Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Ostatnio od szwagroskiego dostałem trzy sztuczne przynęty na ryby, dał mi je gdyż sam nie wiedział na jakie ryby i łowiska one są. Sęk w tym, że też za bardzo nie wiem gdyż przez grubo ponad 20 lat nie miałem wędki w ręku i za moich czasów z przynęt miałem tylko własnoręcznie wykonane woblerki :)

Jako, że postanowiłem powrócić do swojego młodzieńczego hobby mam do was pytanie na co są dane przynęty:

c7855ccfaa19.jpg.html

Pozdrawiam.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Są to tzw. spinnerbaity. Używa się ich do połowu głównie szczupaków i okoni w zarośniętych miejscach. Tam gdzie masz hak możesz nabić sobie dodatkowo jakiegoś twisterka albo ripperka. Ja ich nie używałem, ponieważ nie wierzę w ich "nieczepliwość". Wolę już łowić woblerem powierzchniowym albo soft jerkiem. W sumie, jeśli będziesz ich używał, byłbym ciekaw, czy rzeczywiście nie są czepliwe i ewent. czy cuś się na to cudo skusiło. :wink:

Napisano

Ok dzięki wielkie za odpowiedź :)

Wypróbuje te przynęty za ok 2 tygodnie dopiero bo teraz nie będę miał niestety jak.

Jeżeli uda mi się coś na nie złapać napiszę do Ciebie ;)

Jeszcze jedno pytanie jak prowadzić tą przynętę? :)

Napisano

Tutaj szczerze mówiąc nie wiem. Ja spróbowałbym to w miarę możliwości poprowadzić przyspieszeniami i zwolnieniami bądź jednostajnie, na pewno z zatrzymaniami i daniem przynęcie chwilę opaść, sam musisz pokombinować. Raczej stosowałbym miękkie przesunięcia szczytówki niż energiczne szarpanie.