feederalny Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 Przy okazji śledzenia bardzo ciekawego wątku założonego przez Siarqa "Zbiornik zaporowy Słup -prawo wodne" chciałbym ustalić czy ustawa z dnia 5 . I . 2011 dz.u. 159 . art. 21 mówiąca m.in. o tym, że że strefy ochronne ujęć wody ustanowione przed dniem 1 stycznia 2002 r. wygasają z dniem 31 grudnia 2012 r., ma wpływ na wędkarskie zmartwychwstanie, a może poprawniej należałoby powiedzieć na narodziny Dobromierza, bo dotychczas nie można było tam wędkować, lub nawet przebywać nad wodą. Bardzo proszę wszystkich posiadających jakąś wiedze na ten temat o przekazywanie informacji. Kto się orientuje jaki to zbiornik z pewnością zgodzi się że taka woda, niezwykle pięknie położona, o ogromnym potencjale, to prawdziwa oaza na suchej wędkarsko ziemii wałbrzyskiej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siarq Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 tu jest jeszcze kwestia tego ze dzierzawca nie jest PZW a "wodociagi" takze zniesienie straf ochronnych moze skutkowac usuniecie zakazow przebywania w okolicy a nie wedkowania... tak jak na slupie plywac wolno ale wedkowac juz nie z lodki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feederalny Napisano 15 Września 2013 Autor Share Napisano 15 Września 2013 To znaczy że, zakładając zniesienie zakazu przebywania nad wodą, można nad wodą być a, jeśli nie ma zakazu wędkowania, można wędkować? Na jakich wówczas zasadach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siarq Napisano 16 Września 2013 Share Napisano 16 Września 2013 to pytania do rzgw i wodociagow , mi psr w legnicy dzis powiedzialo ze to nie jest ich rejon i nie sa w stanie udzielic odp, zalecili kontakt z psr twojego regionu i rzgw we wroclawiu. Oni na 100% udziela odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siarq Napisano 17 Września 2013 Share Napisano 17 Września 2013 i jak tam dzwoniles do panow i wladcow wod srodladowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siarq Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Tak sie złożylo , ze ucielem dzis sobie pogawedke z komendatem PSR i rozmawialismy chwile o Dobromierzu... Niestety ta woda raczej nigdy niezostanie udostepniona dla wedkarstwa i rekreacji. Powody: -program Natura 2000 -zbiornik wody pitnej -krajobrazowy Park -zarządca wody Ustawa z 5.1.2011 nic nie zmieniła dla tego zbiornika..., także jedyne co tam można to "kłusować"... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józef Wyspiańsk Napisano 20 Listopada 2013 Share Napisano 20 Listopada 2013 tak nie do końca komęndant jest poinformowany gdyż na ostatnim zebraniu w naszym okręgu dowiedziałem się że 2015 roku zbiornik zostanie oficjalnie oddany do wędkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siarq Napisano 19 Stycznia 2014 Share Napisano 19 Stycznia 2014 Witam Nie wiem czy jest nie do konca poinofromwany . Jako przedstawiciel prawa w tym temacie wydaje mi się ze wie co mówi. Oczywiście jestem jak najbardziej za tym aby ów zbiornik udostępnić dla wędkarzy . Jednak biurokracja i nepotyzm urzędników w naszym kraju blokuje wszystkie pozytywne pomysły. Jeśli będziecie wiedzieć coś więcej o udostępnieniu to piszcie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józef Wyspiańsk Napisano 23 Stycznia 2014 Share Napisano 23 Stycznia 2014 Kolego jezeli mi nie wierzysz to podaje Ci numer do okręgu do pani dyrektor 500239436 i uzyskasz pełną informacje co do zbiornika Dobromierzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siarq Napisano 23 Stycznia 2014 Share Napisano 23 Stycznia 2014 Drogi Józku Nie mam powodow by Ci niewierzc , w to co napisales. I sam z checia sie wybiore tam polowic jak udostepnia formalnie ta wode. Swoja opinie napisalem na podstawie wlasnych doswiadczen z biurokracja pzw w naszym kraju , oraz info jakie otrzymale od psr , wiec sie nia podzielilem na forum. Dla przykladu nieopodal legnicy jest tez zaporowka gdzie przez widzimisie pzw jest zakaz wedkowania z lodzi a mozna plywac ludkami, badz stawy nalezace do wodociagow ktore sluza oczyszczaniu wody , na ktorych jest formalny zakaz wedkowania , niedotyczy on jednak wybrancow pracujacych w wodociagach... Jam nie wrog , tylko z pewna rezerwa podchodze do obietnic prl-owskiej instytucji jaka jest pzw w tym kraju. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksk Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 byl moze ktos polowic na dobromierzu? ja bylem dwa lata temu i powiem ze polowilem duzo sporych leszczy takich od 35 do 57 najwiekszy, sporo ploci do 35 cm, male klenie na spining kilka szczupakow nie za duzych. sandacze takie jak szczupaki i nie zawiele ich bylo, najmniejszy jakiego tam zlapalem mial moze z 15 cm, dziwilem sie ze udalo mu sie polknac dużo kotwice od blachy. bylem zdziwiony jak zlapalem rybe podobna do ploci na woblera ktora sie okazala kilowym jaziem. na 50 wizyt na dobromierzu ryb polapalem w porownaniu z innymi zbiornikami pod nadzorem pzw wiele, 3 mandaty po 100 zł kilka razy uniknelem kontroli. w sumie za dobromierz zaplacilem 700 zł mandatow ale oplacalo sie. karty wedkarskiej nie oplacam od 3 lat i niemam z tego powodu wyrzutów sumienia. czasami jeżdżę na lowiska pod kontrola pzw i powiem ze kontrol na takich zbiornikach pzw jest jak wygrac w totolotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feederalny Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2014 byl moze ktos polowic na dobromierzu? ja bylem dwa lata temu i powiem ze polowilem duzo sporych leszczy takich od 35 do 57 najwiekszy, sporo ploci do 35 cm, male klenie na spining kilka szczupakow nie za duzych. sandacze takie jak szczupaki i nie zawiele ich bylo, najmniejszy jakiego tam zlapalem mial moze z 15 cm, dziwilem sie ze udalo mu sie polknac dużo kotwice od blachy. bylem zdziwiony jak zlapalem rybe podobna do ploci na woblera ktora sie okazala kilowym jaziem.na 50 wizyt na dobromierzu ryb polapalem w porownaniu z innymi zbiornikami pod nadzorem pzw wiele, 3 mandaty po 100 zł kilka razy uniknelem kontroli. w sumie za dobromierz zaplacilem 700 zł mandatow ale oplacalo sie. karty wedkarskiej nie oplacam od 3 lat i niemam z tego powodu wyrzutów sumienia. czasami jeżdżę na lowiska pod kontrola pzw i powiem ze kontrol na takich zbiornikach pzw jest jak wygrac w totolotka. No to super - wedkarstwo w najszlachetniejszym wydaniu...prawdziwa pasja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksk Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 przestan pasja to powinna sie nazywac organizacja pzw, to co wyrabiaja z wedkarzami to koszmar lekko to nazywają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adr5ian Napisano 20 Czerwca 2014 Share Napisano 20 Czerwca 2014 ostatnio na Dobromierzu częstsze kontrole są ale ryba raczej też ruszyła. Powiem Wam szczerze nie chcę żeby ten zbiornik byl pod PZW bo wtedy blady ch*j strzeli ryby. Jak patrze na kulture wedkarzy pod egida PZW to mam dość;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1956 Napisano 20 Czerwca 2014 Share Napisano 20 Czerwca 2014 karty wedkarskiej nie oplacam od 3 lat i niemam z tego powodu wyrzutów sumienia. czasami jeżdżę na lowiska pod kontrola pzw i powiem ze kontrol na takich zbiornikach pzw jest jak wygrac w totolotka. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale to co robisz to czyste kłusownictwo. I na prawdę nie ma czym się chwalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siarq Napisano 28 Grudnia 2014 Share Napisano 28 Grudnia 2014 Powracając do tematu czy udostępnili dobromierze do wędkowania ? Jeśli tak to czy z środków pływających tez można ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rush111 Napisano 28 Grudnia 2014 Share Napisano 28 Grudnia 2014 Witam. Doszły mnie słuchy , że od 2015 roku będzie można wędkować na Dobromierzu , ale tylko mając wykupione jakieś extra zezwolenie . Kto , gdzie za ile - tego nie wiem . Może dowiem się więcej w kole jak będę opłacał kartę . Jak ktoś z kolegów ma jakąś wiedzę n/t Dobromierza to proszę o info na forum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józef Wyspiańsk Napisano 28 Grudnia 2014 Share Napisano 28 Grudnia 2014 Z tego co słyszałem jest do rozdania około 500 zezwoleń, na jedno zezwolenie możesz wędkować tylko siedem razy w roku. Trochę chory regulamin ale od czegoś trzeba zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rush111 Napisano 28 Grudnia 2014 Share Napisano 28 Grudnia 2014 Dzięki za info kolego , ale jeszcze dopytam : - czy będą rozdawane w kołach PZW ? - w/g jakich kryteriów ; kto pierwszy ten lepszy czy jak ? - te 500 szt. to pula na cały okręg ? Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siarq Napisano 28 Grudnia 2014 Share Napisano 28 Grudnia 2014 Jeśli prawda jest to co napisał wyżej kolega Józef .... to chyba tylko w Polsce takie rzeczy mogą się odbywać na niekomercyjnych łowiskach. Kto tam wogole sprawuje władzę nad tym akwenem pzw czy wodociągi? Bo jeśli wodociągi to zrobią co zechcą a jeżeli pzw tj to dyskryminacja wedkarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józef Wyspiańsk Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Dzięki za info kolego , ale jeszcze dopytam :- czy będą rozdawane w kołach PZW ? - w/g jakich kryteriów ; kto pierwszy ten lepszy czy jak ? - te 500 szt. to pula na cały okręg ? Pozdrawiam . Nie wiem na jakiej zasadzie będą rozdawać te zezwolenia komu i jak,myślę że już nie długo wszystko się wyjaśni przy sprzedaży znaczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SMYKU Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Witam co roku ta sama nadzieja ,ale przecież nie zmienił sie zarzadca wody i dalej sa nimi wodociagi a one maja w ..... wedkarzy . Wola miec spokój co do zezwolen to ja juz slyszalem tyle wymysłów że w żadno już nie uwierze ost. podobno mieli dostac kilka zezwolen mieszkancy i co ano dostali kilka ale mandatów .Po co zmieniac system który przynosi dochody dla czyjego dobra dla nas wedkarzy nie za bardzo chce mi sie wierzyc .A te niby 500 szt zezwolen to niby co losowanie zrobia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksk Napisano 30 Grudnia 2014 Share Napisano 30 Grudnia 2014 Jak kolega wyzej napisal rok w rok takie ploty chodza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józef Wyspiańsk Napisano 4 Stycznia 2015 Share Napisano 4 Stycznia 2015 Jak kolega wyzej napisal rok w rok takie ploty chodza Więcej optymizmu to pewna informacja!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksk Napisano 21 Stycznia 2015 Share Napisano 21 Stycznia 2015 I jak tam lapiecie juz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi