mcn Napisano 5 Września 2013 Napisano 5 Września 2013 Witam. Mam kilka pytań do bardziej doświadczonych kolegów Dostałem ostatnio pozwolenie od wujka na użytkowanie jego stawu. Wymiary: 25 dł. 15 szer. głębokość od 1.7 metra przy brzegach do 2,2m na środku. Brzegi uszczelnione i wyłożone płytami ażurowymi. Dopływ wody deszczówki i z drenów oraz odpływ. Staw był nieużywany od jakichś 4 lat. Wcześniej były w nim karpie, karasie, amury, szczupaki i sumy. Brzegi były dość mocno obrośnięte drzewkami i krzakami, które zostały usuniete. Został w nim gdzieś metr wody pokrytej zielonymi glonami. Woda została spuszczona. Na dnie zalega 30 cm warstwa zgniłych liści i mułu, które zostaną usunięte do gliny. Jakie powinny być następne kroki przed napuszczeniem wody? Wapnowanie? Czy nalewać wodę jeszcze w tym miesiącu czy czekać dopiero do wiosny? Czy można zarybić we wrześniu bez obaw o przezimowanie ryb? Jaką ilością ryb można zarybić staw o takiej powierzchni? Na początku chcemy wpuścić Karpie, Liny, umiarkowaną ilość Karasia i kilka Amurów. Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi pozdawiam Cytuj
pawciobra Napisano 5 Września 2013 Napisano 5 Września 2013 Całego muły nie wywalaj, bo chyba dobrze wiesz, że wymienione przez Ciebie ryby zimują w mule, a w glinę się nie wgryzą Nie wiem jak z amurem, ale ja bym dał od razu na wiosnę jakiegoś drapieżnika, żeby Ci się później karaś nie rozplenił zbyt mocno, bo będzie miazga Cytuj
mcn Napisano 6 Września 2013 Autor Napisano 6 Września 2013 Całego muły nie wywalaj, bo chyba dobrze wiesz, że wymienione przez Ciebie ryby zimują w mule, a w glinę się nie wgryzą Nie wiem jak z amurem, ale ja bym dał od razu na wiosnę jakiegoś drapieżnika, żeby Ci się później karaś nie rozplenił zbyt mocno, bo będzie miazga co do drapieżnika na wiosnę to wlasnie tak mialem w planach radzilbys nalewać teraz wodę czy zostawic staw pusty i czekac do wiosny? Cytuj
bumtarara Napisano 6 Września 2013 Napisano 6 Września 2013 Chyba lepiej nalać przed zimą, akurat się ustoi i rozwiną się w niej jakieś drobnoustroje. Nie wiem jak ze stawami jest, ale w przypadku akwariów zawsze tak trzeba robić. Tzn nie wolno wpuszczać rybek do świeżo nalanej wody, podejrzewam że w przypadku stawu może być podobnie Cytuj
abc Napisano 10 Września 2013 Napisano 10 Września 2013 mcn, lepiej wodę napuścić na wiosnę a zimą zostawić bez wody aby wymrozić szkodniki. Cytuj
mate200 Napisano 17 Października 2013 Napisano 17 Października 2013 No tak, ale wtedy po dopuszczeniu wody, wcześniejszym odmuleniu trzeba z rok odczekać na wpuszczenie ryb. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi