Skocz do zawartości
tokarex pontony
tomek1

Regulamin Grand Prix haczyk.pl 2019

Recommended Posts

Regulamin "Grand Prix haczyk.pl 2019"

I Zasady zgłoszeń i punktacji.

"Grand Prix haczyk.pl" jest całorocznym konkursem przeznaczonym dla zarejestrowanych użytkowników forum haczyk.pl, którzy dołączyli do społeczności minimum miesiąc przed zgłoszeniem złowionego okazu. Zawodnicy będą zgłaszać we właściwym temacie na forum złowione przez siebie ryby, które będą punktowane przez moderatora zgodnie z regulaminem.

II Czas trwania:

Grand Prix trwa od 1 stycznia 2019 do 31 grudnia 2019 roku. Ostatnie zgłoszenia można dodawać do 10 stycznia 2020.

Edycja jest podzielona na 2 tury:

Tura I - od 1 stycznia do 30 czerwca (ostatnie zgłoszenia można dodawać do 10 lipca 2019)

Tura II - od 1 lipca do 31 grudnia (ostatnie zgłoszenia można dodawać do 10 stycznia 2020)

III Klasyfikacja punktowa tury.

Każde miejsce w danej turze będzie punktowane tzw. "małymi punktami", czyli:

1 miejsce = 1 pkt.

2 miejsce = 2 pkt.

3 miejsce = 3 pkt.

itd.

Jeżeli zawodnik nie brał udziału w którejś turze to dolicza się mu punkty za brak startu według zasady- jeżeli w turze brało udział np. 10 zawodników, to w tej turze zawodnicy, którzy nie zgłosili żadnej ryby dostają po 11 punktów.

Wynik końcowy to suma małych punktów ze wszystkich tur. Zawodnik z najmniejszą sumą punktów wygrywa Grand Prix. W przypadku równej liczby punktów za miejsca w turach- wygrywa zawodnik, który zebrał większą sumę punktów za zgłoszone ryby w obu turach.

IV Szczegóły zgłaszania ryb do Grand Prix haczyk.pl:

1. Przyjmujemy zgłoszenia ryb łowionych aktualnie - jest wymagane, aby zgłoszenie zostało dodane najpóźniej w ciągu 14 dni od daty połowu ( z wyjątkiem ryb złowionych pod koniec tury, które należy zgłaszać do 10 dnia następnego miesiąca). Jedyny wyjątek to początek rywalizacji- od momentu ogłoszenia regulaminu Grand Prix 2019 jest 14 dni na zgłoszenie ryb złowionych między 1 stycznia a dniem ogłoszenia regulaminu.

2. Przyjmujemy zgłoszenia ryb złowionych wyłącznie na terenie Polski, ze wszystkich łowisk. Zastosowanie mają okresy ochronne zgodnie z Regulaminem Amatorskiego Połowu Ryb.

3. Przyjmujemy jedynie kompletne zgłoszenia zawierające:

- Gatunek ryby

- Długość w cm

- Data połowu:(dzień, miesiąc, rok)

- Godzina połowu: (wg. 24 godzin)

- Łowisko (ewentualnie szczegóły typu: dokładne miejsce połowu, rodzaj łowiska, nazwa łowiska, najbliższa miejscowość):

- Przynęta:

- Bardzo krótki opis połowu - dwa - trzy zdania. (pogoda, czas, własne wrażenia, ewentualna masa w kg, czy ryba została wypuszczona, itp.):

Oraz max. 2 wyraźne zdjęcia ryby. Np: zdjęcie przedstawiające wędkarza i rybę lub zdjęcie z uwiecznioną obok ryby miarką, kołowrotkiem, częścią wędziska lub innym przedmiotem powszechnego użytku ale takie, aby dany okaz można było zidentyfikować i ocenić. Zdjęcia należy umieścić w Galerii haczyk.pl. Zgłoszenia ze zdjęciami umieszczonymi na zewnętrznych serwerach nie będą akceptowane.

Uwaga! Jeżeli długość zgłaszanej ryby przekracza minimalną normę wymiarową dla tego gatunku o mniej niż 5 cm- zdjęcie ryby z miarką jest obowiązkowe.

4. Preferujemy zdjęcia ryb i wędkarza zrobione tylko i wyłącznie w miejscu połowu, czyli w naturalnych warunkach i na łonie przyrody a ryba nie powinna wisieć na hakach, gałęziach itp.

5. Zgłoszenie należy dodać w formie postu z wyżej wymienionymi informacjami oraz odnośnikiem do zdjęcia w temacie Grand Prix haczyk.pl 2019- zgłoszenia .

Po dodaniu postu, zgłoszenie będzie oczekiwało do akceptacji.

6. Warunkiem przyjęcia zgłoszenia rekordowego okazu ryby jest przekroczenie poniższej minimalnej normy wymiarowej dla poszczególnych gatunków ryb:

- amur - 60 cm

- belona – 60 cm

- boleń - 55 cm

- brzana - 45 cm

- certa - 33 cm

- dorsz - 50 cm

- głowacica - 70 cm

- jaź - 30 cm

- karaś - 32 cm

- karp - 50 cm

- kleń - 30 cm

- leszcz – 40 cm

- lin - 30 cm

- lipień - 30 cm

- łosoś - 55 cm

- miętus - 30 cm

- okoń - 25 cm

- płoć - 25 cm

- pstrąg potokowy - 30 cm

- pstrąg tęczowy - 35 cm

- sandacz - 55 cm

- sieja - 35 cm

- sum - 80 cm

- szczupak 60 cm

- świnka - 25 cm

- tołpyga - 70 cm

- troć wędrowna - 50 cm

- troć jeziorowa - 50 cm

- węgorz - 60 cm

- wzdręga - 25 cm

7. Ilość zgłoszeń ryb nie jest ograniczona, ale do punktacji danej tury będą zaliczone tylko następujące limity ilości sztuk ryb jednego gatunku zgłoszonych przez jednego uczestnika:

- amur - 4

- belona – 4

- boleń - 5

- brzana - 4

- certa - 6

- dorsz - 4

- głowacica - 2

- jaź - 6

- karaś - 6

- karp - 5

- kleń - 6

- leszcz – 7

- lin - 6

- lipień - 4

- łosoś - 2

- miętus - 4

- okoń - 6

- płoć - 7

- pstrąg potokowy - 4

- pstrąg tęczowy - 4

- sandacz - 4

- sieja - 4

- sum - 2

- szczupak - 4

- świnka - 6

- tołpyga - 4

- troć wędrowna - 4

- troć jeziorowa - 4

- węgorz - 4

- wzdręga - 6

Liczba złowionych ryb jest zerowana po zakończeniu tury.

Przykład

Uczestnik zgłosił dwa sumy- 100 cm i 120 cm. Zostały naliczone punkty do klasyfikacji tury. Następnie zgłasza kolejnego suma 150 cm. W tym momencie punkty naliczane są za sumy 120 cm i 150 cm (dwie największe ze zgłoszonych sztuk). Następnie ten sam wędkarz zgłasza suma 180 cm- punkty naliczane są za sumy 150 cm i 180 cm.

V Punktacja za zgłoszone ryby

Zgłaszane ryby punktowane będą według poniższego wzoru:

Punkty = ((długość ryby zgłaszanej w centymetrach /Rekord Polski w centymetrach według Wędkarskiego Świata) x 1000)/(Limit_gatunku*).

* Zgodnie z punktem IV 7

Wynik zaokrąglamy do pełnej cyfry, zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami (tzn. 50,51 pkt= 51 pkt, 50,50 pkt= 50 pkt).

Poniżej zamieszczone są rekordy Polski poszczególnych gatunków według Wędkarskiego Świata, według których będą naliczane punkty (dane z numeru styczniowego 2019- będą obowiązywały przez cały czas trwania edycji 2019):

- amur - 129 cm

- belona – 89 cm

- boleń - 99 cm

- brzana - 86 cm

- certa - 47 cm

- dorsz - 159 cm

- głowacica - 118 cm

- jaź - 60 cm

- karaś - 54 cm

- karp - 112 cm

- kleń - 63 cm

- leszcz – 76cm

- lin - 66 cm

- lipień - 52 cm

- łosoś - 128 cm

- miętus - 78 cm

- okoń – 55 cm

- płoć - 45 cm

- pstrąg potokowy - 79 cm

- pstrąg tęczowy - 84 cm

- sandacz - 108 cm

- sieja - 64 cm

- sum - 260 cm

- szczupak 133 cm

- świnka - 57 cm

- tołpyga - 143 cm

- troć wędrowna - 106 cm

- troć jeziorowa - 73 cm

- węgorz - 116 cm

- wzdręga - 40 cm

Wprowadza się dodatkowe premie punktowe:

- za wszechstronność wędkarza. Za zgłoszoną pierwszą rybę danego gatunku zawodnik otrzyma premię w postaci dodatkowych 100 punktów,

- za złowienie rekordu tury- za złowienie największej ryby danego gatunku w turze Grand Prix, zawodnik otrzymuje dodatkowe 200 pkt,

- za złowienie każdej ryby-"Króla Wód"- głowacica (góry), sum (niziny), łosoś (Pomorze)- zawodnik otrzymuje dodatkowe 200 pkt.

Po zakończeniu każdej tury, moderator konkursu podliczy punkty wszystkich zawodników i zaprezentuje wyniki. Zwycięzcą tury zostaje zdobywca największej sumy punktów za złowione ryby.

Bieżąca klasyfikacja będzie cyklicznie publikowana w temacie Grand Prix haczyk.pl 2019- klasyfikacja I Tury

Każdy uczestnik Grand Prix haczyk.pl może otrzymać drogą mailową arkusz kalkulacyjny do prowadzenia na własne potrzeby ewidencji zgłoszonych ryb. Chęć otrzymania arkusza należy zgłosić Moderatorowi- Robalowi

normal_arkuszGP.jpg

VI Nagrody.

Za trzy pierwsze miejsca w „Grand Prix haczyk.pl 2019” nagrodami będą okolicznościowe puchary.

Na najlepszych zawodników w klasyfikacji generalnej przewidziane są nagrody rzeczowe (więcej szczegółów wkrótce):

VII Postanowienia końcowe.

Redakcja haczyk.pl zastrzega sobie możliwość zmiany w każdej chwili regulaminu i powyższych zasad- również podczas trwania rywalizacji, a także możliwość nieprzyjęcia i odrzucenia zgłoszenia.

Zapraszamy do udziału w Grand Prix haczyk.pl roku 2019!

Treść niniejszego Regulaminu jest własnością haczyk.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Zabronione jest kopiowanie i publikowanie poza stronami haczyk.pl.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
przynęty na sandacze   Dragon
Gość
Ten temat jest zamknięty i nie można dodawać odpowiedzi.

×
  • Dodaj nową pozycję...