Mariusz1 Napisano 19 Grudnia 2013 Share Napisano 19 Grudnia 2013 Mam pytanie czym zakonserwować wiosła w pontonie żeby nie skrzypiały podczas pływania próbowałem smarem lecz to nie to.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzyswe1 Napisano 21 Lutego 2014 Share Napisano 21 Lutego 2014 Olejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 22 Lutego 2014 Autor Share Napisano 22 Lutego 2014 Olej też był już sprawdzany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzyswe1 Napisano 22 Lutego 2014 Share Napisano 22 Lutego 2014 Do zakonserwowania olej i tylko olej tungowy( wiosla drewniane) Skrzypi ...no nie wiem jakie tam masz dulki, jak guma to gliceryna potraktuj. Musisz lepiej opisac co ci tam skrzypi.Przeciez nie wiosla same w sobie w trakcie plywania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 22 Lutego 2014 Autor Share Napisano 22 Lutego 2014 Skrzypi podczas wiosłowania dokładnie w tym miejscu co wskazuje na fotce strzałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzyswe1 Napisano 22 Lutego 2014 Share Napisano 22 Lutego 2014 Ale to ci skrzypi wioslo ktore obciera o te dulke(dolna krawedz) ,czy sama dulka (bo ona jest wahadlowa,tak?) Moze powinienes sprawdzic wiosla alu.Sa lzejsze. A jeszcze jedno,te wiosla sam dorabiales , czy od producenta.Chodzi mi o srodek ciezkosci. ps Francuski ponton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 22 Lutego 2014 Autor Share Napisano 22 Lutego 2014 Ponton z wyposażeniem kupiłem w całości oryginalne, wiosła są aluminiowe producent sprzętu BARK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banita Napisano 26 Lutego 2014 Share Napisano 26 Lutego 2014 Stara i sprawdzona moja metoda to woda, po prostu, co jakiś czas polej wodą. U mnie pomagała a jak będzie u Ciebie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 Woda pomaga tylko na krótką chwile, ja temat skrzypiących dulek załatwiłem kiedyś dość amatorsko kilkoma psiknięciami grafitu Maver do złącz wędek, bo to akurat miałem na kempingu. Jak chcesz może spróbuj rysik z jakiegoś miękkiego ołówka (np. B5 ) zetrzeć na pył i wprowadzić tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 1 Marca 2014 Autor Share Napisano 1 Marca 2014 Dzisiaj pływając na pontonie już nie skrzypiało wiosłując, z dulek wyjąłem wcześniej tulejkę która była w środku niczym nie smarowałem, wyczyściłem ze smaru itp, przeszlifowałem tuleje z 0,10mm. i zmontowałem w całość. Aż miło jest teraz wiosłować i nie słuchać denerwującego skrzypienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi