rleod89 Napisano 2 Sierpnia 2013 Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Witam, gotowałem kukurydze i teraz jeszcze dochodzi w goracej wodzie pod kocami:) Chce do niej dodac atraktor waniliowy w proszku Mondial-f Powermix (opakowanie ma 250g), a nie chce z nim przesadzic, dlatego moje pytanie brzmi ile dodac tego atraktora? kukurydzy jest kolo 7,5 litra. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian_krc Napisano 2 Sierpnia 2013 Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Dołączam się do pytania. Gotowaną kuku i zaprawioną tym atraktorem waniliowym chcemy nęcić kilka dni, a potem wybrać się na rybki. Na atraktorze nie piszę jak go rozrobić. Jest to atraktor sypki. Jak kuku dojdzie w kocach, nastąpi to gdzieś koło 24 chcemy odcedzić wodę jak będzie i właśnie zaprawić tą wanilią. nęcić będziemy w wodzie stojącej (wyrobisko) jeśli to istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qazqq2 Napisano 2 Sierpnia 2013 Share Napisano 2 Sierpnia 2013 nie odcedzaj kukurydzy, ten kisiel który się z tej wody zrobi jest bezcennym elementem wabiącym ryby...co do atraktora to na zdrowy rozsadek możecie sobie ocenić jego intensywność i w zależności od ilości ziarna dodać wedle uznania, nie ma ścisłych reguł i norm jeśli ryby będa chciały żerować akurat w ten dzień to napewno mało istotne będzie czy dałeś naparstek atraktora więcej, bardziej skupiłbym się na samej twardości ziarna żeby nie zrobić papki ale i żeby nie były za twarde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 3 Sierpnia 2013 Share Napisano 3 Sierpnia 2013 Ja stosuję zasadę, że kukurydza ma chłonąć zapach i smak. Żeby mogła chłonąć- atraktory powinny być dodane przed rozpoczęciem gotowania. Jak napisał qazqq2, absolutnie nie płukać ziarna. Co do ilości atraktora nie przejmować się, dla mnie nie ma zbyt pachnącej i zbyt słodkiej zanęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 3 Sierpnia 2013 Share Napisano 3 Sierpnia 2013 Ja stosuję zasadę, że kukurydza ma chłonąć zapach i smak. Żeby mogła chłonąć- atraktory powinny być dodane przed rozpoczęciem gotowania.Jak napisał qazqq2, absolutnie nie płukać ziarna. Co do ilości atraktora nie przejmować się, dla mnie nie ma zbyt pachnącej i zbyt słodkiej zanęty. Atraktory dodane przed gotowaniem zwyczajnie ulotnia sie zanim kukurydza bedzie gotowa. Jesli juz to powinno dodawac sie pod koniec lub po gotowaniu, kiedy sa jeszcze cieple i zostawic razem do ostygniecia. Tylko w takiej sytuacji zostanie spelniona zasada ktora stosujesz. Przed gotowaniem mozna dodac konopie, beda spelnialy role atraktora i zapachy beda uwalniane przez caly proces gotowania. Wyprobowany sposob, ziarna chlona zapach konopi. Dla niedowiarkow polecam portale o gotowaniu. Poszukajcie kiedy przyprawia sie potrawy, przed czy w trakcie i pod koniec gotowania. Witam, gotowałem kukurydze i teraz jeszcze dochodzi w goracej wodzie pod kocami:) Chce do niej dodac atraktor waniliowy w proszku Mondial-f Powermix (opakowanie ma 250g), a nie chce z nim przesadzic, dlatego moje pytanie brzmi ile dodac tego atraktora? kukurydzy jest kolo 7,5 litra. Z reguly jest napisane na opakowaniu na jaka ilosc zanety wystarcza opakowanie i najczesciej podaja 5kg albo mniej. Na Twoim miejscu uzylbym polowe, lepiej mniej niz za duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 3 Sierpnia 2013 Share Napisano 3 Sierpnia 2013 Atraktory dodane przed gotowaniem zwyczajnie ulotnia sie zanim kukurydza bedzie gotowa. Jesli juz to powinno dodawac sie pod koniec lub po gotowaniu, kiedy sa jeszcze cieple i zostawic razem do ostygniecia. Tylko w takiej sytuacji zostanie spelniona zasada ktora stosujesz. Ja nie głoszę prawd objawionych. Piszę jak robię i co mi się sprawdza. Choć trzeba przyznać, że atraktorów zapachowych dodaje rzadko. Dla mnie kluczem do sukcesu jest smak kukurydzy- i to nie na powierzchni a wewnątrz ziaren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qazqq2 Napisano 3 Sierpnia 2013 Share Napisano 3 Sierpnia 2013 ja zamiast atraktorów czasem do gotowania dodaje torebkę cukru waniliowego , gotuję kuku zawsze w jednym garnku mam tak odmierzone że zawsze wychodzi mi pełne wiaderko 5l samych ugotowanych ziaren z lekką ilością kleju z końca gotowania , przed zawinięciem w koce do dojścia wlewam 0.5l syrop owocowy i mieszam, po kilku godzinach otrzymuję ziarna nasiąknięte syropem i bardzo bardzo obklejone klejem owocowym i nie kombinuję z tym już w żaden sposób, kiedyś sypałem w ziarna 1kg cukru do dojścia ale syrop okazał się lepszym zamiennikiem bo daje fajny aromat, wiśnia truskawka pomarańcz z herbapolu są moim zdaniem najbardziej aromatyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian_krc Napisano 3 Sierpnia 2013 Share Napisano 3 Sierpnia 2013 Witam Panowie, dzięki za odpowiedzi. Dzisiaj byliśmy sypać już pierwszy raz. Planujemy sypać jakieś 4 dni i na 5 dzień chyba łowić. Zobaczymy co z tego będzie... pierwszy raz się nastawiliśmy na sypanie ziarnem kilka dni a potem wędkowanie. Oby coś nam podeszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bastard3son Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Ja najpierw mocze 24 h, potem przed gotowaniem dodaję atraktor, 10 ml na 1 kg kukurydzy, lub po ugotowaniu zalewa, boosterem i odstawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toficki Napisano 3 Lutego 2014 Share Napisano 3 Lutego 2014 Witam forumowicze ja z takim pytaniem. Poniewaz zawsze gotowalem kukurydze na ognisku w duzym garze przez okolo 4 godziny zeby byla idealna, zalezy mi na skroceniu tego czasu moj pomysl to namoczenie kukurydze przez okolo 12-16h, nastepnie zagotowanie jej i wlanie wszystkiego do termosu"wojskowego" wraz z zapachem. A najlepiej by bylo zagotowac bez moczenia i do termosu z zapachem, myslicie ze cos takiego da rade? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1956 Napisano 3 Lutego 2014 Share Napisano 3 Lutego 2014 Przede wszystkim nikt nie wspomniał że są różne rodzaje kukurydzy i każda potrzebuje innego czasu gotowania. Wchodzi też w grę różnie suszona.Jedna jest na kamień której trzeba poświęcić więcej czasu na moczenia a w zeszłym roku miałem kukurydze nasienną, której nie musiałem moczyć a gotowanie trwało 1,5 godz. Polecam też szybkowar,najlepiej sprawdza się na dłuższych zasiadkach. toficki, co do termosu to pewnie bez moczenia i wcześniejszego,co najmniej 2 godz nie obejdzie się. I tak jak koledzy wcześniej pisali to nie odlewać wody po zagotowaniu a dobrze nad wodą zasypać dodatkowo zanętą karpiową.Ja używam do tego zanęty Trapera karp o grubej frakcji. Bardzo ładnie klei kule i można przy pomocy "peta"- (robię go z szyjki od butelki plastikowej po średnim napoju) i mocnego kija 4-5 lb posłać na dalsze dystanse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.