Gość grzechuce Napisano 20 Lipca 2010 Share Napisano 20 Lipca 2010 Poszukuje fajnych blach lub cykadki na okonia tak 45-50cm kiedys jeden dziad nad woda sie chwalil ze zlowil "okunia 5 kilo na kukurudze". a tak bez zartow to jak kolega wyzej napisal kazda woda inna. na jednej dobrze na obrotowki (mepps: aglia comet, fluo, black fury) na innej twistery. jest tez na rynku dosc duzo blach wachadlowych w rozmiarach 0 i 1 (gnom, alga. latem dosc dobrze sie sprawdzaly. no i nie wiem ile osob teraz uzywa ale swojego czasu jak troche w sloneczne dni za okoniem paprochami rzucalem egzekutorami byly gumy w kolorze motor oil. najlepiej sprawdzaly sie na glebokosci do 3 metrow. szly jeden za drugim, szczupak czasem tez sie trafil. teraz jest takich herbaciakow, motor oil co nie miara: lekko czerwone, z brokatem to zlotym to czerwonym. niezle wyniki w lato notowalem na czarne twistety z bialym ogonkiem teraz to takich w sklepach nie widze. co prawda mozna samemu lepic ale ja za okoniem juz nie chodze wiec troche mi sie nie chce bawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość feeder Napisano 22 Lipca 2010 Share Napisano 22 Lipca 2010 Poszukuje fajnych blach lub cykadki na okonia tak 45-50cm kolego jakby był takie przynęty to w naszych wodach pływała by tylko drobnica na okonia nie ma selektywnej przynęty .. kiedyś złowiłem okonia na wachadłówkę większą od niego .... fakt faktem na wachadła łowiłem większe sztuki (nawet okonia na brąz 42 cm ) .... co najciekawsze te największe żerowały w miejscach gdzie żerowały szczupaki i w tym samym czasie ... dużych okoni szukaj tam gdzie są skupiska uklei.. ja tak robie i miałem efekty.. nie wiem w tym roku to jakaś porażka u mnie z okoniami nie złowiłem w tym roku ani jednego co prawda były maluszki jak palec ale takich to nie licze ;P hehe co do okoni to dobrze też mi sie spisywały efzety w rozmiarze 2 i 3 srebrne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzechuce Napisano 22 Lipca 2010 Share Napisano 22 Lipca 2010 zapomnialem dodac ze jeszcze sa koguty na youtubach jest tam filmik jak gosc lowi duze okonie na koguta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djpablox Napisano 22 Lipca 2010 Share Napisano 22 Lipca 2010 A ja zaznaczę że warto skupić się na pogodzie bo ja swoje największe łowiłem przy załamaniu pogody tzn jak się czuje że będzie burza no i lekko kropi to właśnie doskonała pogoda na dużego okonia na typowo okoniowych miejscach czyli albo dość daleko od brzegu górka albo dość głębokie miejsce przy brzegu! Ja na swoim koncie mam z większych wg chronologii 33cm, 38cm i 44cm, i wszystkie na ripperka około 3 cm, polecam funishery z grzbietem w kolorze bursztynu i żółtym brzuszkiem a łowienie to opad z poszarpywaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Finczyk Napisano 22 Lipca 2010 Share Napisano 22 Lipca 2010 Wczoraj probowalem lowic okonie na wahadlowki, obrotowki, twistery i nic. Dopiero jak rzucilem dzownice na splawiku to zlowilem z synem (5lat) wspolnie 26 okoni od 24 do 30cm, a z 70 byly male i byla tylko robota ze zdejmowaniem ich zhaczyka i wrzucaniem do wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzechuce Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 ja to czasem mialem tak ze okonie powyzej 30 cm walily w kopyta ktore mialy 10cm. rzadko ale bywalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 a wracając do tematu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igen Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 Hmm ja wrócę, co prawda po prawie 4 latach Ale do rzeczy, robił ktoś blachy z łyżek i co najważniejsze- na nie coś złowił? Ja dziś pobawiłęm się z tym z 2 godziny, ale ciągle obracała mi się zamiast pracować jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ajs Napisano 6 Sierpnia 2014 Share Napisano 6 Sierpnia 2014 kiedyś przewierciłem kawałek blaszki od krzesła, dodałem kotwiczkę i okazało się że stworzyłem idealną przynętę boleniową https://scontent-b.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0- 9/526660_567725133261977_1324140709_n.jpg?oh=6fdb049e09eca2788d7876cc74f9a1f7&oe=54377137 nie wiem czy widac na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi