Skocz do zawartości
Dragon

Bug - Uchańka

tomik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W naszym konkursie dotyczącym opisów łowisk, który znajdziecie na stronach haczyka mamy kilka nadesłanych przez wędkarzy łowisk. Proponuje podyskutować o tych łowiskach także tu na Forum

Bug - "Uchańka" - opis łowiska - nadesłał Paweł z Dorohuska

"Jedno z moich ulubionych łowisk na rzece Bug. Dojazd drogą Dorohusk - Dubienka. Jadąc od strony Dorohuska tuż za miejscowością Uchańka znajduje się zjazd, łatwo go ominąć, ale właściwie jest to pierwszy zjazd po lewej stronie na łuku drogi, więc jadąc powoli po minięciu miejscowości Uchańka można go znaleźć. Następnie kilka kilometrów polną drogą i jesteśmy nad wodą. Oczywiście sam odcinek łowiska tzw. "Uchańka" liczy sobie ok. 2-3 km. Jest tam fantastycznie wyglądające zakole, ale ja osobiście najczęściej zatrzymuje się na pasie - odcinku zupełnie nieporośniętym krzakami. Bardzo wygodne miejsce na przepływankę i łowienie "tyczką" czyli sposób łapania, który ja preferuje. Oczywiście również, świetne miejsce na łowienie z gruntu. Osobiście w tym roku łowiłem tam właściwie tylko leszcze i krąpie, ale systematycznie i raczej zawsze był to połów udany. Trafiają się tam także karpie, klenie, jazie, oraz drapieżniki, choć muszę przyznać, że jeżeli chodzi o karpia kiedyś zdecydowanie było go tam więcej i to miejsce do dziś słynie z okazałych karpi. Same warunki połowu, uciąg, prąd, poziom wody są oczywiście zmienne. W połączeniu ze zmiennością pogody łowisko to zawsze jest wyzwaniem, ale dzięki temu oraz otaczającej ciszy i przyrodzie tak bardzo chce sie tam wracać. Często organizowane są tam zawody i jest to znane miejsce w okręgu i wsród wędkarzy powiatu chełmskiego."

przynęty na klenia   Dragon

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.