Skocz do zawartości
tokarex pontony

Amortyzator Gumowy

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 months later...
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Ja powiem tyle:

Mocuje się to na batach lub tyczkach(wyćągasz pierszą część bata- końcówkę odpiłowujesz kawałek bata z tym oczkiem wkładasz amoryzator gumkę przkładasz przec ten otwur ktury powstał przy odcinaniu i na tą gumkę lub plastikowe oczki kture będzie przymocowane do gumki wiążesz żyłke I GOTOWE :cool: )

Służy on do tego by amortyzować zrywy ryb

Gość Dwie_sety
Napisano

Amortyzator gumowy stosowany jest w wędkach bez kołowrotka (tyczka, rzadziej bat). Montowany jest wewnątrz wędki i wychodzi przez specjalną tulejkę na szczytówce.

Amortyzator ma na celu amortyzowanie zrywów większych ryb łowionych na bardzo cienkie zestawy. zupełnie wyjątkowo krótkie (20 cm) kawałki gumy amortyzatorowej stosuje się w zestawach gruntowych, najczęściej schowane w rurce antysplątaniowej.

Gumy mają różną średnicę a co za tym idzie różną siłę amortyzacji.

W typowym wędkarstwie rekreacyjnym nie mają praktycznie zastosowania.

• 2 weeks later...
Napisano

Witam mam problem nastepujacy: Chcialem zamontowac w moim baciku amortyzator gumowy. problem polega na tym ze nie wiem jak to zrobic. Co musze kupic co mi potrzebne. niestety nie mam w okolicach zamieszkania sklepu wedkarskiego w ktorym moglbym sie poradzic. jezeli ktos bylby w stanie mi pomoc to bardzo prosze :)

edit: szczytowka jest pusta miala oczko do mocowania zylki ale zaczelo sie wysuwac... obecnie lowie na dwie rurki igielitowe ale chcialbym zastosowac jakies lepsze , pewniejsze rozwiazanie nawet przy wiekszych sztukach :> dlugosc bata 6m.

Napisano

mozesz tez sastosowac szczytowke typu roubassiene (czy jak to sie pisze) wtedy jednak guma bedzie poza szczytowka

Napisano

Witam. Mam takie pytanie, czy zna ktos jakiś wędkarski sklep online w którym można kupić taki amortyzator ?????

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Napisano

bedzie musial w tym sklepie wziac ich kilka bo minimalna wartosc zamowienia tam to 50zl juz lepiej poszukac tu http://www.leszcz.pl/web-market-2/ (w dziale amortyzatory/gumy) albo tutaj http://mikado.pl/sklep/?module=Katalog&func=katalogview&katid=114 lub inne (wyszukiwarka google wpisac sklep wedkarski i szukac :D ) z amortyzatorami w stacjonarnych sklepach wedkarskich w twoim miscie nie powinno byc problemow gorzej moze byc z akcersoriami do nich ( korki, laczniki, tulejki )...

• 3 years later...
Napisano

Witam wszystkich serdecznie .Mam pytanie czego potrzebuje do zalozenia gumy na bata ? i jak to zrobic ?Jesli ktos zna jakies strony z objasnieniem ilustracyjnym bardzo prosze o podanie linka :)?

Napisano

najlepiej wybrać się do dobrego sklepu wędkarskiego, tam gumę ustawią Ci wedle Twoich preferencji. Potrzebujesz przede wszystkim pustej szczytówki, samego amortyzatora i jeszcze paru "gadżetów" ;)

Napisano

Najpierw ucinasz pustą szczytówkę na wymiar tulejki/materiału smarującego najlepiej o średnicy 1,8mm i wklajasz tulejkę "kropelką" http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/p/s1/1137687123.jpg następnie do dolniczka szczytówki lub 2 elementu od szczytówki dopasowujesz odpowiedni koreczek http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/p/s1/1236776462.jpg do którego przywiązujesz amortyzator (uniwersalny o śr 1mm).Po przeciągnięciu amortyzatora przez szczytówkę lub 2 elementy i odpowiednim napięciu (według własnych preferencji,najczęściej skrócony o ok. 20cm)dowiązujesz łącznik guma-żyłka http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/p/s1/1137687169.jpg

i finito

• 3 months later...
Napisano

A jak to ma wyglądać? Macie jakieś foty? Jak to ma wyglądać po zmontowaniu? Bo ja tego nie jarze :???:

Napisano

Ja poszedłem do zaprzyjaźnionego sklepu na osiedlu zaniosłem bat i za 35 zł mam zrobione. ( guma,korek i co tam jeszcze w cenie ) :wink:

• 4 months later...
Napisano

Witam.

Ja właśnie też mam zamiar łowić batem i na pewnym forum ktoś pisał ze amortyzator należy przewlec przez dwie ostatnie cześć a na tej stronie ze wystarczy przez szczytówkę. Jak to tak naprawdę jest??

• 1 month later...
Napisano

Witam! najpierw zastanów się czy jest ci potrzebna guma do bata(jak jeszcze jej nie założyłeś). jak przewidujesz połów batem większych rybek to może być przydatna, a najlepiej się zaopatrzyć w drugą szczytówkę.

Napisano

Do bata, na ktorego bedziesz lowil mniejsze ryby amortyzator nie bedzie potrzebny.

Moj pierwszy 6m, firmy nie pamietam, ale to jakas taniocha - amora nie zakladalem.

Kolejny bacik 9m - juz sie skusilem na gumke. Pomaga przy mocowaniu sie z grubszymi rybkami :) Tak jak wczesniej koledzy pisali najlepiej do wedkarskiego sie wybrac...

tu masz linke do jakiejs ilustracji:

http://www.zpw.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=23&mode=thread&order=0&thold=0

Juz Ci pisze czemu "lepiej" zrobia w sklepie trzeba

- odpilowac koncowke szczytowki, ale ... moze sie okazac, ze Twoja jest pelna i trzeba bedzie dobrac (kupic) nowa przelotowa

- dobrac odpowiednia srednice teflonowej rurki (jest kilka rozmiarow)

- dobrac sam amortyzator (tez troszke tego jest do wyboru)

- dobrac korek, ktory bedzie blokowal koniec amortyzatora w odpowiednim skladzie wedki.

Jak widac, lepiej zdac sie na doswiadczenie _dobrego_ sprzedawcy :)

• 2 months later...
Napisano

Witam, mam bata Jaxon Phantom 4m i zastanawiam się nad kupnem amortyzatora, ponieważ na łowisku, na którym łowie są również karpie ( najczęściej 1,5kg-5kg ) oraz słyszałem, że są tam spore liny.. Proszę o pomoc specjalistów..

Napisano

Specjalistom raczej nie jestem, ale ja bym do tak krotkiego bata nie dawal amora... Jak nie chcesz sie bawic w obcinanie szczytowki, wklejanie teflonowej koncowki, dopasowanie dlugosci amora, mocowanie korka itd, zamotaj kawalek (~100cm) amortyzatora do szczytowki i do niego przymocuj zylke. Nie gwarantuje efektow, ale na chlopski rozum tez powinno dzialac.

Jezeli zle chce doradzic - specjalisci, prosze mnie poprawic :)

Napisano
Nie gwarantuje efektow, ale na chlopski rozum tez powinno dzialac.

Guma musi być napięta, w przypadku Twojej propozycji bezładnie by zwisała :smile: Chyba żeby skrócić zestaw do tych ~3m, ale guma od działania promieni słonecznych parcieje

Napisano

teraz przyszlo mi do glowy - moze byc problem z zacinaniem. Guma jak jest schowana w wedzisku to jest w jakim stopniu napieta. Przy zacieciu sie nie wysuwa, dopiero jak wieksza ryba sie uwiesi i zacznie szalec, zaczyna amortyzowac odjazdy. Dodatkowo moze wystapic problem z zarzucaniem zestawu - guma moze platac sie o kij albo platac resze zestazu na zylce. Chyba pomysl byl kiepski...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.