, też myślałem o DS z łodzi. Co do podpórek to są fajne podpóreczki mocowane na burcie. Problem z długością wędek, bo mam feedery 3.9 metra, ale i z tym sie da uporać A przykładowe porpórki tutaj TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 Ciężko jest łowić z gruntu z łódki przy falującej wodzie ale kto jak woli bo mi osobiście się nie podobało takie wędkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berzer Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 Ja ostatnio miałem okazje na grunt łowić z łódki, węgorze... nawet fajna sprawa. Jak łódź jest dobrze zakotwiczona to jest ok. Fakt, jak przyszła fala to śmiesznie te "bombki" jeździły ale wierzcie mi - idzie odróżnić branie od falowania... także spoko... zwłaszcza, że ja jestem "totalnym amatorem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jahoo86 Napisano 25 Lipca 2012 Share Napisano 25 Lipca 2012 też chętnie bym wysłuchał kilku fajnych rad jak łowić z gruntu z łodzi - nie koniecznie DS. Może ktoś opisze swoje metody i sztuczki. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 25 Lipca 2012 Share Napisano 25 Lipca 2012 można krótka wędka 3m i podwiesić sygnalizatory odwrotnie nie bąbką do szczytówki ale w strone kołowrotka chodzi mi o zwykle sygnalizatory opdwieszane do przelotki i żyłki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 26 Lipca 2012 Share Napisano 26 Lipca 2012 Ja polecam łowienie z gruntu bez sygnalizatorów. Żyłka trzymana w palcach przy otwartym kabłąku i czekamy na branie Metoda dla cierpliwych, ale sam moment brania, gdy żyłka wyskakuje z palców, piękna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi