Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Temat chciałbym poświęcić tartemu/mielonemu pieczywu. Noszę się z zamiarem wykorzystywania starego chleba, które regularnie gdzieś tam w domu się wala właśnie jako zanęty. Pytanie dotyczy sposobu przygotowania.

Pamiętam, jak ojciec nęcił dawno temu namoczonym chlebem. W tej chwili jakoś nie jestem w stanie sobie takiej zanęty wyobrazić, wolałbym takie pieczywo mieć w formie tartej bułki. Czy zwykły młynek do kawy poradzi sobie ze zmieleniem chleba?

No i pytanie do praktyków zanętowych. W jakiej formie, stosunku ilościowym stosujecie tego typu komponenty w swoich mieszankach?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
Noszę się z zamiarem wykorzystywania starego chleba, które regularnie gdzieś tam w domu się wala właśnie jako zanęty. Pytanie dotyczy sposobu przygotowania.

Pamiętam, jak ojciec nęcił dawno temu namoczonym chlebem. W tej chwili jakoś nie jestem w stanie sobie takiej zanęty wyobrazić

maryaChi, spokojnie sobie wyobraź :wink: Wędkarze czasem niepotrzebnie kombinują tam gdzie już wszystko zostało wymyślone 100 lat temu :wink:

Na grube białe ryby moczony suchy chleb lub bułki jest dla mnie podstawowym składnikiem bazowym zanęty. W praktyce nie stosuję go tylko do zanęty płociowej, która ma pracować w górę.

Przygotowanie wygląda tak, że suchy chleb (nie może być pleśni!) moczysz w zimnej wodzie aż się zrobi miękki. Potem wyciskasz w rękach ile się da. Wrzucasz do wiadra, rozdrabniasz rękami do jednolitej drobnej masy. Teraz jest czas na atraktory, słodziki (gniecione- nie żałuj :wink: ). Dokładnie wymieszać.

Teraz składniki suche, w praktyce w tym momencie dodaję sprawdzoną zanętę kupną, ukierunkowaną pod dany gatunek ryby. Dodaję stopniowo i mieszam aż uzyskam odpowiednią konsystencję.

Po jakimś czasie tak jak przy rozrabianiu samej suchej zanęty trzeba sprawdzić konsystencję i skorygować. Tyle, że w tym przypadku są możliwe korekty w obie strony w zależności od zastosowanego pieczywa.

Nie wyobrażam sobie zanęty na średnie karpiki, grube karasie i leszcze bez moczonego pieczywa. :wink:

Napisano

No ciekawe ciekawe. Jeśli chodzi i moczenie suchego chleba, dokładnie to samo robił mój ojciec jak pamiętam. Jesień i wczesna wiosna to będą pewnie już u mnie jedynie drobne ryby (płocie głównie), nie licząc drapieżnika. Dlatego rozdrobnienie będzie ważne.

Kontaktowałem się z bratem (miał swojego czasu bzika na punkcie własnych mieszanek). Twierdzi, że młynek powinien sobie z chlebem lekko poradzić, byle nie był firmy "Tesco".

Napisano

maryaChi, pamiętam z dzieciństwa że mieliśmy w domu maszynkę ręczną do bułki tartej. Może da się gdzieś dostać na allegro :roll: Wiem też, że zwykła maszynka do mięsa też daje radę. Materiał wejściowy musi być w odpowiednio małych kawałkach i suchy na kość.

Napisano

Pamiętam z czasów dzieciństwa filmy Johna Wilsona, każdy znałem praktycznie na pamięć. W odcinku o łowieniu kleni i płoci na drgającą szczytówkę stosował na zanęte zmiksowany na papkę chleb. Mieszał to z ziemią z kretowiska w stosunku mniej więcej 1:1. Ostatnio odkurzyłem parę odcinków i przypomniałem sobie o tym sposobie.Postanowiłem wypróbować jej na płotkach. Muszę przyznać, efekty bardzo mile mnie zaskoczyły. Jest jedno ale, zanęta ta sprawdza się raczej w płytkich łowiskach, w głębszych trzebaby kombinować z gliną albo żwirem. Zaletą tej prostej mieszanki jest prostota wykonania, dobra praca zanęty i jej naturalność. Ciężko nią przekarmić ryby, gdyż ciężko im najeść się drobinkami zmiksowanego chleba. Najlepiej używać jasnego, pszennego pieczywa, bułki też się nadają.

Napisano

Dokładnie taka maszynka ( posiadam ten artefakt ) imo to pracochłonne zajecie. Ja zawijam chleb w gruba szmate + młotek :):twisted::twisted: . Łowiłem na mieszanke ziemia + namoczony chleb, lub po akcji z młotkiem + robaki + olejek do ciast wanilia. Hak 16 i 50 ploci w 4 godziny do 15 cm. Zabawa przednia, tylko na wiosne .