Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na nowy sezon planuję zakup wędki. Ma to być wędka szybka - komfortowe prowadzenie przynęty (poza agresywnym opadem), lecz o akcji środkowej (parabolicznej) - pewne trzymanie zaciętej ryby. Główne przeznaczenie wędki to szczupak, cw w okolicach 10-35g. Chciałbym zamknąć się w okolicach 500 zł, lecz do ciekawych propozycji coś dołożę. Upatrzyłem sobie dwie wędki:

SavageGear Titanium 279/10-32,

SavageGear Parabellum 279/10-34.

Proszę o opisanie tych dwóch parametrów przez osoby, które posiadają takie kije, bądź o zaproponowanie innego modelu.

• 1 month later...
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Wszystko tu się wyklucza. Co to jest "szybka parabola" i ta parabola ma jeszcze być po to by "pewnie trzymać rybę"... Ale mniej więcej wiem o co ci chodzi i proponuję Phenixa Karabelę PST 895-2. Łowię nim i zapewniam, że i szybki i trzyma rybę....

Napisano

Kolego,

tobie zapewne chodzi o wędzisko szybkie z progresywnym ugięciem, czyli uginające się pod rybą proporcjonalnie do jej wagi i obciążenia spinningu.

Takie właśnie spinningi wypuszcza Dragon, zerknij na X-treme, Ultima (troszkę wolniejsza od X-treme), oraz na nowe Team Dragon, myślę tutaj o 2.9 m 14-35 g o nazwie Big River. To nowość.

Nowe propozycje firmy znajdziesz tutaj, dzisiaj wkleiłem foto: http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=18868

Dział Spinning - wędzisko.

Trochę zmieniły się także Guide Select (polecam ci tę serię), jutro wkleję ich ofertę na 2014 r.

pozdrawiam

Napisano

Aż tak dobrze to nie ma, żebym lobbował firmę. nic z tego. Po prostu w miarę znam ten sprzęt, bo najczęściej go używam, z własnego wyboru. Kupuję u jednego sprzedawcy i mam taniej. Odpowiada mi akcja wędzisk tej firmy. Druga firma to Fenwick, ale długo jej w Polsce nie było i trzeba było ściągać z USA, a to już kosztuje a to nie na moją kieszeń. Dopiero od niedawna Fenwick pojawił się, można tak powiedzieć, masowo w Polsce.

pozdrawiam