Abaddon09 Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Witam. Jestem początkującym wędkarzem, niedługo wybieram się ze znajomym i z wujkiem na noc nad staw, w którym pływają zarówno karpie, amury jak i karasie (prywatny staw). Potrzebuję porad, mianowicie - czym zanęcić aby złowić dużą rybę? jaki spławik na karpia? czym oświetlić spławik? na co łowić? (do tej pory łowiłem tam małe karpie (mniejsze niż 1kg) na kukurydzę zwykłą z puszki) i ogólnie co tam możecie poradzić o łowieniu karpi nocą. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Knuckles Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Specjalistą od karpi raczej nie jestem, ale z mojego doświadczenia polecam gotowaną kukurydze dopaloną jakimś atraktorem. Na haczyk raczej też będzie dobra. Możesz do tego dodać gotowaną konopie, w stosunku 1/10, czyli 90% kukurydzy a 10% konopi. Ciekawym sposobem do takiej mieszkanki jest dodanie mleka w puszcze, rozsądnie, daję to nam fajną chmurę zapachową. Spławik oświetlisz świetlikiem, dostępny w każdym sklepie wędkarskim. Spławik, tu raczej zależy na jakiej odległości będziesz łowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abaddon09 Napisano 19 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2013 A co sądzisz o kukurydzy truskawkowej lub waniliowej z wędkarskiego? I jaki atraktor byłby dobry? Co do spławika łowię na odległości około 20 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Abaddon09, tego trudno się nauczyć w parę godzin. Poczytaj tematy na forum- zwłaszcza o karpiowych zestawach włosowych oraz o nęceniu punktowym przy pomocy siatek PVA. W małych zbiornikach często nęcenie punktowe wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hades123 Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Abaddon09, polecam kupić kilka kilogramów kukurydzy w jakimś sklepie ogrodniczym, u mnie kosztuje około 1zł za 1kg. Najlepiej namoczyć ją przez dobę w wodzie i gotować około 1h. Do tego kulki, ale nie dużo, około 1kg, aby uzyskać efekt dywanu z kuku, na którym znajdują się kulki. Na włos załóż kulkę taką samą jak te, którymi nęciłeś, ale namoczoną wcześniej w dipie albo wzbogaconą pop-up'em. Na drugiej wędce kilka ziaren kuku namoczonych w dipie. Co do smaku kulek i zapachu dipu, polecam truskawkę, jest w miarę uniwersalna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi