marell.lw Napisano 6 Października 2013 Share Napisano 6 Października 2013 Witam kolegów. Wybieram się nad dość małe jezioro w okolicach Łomianek gdzie mieszkają liny, płocie, karpie, leszcze, szczupak... Jestem początkującym wędkarzem i jeśli chodzi o zanęty to mam dość małą jeszcze wiedzę. Łowię głównie na feedera i trochę spławik. Mam 1 kg zanęty MVDE na leszcza, ok 250g kaszy gryczanej gotowanej, kukurydza w puszce, konopie prażoną, paczkę już utartych biszkoptów, dodatek waniliowy i miodowy. Jeśli to wszystko zmieszam to czy nie popełnię jakiegoś błędu ? Nie wiem jeszcze co z czym można mieszać, wiem mniej więcej ile czego dodawać ale taka wiedza to chyba trochę za mało. Nie nastawiam się na żadną konkretną rybę, bardziej chodzi mi o uniwersalność tej zanęty. Może ktoś z kolegów zna jakąś stronę gdzie można poczytać o składnikach które można ze sobą mieszać a które nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 11 Listopada 2013 Share Napisano 11 Listopada 2013 nigdy nie używałem kaszy gryczanej ,co do zanęt mvde to są mieszanki których na "zwykłe" łowienie nie ma potrzeby wzbogacać i udziwniać, dodatek przynęt jest bardzo wskazany ale mamy już jesień i wsypanie puszki kuku może być ryzykowne, konopie prażone możesz dodać 100-150 gram na 1 kg suchej mieszanki , z zapachami bym odpuścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 13 Grudnia 2013 Share Napisano 13 Grudnia 2013 Trochę po czasie ale na leszcza jak dla mnie bardzo się sprawdza melasa oraz pieczywo fluo/przetarty suchy przez sito chleb. Osobiście załatwiam sobie z piekarni okruchy od chleba i stosuje zamiast pieczywa fluo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi