david2 Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 Witam, mam następujący dylemat. Jestem studentem i posiadam legitymację studencką która jest ważna do dnia obrony pracy magisterskiej czyli do czerwcu bieżącego roku. Czy mogę opłacić kartę na ten rok korzystając z ulgi bycia studentem? W razie kontroli jest zapisane że trzeba przedstawić dokument upoważniający do zastosowania danej ulgi, a od czerwca już nie będę go posiadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 Któregoś razu, jak byłem na ostatnim roku studiów a ważność legitymacji kończyła mi się 31.10 w kole miła pani powiedziała mi, że mi to przysługuje. I że niby liczy się moment kupienia znaczka. Mimo jej pewności siebie i protestów zdecydowałem się jednak opłacić całość, bo przepis jest jasny i trzeba przedstawić dokument upoważniający do zastosowania danej ulgi. Dokument nieważny nie upoważnia do niczego, dlatego z chwilą utraty ważności legitymacji, tracisz uprawnienia do ulgi. To tak, jakbyś doładował bilet miesięczny dzień przed utratą ważności legitymacji. Tego dnia jeździłbyś legalnie, po tym dniu - mandat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi