stike99 Napisano 28 Kwietnia 2013 Share Napisano 28 Kwietnia 2013 Zapomniany sposób Oto sposób jak skonstruować prosty samograj który będzie nęcił ryby podczas naszej nieobecności na łowisku . Patent stosowali nasi dziadkowie ( jeśli akurat łowili liny ). Polegał on na znalezieniu dużego drzewa którego gałęzie rozpościerały się nad interesującym łowiskiem . Wystarczyło wdrapać sie na zwisający nad woda konar i zawiesić na nim siatkię z niewielkimi oczkami. Następnie wypełniło się ją kawałkami mięsa. Resztę roboty wykonywała przyroda. W ciągu kilku godzin na mięsie składały jaja muchy plujki. W niedługim czasie wykluwały się z nich dobrze nam znane larwy potocznie nazywane białymi robakami . Wiszac w siatce część z nich opadała do wody regularnie nęcąc łowisko. Aż trudno sobie wyobrazić jak dobre efekty przynosił taki zanętnik wiszący przez kilka dni. Co o tym sądzicie? Może mieliście podobne doświadczenia z takim zanętnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MattZ Napisano 28 Kwietnia 2013 Share Napisano 28 Kwietnia 2013 Ameryki kolego nie odkryłeś, mało tego - ten "sposób" już był omawiany na łamach haczyka i nie spotkał się z aprobatą o ile mnie pamięć nie myli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stike99 Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2013 Powidz gdzie chętnie poczytam. A o tym wyczytałem w gazecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 28 Kwietnia 2013 Share Napisano 28 Kwietnia 2013 Pomysł niezły, gorzej jak wiaterek od strony wody zawieje troche może to pogorszyć walory wypadu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 28 Kwietnia 2013 Share Napisano 28 Kwietnia 2013 Sam pomysl jest rewelacyjny i bez watpienia skuteczny. Jesli znajde miejscowke to sprobuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milosz Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 W jednym ze starych numerów wędkarskiego świata opisywany jest sposób nęcenia kleni białymi robakami za pomocą "hamburgera" Wygląda to tak, że w bułce robimy dziurkę od spodu, wyciągamy trochę miękiszu i wsypujemy do środka robaki. Otwór od strony dziury przywiązujemy gumkami recepturkami płaski kamień który pełni 2 funkcję: - utrzymuje hamburgera na dnie - nie pozwala robakom przedwcześnie opuścić bułki Całość wrzucamy do wody, z czasem gdy skubana przez ryby bułka rozmięka wydobywają się z niej robaki Może ktoś już próbował takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeffo Napisano 25 Maja 2013 Share Napisano 25 Maja 2013 Zapomniany sposóbOto sposób jak skonstruować prosty samograj który będzie nęcił ryby podczas naszej nieobecności na łowisku . Patent stosowali nasi dziadkowie ( jeśli akurat łowili liny ). Polegał on na znalezieniu dużego drzewa którego gałęzie rozpościerały się nad interesującym łowiskiem . Wystarczyło wdrapać sie na zwisający nad woda konar i zawiesić na nim siatkię z niewielkimi oczkami. Następnie wypełniło się ją kawałkami mięsa. Resztę roboty wykonywała przyroda. W ciągu kilku godzin na mięsie składały jaja muchy plujki. W niedługim czasie wykluwały się z nich dobrze nam znane larwy potocznie nazywane białymi robakami . Wiszac w siatce część z nich opadała do wody regularnie nęcąc łowisko. Aż trudno sobie wyobrazić jak dobre efekty przynosił taki zanętnik wiszący przez kilka dni. Co o tym sądzicie? Może mieliście podobne doświadczenia z takim zanętnikiem. Kiedyś już o czymś takim słyszałem ,lecz po kilku dniach będzie taki zapach niemiły że nie będzie można wysiedzieć.Ale jako sam sposób bardzo prosty i funkcjonalny;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szitu Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 No proszę, a ja o tych dwóch sposobach pierwsze słyszę, co do tego "hamburgera" nie jestem przekonany, ale z tymi robakami kolega stike99 dał mi wiele do myślenia i być może wypróbuje tego sposobu. Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi