Skocz do zawartości
Dragon

Pierwsza wędka na suma?

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że już zdecydowałem się na kupno wędki i młynka do feedera(Mikado Golden Bay i Dragon Maxima Baitfeeder), a mam trochę pieniędzy to stwierdziłem, że zainwestuje i od tego roku spróbuję jeszcze połowić może jakieś sumy? :D Nigdy tego nie robiłem, a wiem, że jest ich naprawdę dużo na wyciągnięcie mojej ręki - Odra. Teraz pytanie do Was - jaką wędkę i jaki młynek do połowu na grunt żywcem bądź rosówką pięknych wąsaczy - z tymi pięknymi to bez przesady :) Wertując trochę forum, bo od tego zacząłem jest dość mało... Wędka która wpadła mi w oko to Mikado Cat Fish 3m a kołowrotek Mikado CatReel 9000FD lub Daiwa DF 100A. Co Wy o tym sądzicie?? Nie chciałbym wydać więcej niż 350-400zł na ten sprzęt, bo raz, że to początek, nie wiem czy mi się spodoba, a dwa że podobną cene wydałem na feedera.

przynęty na klenia   Dragon

Ciężko o dobre rady w tej kategorii ponieważ wędkarstwo sumowe jest dosyć niszowe w naszym kraju ale skoro masz Odrę na wyciągnięcie ręki to wytrzymały sprzęt na króla polskich rzek by się przydał ;) Ja niestety nie mam doświadczenia z wąsatymi :( No nie licząc tych akwariowych wąsatych stworków ;) Ale też przymierzam się do zakupu ciężkiego sprzętu nisko budżetowego i wybrałem sobie wędkę Jaxon Inspiral Catfish c.w. 500g 3,15m ponieważ widziałem ją na żywo i zrobiła na mnie ogromne wrażenie mimo że nie lubię tej firmy ;) I duży multiplikator morski SPRO Offshore Pro LH 4500 chyba największy jaki wadziłem w polskich sklepach ;) Z możliwością przypięcia do szelek ;) Wędka Jaxon Inspiral Catfish nadaje się do multika ponieważ ma gęsto rozmieszczone przelotki na podwójnej stopce no i oczywiście pierwsza przelotka jest bardzo blisko kołowrotka