Tomaszek Napisano 31 Października 2006 Autor Share Napisano 31 Października 2006 No fakt - zagorzałym zwolennikiem nie jesteś a nawet deklarujesz że nie kupujesz ale... Co do łowności to jestem zagorzałym zwolennikiem i Rapala zawsze mnie zadowalała Ja osobiście sądze że w moim przypadku to rapala na szczupaka jest numer 1 tzn W moich pudełkach Rapala bije na głowę inne firmy Myślę że o wiele bardziej łowne były by woblery Rapali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 31 Października 2006 Share Napisano 31 Października 2006 No fakt - zagorzałym zwolennikiem nie jesteś a nawet deklarujesz że nie kupujesz ale... maniek napisał/a: Co do łowności to jestem zagorzałym zwolennikiem i Rapala zawsze mnie zadowalała Tomaszku na litości boską zdecyduj się już na coś ,ale swojego zdania o woblerach Rapali będe bronił do konica świata i jeden dzień dłużej sorki jakoś tak mi się napisało Jeśli kiedykolwiek się spotkamy w realu to moge wam udowodnić co potrafią Rapale tylko że wędkarze o tym nie wiedzą może . Tomaszek a może ty sam zacznij strugać wobki nie będziesz miał obaw że zerwiesz .A może o to chodzi własinie obawa czy lęk przed zerwaniem sam kiedyś to miałem i wtedy fakt nic nie łowiłem na Rapalki.Tylko ostatnio oglądałem w sklepie inter. i włosy mi dęba staneły jak zobaczyłem po ile są "moje"kilery czyli Magnum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 31 Października 2006 Autor Share Napisano 31 Października 2006 Tomaszku na litości boską zdecyduj się już na cośJuż sie zdecydowałem. Obawiałem sie nie tyle zerwania co wpuszczenia się w kupowanie czegoś co jest "powszechnie znane" jako nabijanie w butelkę młodych wędkarzy. Ale skoro opinie są pozytywne to widać wobki są warte swojej ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 31 Października 2006 Share Napisano 31 Października 2006 Powiem tak jak na początek spiningu woblerem oczywiście to radze kupić coś i z taniszych wersi wobków ,i kilka rapali bo nauka kosztuje niestety a w miare postępów sam wiesz.Ażeby nie było niejasności nie twierdze że inne są złe ,pisze coby mnie nikt nie ciągał za słowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 31 Października 2006 Autor Share Napisano 31 Października 2006 Dzięki za radę. Ja już sobie nakupiłem górę wobków i właśnie kilka rapali. Tak więc temat był raczej dla weryfikacji niż w celu podjęcia decyzji na teraz. Jak ich trochę potracę albo czegoś będzie brakowało wtedy już z jasnością tematu będę w sklepie podejmował decyzje. Zdaję sobie sprawę jak dużo jeszcze nauki przede mną więc napewno nauka prowadzenia przynęty jest dla mnie znacznie ważniejsza niż jej marka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 31 Października 2006 Share Napisano 31 Października 2006 "moje"kilery czyli Magnum. ech fakt Magnum ma już swoją legędę. Jakich używasz pływających czy tonących i w jakim rozmiarze bo fakt faktem te 14cm kosztują ok 60zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesławek Napisano 31 Października 2006 Share Napisano 31 Października 2006 Oto i dowód że łowimy z żoną na woblery Rapali na tym zdjęciu widać akurat woblera dt16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 31 Października 2006 Autor Share Napisano 31 Października 2006 O zajebisty wobler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 31 Października 2006 Share Napisano 31 Października 2006 artech napisał/a:Myślę że o wiele bardziej łowne były by woblery Rapali A Myślę że o wiele bardziej łowne były by woblery Rapali gdyby były trochę tańsze. Chodziło mi o to że poprostu więcej ludzi by na nie łowiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 31 Października 2006 Share Napisano 31 Października 2006 Jakich używasz pływających czy tonących i w jakim rozmiarze bo fakt faktem te 14cm kosztują ok 60zł Keri używałem i takie i takie ale ostatnio mam braki w skrzyneczce .Zostało mi zaledwie 20-pare sztuk ,co do Magnum to pełna rozmiarówka ,a więc koszty olbrzymie ,więc troche zbastowałem ostatnimi laty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 1 Listopada 2006 Share Napisano 1 Listopada 2006 O zajebisty wobler Głębokowchodzący i przeznaczony do oddawania dalekich rzutów. Jeśli się nie myle to 5cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piskoś Napisano 1 Listopada 2006 Share Napisano 1 Listopada 2006 Słuchajcie a ja mam takie pytanie bo nie wiem jak woblery chodzą (głęboko czy płytko) to pisze na opakowaniu?? A może coś zaproponujecie na trochę mulisty staw miękkie dno porośnięte roślinnością o głębokości 1m-3m. Jak ktoś ma jakieś propozycje jakie woblery są warte obejrzenia lub zakupienia. Prawdę mówiąc mam takiego ,,j o b l a'' na punkcie ryb, że cena raczej nie gra roli (w granicach rozsądku) byle by rybom się spodobało Macie jakieś pomysły to piszcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 1 Listopada 2006 Share Napisano 1 Listopada 2006 To zależy od tego, jak jest ustawiony ster. Jak jest ustawiony pionowo to wobler pracuje na powierzchni albo zaraz pod powierzchnią. Jak jest ustawiony poziomo to wchodzi bardzo głęboko. NApewno powinno pisać na opakowaniu na jaką głebokość schodzi wobler, a jak nie ma to znajdź w internecie takiego samego i wtedy na aukcji albo stronce na ktorej on jest bedzie pisac na ile wchodzi pod wodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 2 Listopada 2006 Share Napisano 2 Listopada 2006 Słuchajcie a ja mam takie pytanie bo nie wiem jak woblery chodzą (głęboko czy płytko) to pisze na opakowaniu? Tak ,kolego masz na opakowaniu wszystko opisane ,choć szczerze powiem że trzeba znać klucz żeby to rozszyfrować.Ale zima przed tobą ,to myśle że to dobry czas na nauke.Może jakiś spiningista pomoże i opisze jak czytać na opakowaniu te znaki ,jest na forum przecież sporo fachowców od spina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yossi Napisano 2 Listopada 2006 Share Napisano 2 Listopada 2006 Do tego nie trzeba fachowca Wystarczy wziąć do ręki katalog polskiego dystrybutora, którym jest [AUTOCENZURA] i poczytać dokładne opisy. Mam taki katalog w domu i polecam lekturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 2 Listopada 2006 Autor Share Napisano 2 Listopada 2006 Ja fachowcem w żadnym razie nie jestem ale w temacie oznaczeń próbowałem się zorientować. Zdaje się jednak że każdy producent ma swoje własne oznaczenia przynęt. I tak np. Salmo oznacza głąbokość nurkowania jako SR (shallow runner) płytko nurkujący, DR (deep runner) głęboko nurkujący, SDR (super deep runner) bardzo głęboko nurkujący. Do tego F (float) pływający, S (sinking) tonący N (suspending) neutralny plus cała masa oznaczeń kolorów np. Perch (PH), Hot Perch (HP), Grey Silver (GS), Gold Metallic Orange (GMO) itp itd. Oczywiście dochodzą oznaczenia serii i modeli oraz rozmiarów. No i wtedy możesz powiedzieć co oznacza np. PH 8SDR yossi, daj spokój z tą cenzurą - napisz w jakim katalogu są te oznaczenia bo to się bardzo może przydać. Chodzi Ci o Normark? Niestety na ich stronie nie znalazłem spisu oznaczeń. Podobnie na stronach Salmo opisy niby są ale porozrzucane po witrynie i nie mogłem tego znaleźć w jednym miejscu. No a jeszcze pozostaje inny problem - co zrobić jak pudełka już nie na? Mam np. wobka salmo z literką F więc wiem że jest pływający, ale poza tym na nim samym nie ma żadnych oznaczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 2 Listopada 2006 Share Napisano 2 Listopada 2006 Do tego nie trzeba fachowca Tak w domu ,a nad wodą ? A to mała zagadka co to jest CD-11SM MAG. Dodam że to raczej łatwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 2 Listopada 2006 Autor Share Napisano 2 Listopada 2006 Wydaje się że to wobler do trolingu Rapala Magnum o długości 4 i 3/8 cala i wadze 7/8 uncji z dwoma hakami nr. 1 nurkujący na głębokości od 9 do 25 stóp. Trafiłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 2 Listopada 2006 Share Napisano 2 Listopada 2006 Witam Piskoś jesli chcesz odezwij sie do mnie na priv (jesli bedziesz chcial) Podejde z toba do jakiegos sklepu u nas i na przykladzie wyjasnie co znacza te wszystkie stery i inne pierdoly przy woblerach Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yossi Napisano 2 Listopada 2006 Share Napisano 2 Listopada 2006 Dokładne dane są w katalogu Normark. Powinni go mieć w każdym dobrym sklepie wędkarskim. Jeśli ktoś nie może dostać to proszę pytać, najwyżej przepiszę z mojego, z tym, że mam tylko na 2005 więc najnowszych modeli tam nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 2 Listopada 2006 Share Napisano 2 Listopada 2006 co to jest CD-11SM MAG Wydaje się że to wobler do trolingu Rapala Magnum o długości 4 i 3/8 cala i wadze 7/8 uncji z dwoma hakami nr. 1 nurkujący na głębokości od 9 do 25 stóp. Tomaszek odpowiedział chyba OK. Dodam tylko że wobler w kolorze Silver Mackerel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 2 Listopada 2006 Autor Share Napisano 2 Listopada 2006 Dodam tylko że wobler w kolorze Silver Mackerel Właśnie! SM to Silver Mackrel - nie mogłem tego znaleźć więc przywaliłem zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 2 Listopada 2006 Share Napisano 2 Listopada 2006 No zgadza się 11cm długości ,24 gram wagi ,kolor makrelka ,ale to łatwizna było ,ale zaraz poszukam coś extra . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 2 Listopada 2006 Share Napisano 2 Listopada 2006 zaraz poszukam coś extra .Dawaj. bogdan39 chciał gry na forum a tu maniek robi rebusy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 2 Listopada 2006 Share Napisano 2 Listopada 2006 Dawaj. bogdan39 chciał gry na forum a tu maniek robi rebusy Keri masz racje , będą rebusy i konkursy ale musze obgadać z Szefem co do reguł. Co to jest. Prosze podać nazwe literową ,i nie sugerować się opakowaniem. Za poprawną odpowiedz nagroda ,jeden z woblerów Rapali. Ale ostrożnie z odpowiedziami bo liczy się tylko jedna czyli ta pierwsza. Teraz ciekawi mnie jak sobie poradzicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.