wawer96 Napisano 21 Lutego 2014 Napisano 21 Lutego 2014 Witam wszystkich, Proszę Was o pomoc w doborze sposobu wędkowania. Wędkowanie to moja pasja, ale nie mam czasu ani możliwości tego robić często. Jedyny czas, który mogę poświęcić na łowienie to urlop, który mam zazwyczaj w miesiącach letnich. Do tej pory nigdy nie posiadałem karty więc łowiłem na łowiskach specjalnych i prywatnych. Ale na ten rok mam zamiar wykupić kartę. Urlop mam w Czerwcu i właśnie wtedy mam zamiar powędkować. Moim celem na sezon jest rzeka Huczwa w woj. lubelskim. Jest to mała rzeczka, ale jeśli chodzi o rybostan nie jest źle. Prąd dość silny, szczególnie po dużych opadach deszczu. Do tej pory łowiłem tylko na spławik na stawach. Nigdy nie łowiłem profesjonalnie na rzece i teraz moje pytanie: 1. Jaką metodę zastosować na taką rzekę? 2. Jaki niedrogi sprzęt kupić? ( łowię tylko miesiąc w roku) Dodam, że interesuje mnie łowienie również w nocy. Rzeka jest malutka, ale ryby mogą być duże Dzięki za pomoc Cytuj
buszmen Napisano 22 Lutego 2014 Napisano 22 Lutego 2014 Przepływanka , przystawka i jakiś picker i wszystko w temacie co do sprzętu to jakiś teleskopik ,chociaż ja wolę odległościówkę 3,90cm. ze spławikiem nie przelotowym ,mieszkam nad rzeką Ełk która przeważnie ma głębokość 1,5m chociaż są i miejsca głębsze , przepływanka a bardziej ''wypuszczanka'' to moja ulubiona metoda Jeśli również posiadał byś nie drogiego pickera 2,70cm to mógłbyś na kukurydzę zapolować na klenia lub dużą płoć , picker z najsztywniejszą szczytówką nadaje się również na spining tak więc 2 wędeczki a 4metody połowu Pozdrawiam. Cytuj
zajac222 Napisano 22 Lutego 2014 Napisano 22 Lutego 2014 Dobrze Buszmen napisał , ale może zacznij od dokładniejszych informacji , popytaj tubylców co tam pływa , na co łowią , jak wygląda sytuacja z drapieżnikiem , wtedy będzie można coś więcej napisać na temat sprzętu jaki masz zakupić Cytuj
krzysiu wedkarz Napisano 8 Marca 2014 Napisano 8 Marca 2014 Kolego , a w jakich okolicach chcesz łowić na Huczwie ? Cytuj
wawer96 Napisano 24 Kwietnia 2014 Autor Napisano 24 Kwietnia 2014 Kolego , a w jakich okolicach chcesz łowić na Huczwie ? Okolice miejscowości Tyszowce Cytuj
wawer96 Napisano 24 Maja 2014 Autor Napisano 24 Maja 2014 No to w pobliżu . Skoro łowisz w pobliżu to poleć mi na co się nastawić i jaką metodę wybrać. Są tam Sumy? Cytuj
krzysiu wedkarz Napisano 17 Czerwca 2014 Napisano 17 Czerwca 2014 Z sumem w Huczwie ciężko, jeśli chciałbyś łowić ten gatunek polecam rzekę Bug. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi