artech Napisano 28 Września 2006 Share Napisano 28 Września 2006 Mam zamiar w przyszłym roku w sierpniu wybrać się do Szwecji na taaaaaaaaaaakie szczupaki Mam w związku z tym pytanie. Czy ktoś z was może polecić jakieś ciekawe, niedrogie i obfitujące w szczupaki jezioro/jeziora? Dodam że wybieram się tam z żoną i ze znajomymi, jak wiadomo kobiety nie za bardzo przepadają za naszym hobby więc wypadało by aby też miały co robić, np. jakaś plaża lub inne rozrywki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 28 Września 2006 Share Napisano 28 Września 2006 jak wiadomo kobiety nie za bardzo przepadają za naszym hobby Znam takie, które nie potrafią żyć bez wędkarstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akino Napisano 19 Marca 2007 Share Napisano 19 Marca 2007 Mam zamiar w przyszłym roku w sierpniu wybrać się do Szwecji na taaaaaaaaaaakie szczupaki Mam w związku z tym pytanie. Czy ktoś z was może polecić jakieś ciekawe, niedrogie i obfitujące w szczupaki jezioro/jeziora? Dodam że wybieram się tam z żoną i ze znajomymi, jak wiadomo kobiety nie za bardzo przepadają za naszym hobby więc wypadało by aby też miały co robić, np. jakaś plaża lub inne rozrywki. Ja również mam zamiar pojechać w sierpniu do Szwecji i również z rodzinką. Prześledziłem propozycję biur podróży ale wydają mi się zbyt drogie. Pobuszowałem w internecie i znalazłem kilka tanich propozycji. Oczywiście tanie nie znaczy ekstra dlatego przyłączam sie do pytania. Może ktoś poleci coś sprawdzonego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 19 Marca 2007 Share Napisano 19 Marca 2007 Temat nie młody widzę ale Akino, go odkopał więc napiszę - mnie na myśl o wyjeździe do Szwecji na szczupaka przed oczyma staje jedna nazwa -> Syrsan. wybieram się tam z żoną Uuu - myślałem że wędkować jedziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akino Napisano 19 Marca 2007 Share Napisano 19 Marca 2007 mnie na myśl o wyjeździe do Szwecji na szczupaka przed oczyma staje jedna nazwa -> Syrsan. Może jakieś konkretne miejsce, konkretny domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 26 Marca 2007 Autor Share Napisano 26 Marca 2007 Tu się wybieram we wrześniu domek już zarezerwowany http://www.linderback.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akino Napisano 26 Marca 2007 Share Napisano 26 Marca 2007 Znalazłem kilka propozycji w internecie. Oczywiście bez pośredników. Ceny bardzo fajne. Wysłałem do sześciu zapytanie ale odpowiedział tylko jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 26 Marca 2007 Autor Share Napisano 26 Marca 2007 Znalazłem kilka propozycji w internecie. Oczywiście bez pośredników. a możesz podesłać mi parę linków na priv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darko Napisano 4 Kwietnia 2007 Share Napisano 4 Kwietnia 2007 Witam w ubiegłym roku byłem w Szwecji, na jeziorze Asnen , niesamowite wrażenia chociaż z opowiadań słyszałem, że wystarczy żut i jest ryba , niestety tak nie było , ale łowiąc na dorożkę jest możliwość złowić w ciągu zaledwie kilku godzin około 30 sandaczy, i kilka szczupaków w tym roku również jadę ceny trochę wysokie ale warto , jadę we wrześniu na tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darko Napisano 4 Kwietnia 2007 Share Napisano 4 Kwietnia 2007 Pragnę jeszcze zwrócić uwagę dla chcących wyjechać po raz pierwszy na takie akweny jak np Asnen ( prawie 16000 ha) że potrzeba jest dużo informacji o metodach i miejscach połowów bo znane są przypadki , że przez tydziń łowi się zaledwie kilka szczupaczków i to wcale nie dużych, kolejna rzecz to prowiant i przynęty, długo by opowiadać , ale gdybym pojechał tam bez fachowca który już wędkował w tym jeziorze to mógłbym złapać tylko świerzego powietrza widziałem to na własne oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarw Napisano 20 Kwietnia 2007 Share Napisano 20 Kwietnia 2007 Witam serdecznie mam pytanie do darko: masz może jakieś sugestie odnośnie technik łowienia na tym jeziorze a także miejsc gdzie szukać szczypaka? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź i sugestię. pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darko Napisano 20 Kwietnia 2007 Share Napisano 20 Kwietnia 2007 Witam serdecznie mam pytanie do darko: masz może jakieś sugestie odnośnie technik łowienia na tym jeziorze a także miejsc gdzie szukać szczypaka? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź i sugestię.pozdrawiam Jarek Witaj Jarw. Wszystko zależy od miejsca z którego będziesz wypływał , jezioro ma prawie 16000 ha . Tak naprawdę szczupaka łowi się wszędzie między kamieniami n wypłyceniach , oraz w dołkach , z namierzeniem szcupaka nie powinieneś mieć problemu , echosonda pokaże Ci duże ilości tej ryby prawie w każdym miejscu. jeśli szukasz dużych sztuk , musisz znaleźć głębsze miejsca , metody to pospolita dorożka lub troling ,pozwalają łowić ryby popijając piwko. POzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarw Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 Dziękuję "darko", czyli standard tak jako i w Polsce. Wybieram się 12 maja czyli zakładam, że te mniejsze jak i większe sztuki bedą raczej na płytkiej wodzie 1-2 m. Szykuję jerki, lekkie gumy i płytkie woblery, dlatego też mam pytanie czy dobrze główkuję. Bo jak słyszałem na miejscu wybór przynęt jest, ale ceny jeszcze lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darko Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 Witam , co do cen za sprzęt na miejscu nie mam pojęcia bo pojechałem przygotowany , co zaś do wyjazdu to może ciut za wcześnie na tym jeziorze bierze ładny sandacz a w maju nie można go łowić. Można się nieźle naciąć na NATURGARD , ( straż przyrody) ale cóż życzę powodzenia i metrowców.POzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 wybrać się do Szwecji na taaaaaaaaaaakie szczupaki Ja juz mam rezerwacje od 14.07 do 21.07 w Karlskronie a wedkowac bede na Szkierach Blekinge. Jak bedzie? Zobaczymy. Wyprawa w 6 osob, tylko wędkarze. O cenach nie bede mówił bo nie wiem ile to kosztuje. To bedzie taki wyjazd "szkoleniowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darko Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 Daj znać jak wrócisz , na szkierach nie łowiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 25 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2007 keri, licze na jakieś informacje po powrocie, może jezioro to nie szkiery ale zawsze jakieś wskazówki przed moją wyprawą będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarw Napisano 26 Kwietnia 2007 Share Napisano 26 Kwietnia 2007 Jeżeli chodzi o sandacza w maju, no cóż przyłów może się zdarzyć. Natomiast problem to żaden- wszystkie ryby lądują w wodzie. (brak możliwości dopłynięcia statku przetwórnii ) choć kiedyś widzialem panów z niemiec, którzy w 4 świetnie sobie radzili nawet z 20 szczupakami dziennie- wiadomo bogatsi to i mini przetwórnie przywieźli hehehe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
e88cc Napisano 27 Kwietnia 2007 Share Napisano 27 Kwietnia 2007 Niemcy to straszni rzeźnicy jadą tak i tłuką ryby byle więcej. Ponoć rząd norweski nawet chce z tym coś zrobic bo niemcy przyjeżdzają z chłodniami i łowią po 200-300kg ryby na głowe i wracają.....straszne bydło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarw Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 Witam, jutro jadę ))) W sobotę od rana na wodzie i tak przez 7 dni! Chyba że zaśpię na prom co jest wielce prawdopodobne ponieważ od 2 dnie mam problemy z zaśnięciem. To jak mawia moja Babcia "raise fiber" hehehe pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darko Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 POŁAMANIA KIJA !!!!!!!!!!!!!!! ZŁAP METROWCA PRZYŚLIJ ZDJĘCIA . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarw Napisano 21 Maja 2007 Share Napisano 21 Maja 2007 Witam, jestem już w kraju. Kij w całości i ryba życia 107cm! pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darko Napisano 21 Maja 2007 Share Napisano 21 Maja 2007 Czekamy na zdjęcia .POzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 21 Maja 2007 Autor Share Napisano 21 Maja 2007 jarw, no ładnie, ładnie mamy nadzieję na jakąś relacyjkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarw Napisano 30 Maja 2007 Share Napisano 30 Maja 2007 Witam, z małym poslizgiem kilka słów na temat tygodnia nad Asnen. - pogoda pod psem tzn skoki ciśnienia, wiatr wschodni, temp. 14-15C, deszcz i nawet burze. - łowiliśmy w 3 na łodzi Linder 440 poziom wody w porównaniu z 2006 spadł o ok 60cm dlatego miejsca ubiegłoroczne niestety się nie sprawdziły. Ryby lokalizowaliśmy na rafach gdzie spadek dna był o ok 2m czyli z 2 schodził na 4. Złowiliśmy kilkadziesiąt szczurków (do 3kg) i kilka większych do 5kg. Co jest wynikiem raczej mizernym w porównaniu z 50-60szt dziennie w roku 2006 Generalnie sprawdzały się gumy ok 10cm i większe w klasycznym opadzie a głowką np 25g!!! (silny wiatr) oczywiście slidery i rewelacyjny niebieski wobler Glooga. Jako przyłów kilka okoni i sandaczy. Mój sczupły (zdjęci już niedługo) zaatakował niebieską gumę z białym brzuchem i czerwoną głową 10cm Relax. na kamiennej rafie w opadzie, kij 6letni zander dragona 2,7, plecionka Berkley 0,12 kołowrotek Shimano Symetre 2500, przypony dragona z metra. Trwało to 5-10mni + 10min(chwytak Jacksona, który padł na 5 kg sztuce rozleciał się ponownie!!!) na reanimacje wytworu chińskiej myśli technicznej. pozdr Jarw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi