mza Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 Witam. Watek pewnie sie przewijal ale bedac wczoraj na zakupach w Auchan, na dziale rybnym widzialem po kilka grubych sztuk szczupaka i sandacza ... dopisek na etykiecie "polawiane w wodach srodladowych. Polska" Co jest z polityka polowów, okresow i wymiarow ochronnych ryb? Latem za lada widzialem tez sandacza 40 cm...?? Ktos moglby mi to wytlumaczyc? Regulaminy dotycza tylko wedkarzy czy moze te ryby pochodza z prywatnych hodowli i regulaminy to w tym wypadku inna bajka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 Bardzo ciekawy temat. Sam się nad tym od czasu do czasu zastanawiam, ale nie znam na tyle prawa, żeby wydawać wyroki.. Czy to legalne, czy mamy jakieś narzędzia, instytucje które możemy powiadomić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fix-bud Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 To jest bardzo proste,bandyci odławiaja je teraz,niestety pzw ,spółdzielnie rybackie,i inni mają w tym procederze swój udział.... Co z tym robić? Pisać,nagłaśniać,protestować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Davly Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 Gdzieś czytałem, że wojewoda może uchylić jakieś wymiary/okresy ochronne jeżeli jest to uzasadnione. Piszę z pamięci to ręki za to nie dam sobie uciąć, ale widocznie uzasadnienie opiera się na mamonie w kasie miejskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobekfooto Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 A może po prostu ryby te są poławiane na wodach prywatnych nie należących do PZW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fix-bud Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 Gdzieś czytałem, że wojewoda może uchylić jakieś wymiary/okresy ochronne jeżeli jest to uzasadnione. Piszę z pamięci to ręki za to nie dam sobie uciąć, ale widocznie uzasadnienie opiera się na mamonie w kasie miejskiej. Być może,ale czy od tego nam jest lepiej łatwiej,przyjemniej? A może po prostu ryby te są poławiane na wodach prywatnych nie należących do PZW ? No pewnie,a rudy nie wiedział ze synalek doradzał w amber gold... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Davly Napisano 6 Lutego 2014 Share Napisano 6 Lutego 2014 A może po prostu ryby te są poławiane na wodach prywatnych nie należących do PZW ? Ustawa o okresach ochronnych i wymiarach dotyczy każdego rodzaju zbiornika, nawet oczka wodnego 1x1 jaki sobie wykopałeś latem w ogródku. Tzn. jak w kwietniu wpuścisz sobie sandacza do swojego bajorka to niby nie masz prawa go ruszać do czerwca. Ale w praktyce ten przepis jest martwy jak widać na półkach w tesco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jareksm2 Napisano 6 Lutego 2014 Share Napisano 6 Lutego 2014 Ja to widzę tak: wędkarz działa na podstawie RAPR, ten zaś opracowany jest na podstawie ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym (Dz.U.2009.189.1471 j.t) Ustawa ta w w art 2 ust. 2 o treści "Minister właściwy do spraw rybołówstwa w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw środowiska, w drodze rozporządzenia, może określać warunki chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie, do których stosuje się odpowiednio przepisy ustawy." odsyła do rozporządzenia. Aktem wykonawczym jest więc stosowne rozporządzenie MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 12 listopada 2001 r. w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie. (Dz. U. z dnia 4 grudnia 2001 r.). To rozporządzenie określa między innymi terminy i wymiary ochronne ukochanych naszych rybek. Terminy i wymiary obowiązują na pewno wędkarzy ( uprawiających amatorski połów ryb) i chyba prowadzących gospodarstwa rybackie. Łowić więc nie można, natomiast sprzedawać ....... he, he widać że można. Za sprzedaż szczupaka 30cm w styczniu - sklep pewnie nie beknie, ale beknąć mogłoby gospodarstwo rybackie, gdyby właściwe organy udowodniły im złamanie przepisów. A to pewnie daleka droga, bo kto się będzie szarpał o 30-sto centymetrowego szczupaka sprzedanego w styczniu. A wędkarza, łatwiej namierzyć... bo jak łowi i ma to jest złapany na "gorącym uczynku" I tym optymistycznym akcentem ........ Co do zakresu obowiązywania tego rozporządzenia względem np: gospodarstw rybackich nie jestem pewien, być może dotyczą tylko amatorskiego połowu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jareksm2 Napisano 6 Lutego 2014 Share Napisano 6 Lutego 2014 Z ciekawości zacząłem dalej drążyć temat i szczerze mówiąc chyba się pogubiłem. Ostatecznie doszedłem jednak do wniosku, że wymiary i okresy dotyczą amatorskiego połowu ryb, natomiast gospodarstwa rybackie prowadzą swoją działalność w oparciu o prawo wodne. Prawo wodne wyróżnia trzy formy korzystania z wód: powszechne, zwykłe i szczególne. Zdaje się że gospodarstwa rybackie opierają swa działalność właśnie na trzeciej formie - gdzie uzyskują odpowiedni operat wodny, pozwolenia itd. http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/inne-hodowle/hodowla-ryb/artykuly/zanim-zaczniemy-czyli-podstawy-prawne-rybactwa-stawowego,498,0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek72 Napisano 6 Lutego 2014 Share Napisano 6 Lutego 2014 Wolnoć Tomku, w swoim domku. Moja woda, moje ryby, łowię kiedy chce, jak chce i co chce. I nie ma tu nad czym dyskutować. W wypadku wód dzierżawionych wszystko zapisane jest w umowie i operatach, ale i tak nikt tego nie kontroluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel332 Napisano 7 Lutego 2014 Share Napisano 7 Lutego 2014 jareksm 2 to jest nie do końca jasne tzn. z całą pewnością dotyczy stawów hodowlanych (jako działalność) ale jak to się ma do mojego prywatnego stawiku na prywatnej ziemi,co ma do tego np. weterynarz ,dalej z tego mojego stawiku nie jest upuszczana woda,więc zrzutu ŚCIEKÓW nie mam itd. Patrzeć tylko jak do akwarystów się dobiorą i mandatami będą walić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi