Gość wobler129 Napisano 3 Listopada 2006 Napisano 3 Listopada 2006 Dostałem ;takie coś; od szwagra i łowiłem w tym roku za pomocą ;tego czegoś; całkiem przyzwoite okonie Czyli to coś może być łowne Nie wygląda na takie. Pozory mylą...
keri Napisano 3 Listopada 2006 Napisano 3 Listopada 2006 www.google.pl "lures since 1956" Fakt jak bym nie podał roku to zgadywanka potrwała by dłużej
P Napisano 4 Listopada 2006 Napisano 4 Listopada 2006 Witam Skoro juz o tym mowa to wpisalem w google lures 1956 no i pierwszym wynikiem byla stronka mann'sa co mnie troche zmylilo ale ktorys z pierwszych byly wlasnie wyzej wspomniane przynenty Keri nie podawalem odp bo po pierwsze nie bylem pierwszy (Tomek mnie ubiegl) a po drugie nie chcialem nagrody-wystarczylo mi ze sie dobrze bawilem Teraz czekamy na zagadke Tomaszka Uprzedzajac Tomaszka wszystko jest w sieci wystraczy tylko dobrze sformulowc pytanie Ale cieszy mnie to ze wyszla taka incijatywa bo jest ciekawa Pozdrawiam
keri Napisano 4 Listopada 2006 Napisano 4 Listopada 2006 Keri nie podawalem odp bo po pierwsze nie bylem pierwszy (Tomek mnie ubiegl) a po drugie nie chcialem nagrody-wystarczylo mi ze sie dobrze bawilem Pierwszy w tej zabawie bedzie ten kto to napisze.Co do nagrody jak sam widzisz jest to symboliczne i może dla tego nie chciałeś ale fajnie że dobrze się bawimy. Ale odpowiadać warto bo największą nagrodą jest to że potem możesz szam dać zagadke
Tomaszek Napisano 4 Listopada 2006 Napisano 4 Listopada 2006 No dobra – miejmy to już za sobą Nie jestem za dobry w wymyślaniu zagadek, więc ta będzie albo bezprzytomnie łatwa, albo bardzo trudna (w drugim przypadku przewiduję podpowiedzi) Pytanie brzmi: Co to za ryba? Nagrodą jest doskonały, nowoczesny i niesłychanie łowny wobler Salmo
keri Napisano 4 Listopada 2006 Napisano 4 Listopada 2006 Co to za ryba? To dowaliłeś. Gatunków ryb jest pewnie z 200 razy więcej niż np woblerów.Stawiam że ta rybka należy do grupy Aphyosemion lub Epiplatys ale pewnie jestem w lesie.
Tomaszek Napisano 4 Listopada 2006 Napisano 4 Listopada 2006 To dowaliłeś. Gatunków ryb jest pewnie z 200 razy więcej niż np woblerów Raczej nie - woblerów jest ze 200 na każdy gatunek ryby keri, nie jest tak źle - istnieje dość prosty sposób żeby pokapować sie co to za rybka. Jak nie będzie odpowiedzi (a liczę że szybko się kapniecie) to będę sie starał naprowadzić na ten sposób Stawiam że ta rybka należy do grupy Aphyosemion lub Epiplatys ale pewnie jestem w lesie. Będę unikał komentowania żeby nie podpowiadać. Nie to nie te ryby.
Gość wobler129 Napisano 4 Listopada 2006 Napisano 4 Listopada 2006 Właśnie na tym polegają te zagadki. Na trudności. A podpowiedzi to takie "koła ratunkowe"
keri Napisano 5 Listopada 2006 Napisano 5 Listopada 2006 Właśnie na tym polegają te zagadki. Na trudności. Przepraszam nie pomyślałem o tym.Wobler129 zgadnij z tą rybką i daj jakąś mega trudną zagadkę
Gość wobler129 Napisano 5 Listopada 2006 Napisano 5 Listopada 2006 Wobler129 zgadnij z tą rybką i daj jakąś mega trudną zagadkę Czekam na podpowiedzi bo teraz za nic w śiecie nie zdadne...
Tomaszek Napisano 5 Listopada 2006 Napisano 5 Listopada 2006 Zdecydowanie nie jest to ryba z rodziny amiowatych /proponuję używać polskich nazw zamiast łacińskich, choć odpowiedź po łacinie oczywiście też będzie się liczyć/
Gość wobler129 Napisano 5 Listopada 2006 Napisano 5 Listopada 2006 To mam coś podobnego do tego. Miękławka ?
Tomaszek Napisano 5 Listopada 2006 Napisano 5 Listopada 2006 wobler129, miękławka należy właśnie do wykluczonej już rodziny amiowatych. Inna nazwa miękławki to właśnie amia.
Gość wobler129 Napisano 5 Listopada 2006 Napisano 5 Listopada 2006 Źle zrozumiałem Twoją odpowiedź. Zdecydowanie nie Myślałem, że to jest odzielnie jest to ryba z rodziny amiowatych i to jest odzielnie
maniek Napisano 5 Listopada 2006 Autor Napisano 5 Listopada 2006 Tomaszek czy to jest Dalia - [Dallia pectoralis]
Tomaszek Napisano 5 Listopada 2006 Napisano 5 Listopada 2006 maniek, gratuluję - wygrałeś doskonałego i niesłychanie łownego woblera salmo. Prześlij na priv adres - to Ci go jutro wyślę. Jeszcze raz gratuluję.
maniek Napisano 5 Listopada 2006 Autor Napisano 5 Listopada 2006 Przypadek ,szukałem coś konkretnego o śluzie ryb, otwieram mały słownik zoologiczny ryby na stronie nr 46 na literze d a tam podobna rybka podana przez ciebie ,słowo szukałem czego innego a znalazłem co innego.
Tomaszek Napisano 5 Listopada 2006 Napisano 5 Listopada 2006 No i dobra Dalia należy do ryb szczupakokształtnych i ja pomyślałem że właśnie wychodząc od cech morfologicznych podobnych do szczupaka można było trafić że to rząd szczupakokształtne, składa się z dwuch rodzin - szczupakowatych (do których zalicza się nasz poczciwy szczupi) oraz muławkowatych do których należy min. dalia. Teraz Twoja kolej.
maniek Napisano 5 Listopada 2006 Autor Napisano 5 Listopada 2006 maniek- gratulacje A dzięki, ciekawa ta rybka ,co prawda osiąga tylko 20cm ale jaka wytrzymała ,żyje w niezwykle surowych warunkach klimatycznych z bardzo krótkim okresem wegetacyjnym tundry północnej alaski i syberi .Zimą zagrzebuje się z muł ,a nawet wmarza w lód ,aby z wiosną po odtajaniu lodów ,znów powrócić do czynnego zycia. Ale ,ale zaraz przygotuje wam nową zagadke no może nie tak tródną jak Tomaszka.
Gość wobler129 Napisano 5 Listopada 2006 Napisano 5 Listopada 2006 ale zaraz przygotuje wam nową zagadke no może nie tak tródną jak Tomaszka. Czekamy Maniek Ty to chyba niedługo będziesz miał dać co na prezent - chyba, że bedziesz dawał to co wygrałeś
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.