Skocz do zawartości
Dragon

Konkursy-Zgadywanki-Rebusy

maniek

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 505
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Gość wobler129
Napisano
Dostałem ;takie coś; od szwagra i łowiłem w tym roku za pomocą ;tego czegoś; całkiem przyzwoite okonie :roll:

Czyli to coś może być łowne :wink: Nie wygląda na takie. Pozory mylą... :cool:

Napisano

Witam

Skoro juz o tym mowa to wpisalem w google lures 1956 no i pierwszym wynikiem byla stronka mann'sa co mnie troche zmylilo :lol: ale ktorys z pierwszych byly wlasnie wyzej wspomniane przynenty

Keri nie podawalem odp bo po pierwsze nie bylem pierwszy (Tomek mnie ubiegl) a po drugie nie chcialem nagrody-wystarczylo mi ze sie dobrze bawilem

Teraz czekamy na zagadke Tomaszka :cool:

Uprzedzajac Tomaszka wszystko jest w sieci wystraczy tylko dobrze sformulowc pytanie :lol:

Ale cieszy mnie to ze wyszla taka incijatywa bo jest ciekawa :cool:

Pozdrawiam

Napisano
Keri nie podawalem odp bo po pierwsze nie bylem pierwszy (Tomek mnie ubiegl) a po drugie nie chcialem nagrody-wystarczylo mi ze sie dobrze bawilem
Pierwszy w tej zabawie bedzie ten kto to napisze.

Co do nagrody jak sam widzisz jest to symboliczne i może dla tego nie chciałeś :lol: ale fajnie że dobrze się bawimy.

Ale odpowiadać warto bo największą nagrodą jest to że potem możesz szam dać zagadke :idea:

Napisano

No dobra – miejmy to już za sobą :mrgreen:

Nie jestem za dobry w wymyślaniu zagadek, więc ta będzie albo bezprzytomnie łatwa, albo bardzo trudna (w drugim przypadku przewiduję podpowiedzi)

Pytanie brzmi: Co to za ryba?

6707aa4a0b66aa55m.jpg

Nagrodą jest doskonały, nowoczesny i niesłychanie łowny wobler Salmo

Napisano
Co to za ryba?
To dowaliłeś. :mrgreen: Gatunków ryb jest pewnie z 200 razy więcej niż np woblerów.

Stawiam że ta rybka należy do grupy Aphyosemion lub Epiplatys ale pewnie jestem w lesie. :sad:

Napisano
To dowaliłeś. Gatunków ryb jest pewnie z 200 razy więcej niż np woblerów

Raczej nie - woblerów jest ze 200 na każdy gatunek ryby :mrgreen:

keri, nie jest tak źle - istnieje dość prosty sposób żeby pokapować sie co to za rybka. Jak nie będzie odpowiedzi (a liczę że szybko się kapniecie) to będę sie starał naprowadzić na ten sposób :cool:

Stawiam że ta rybka należy do grupy Aphyosemion lub Epiplatys ale pewnie jestem w lesie.
Będę unikał komentowania żeby nie podpowiadać. ;) Nie to nie te ryby.
Gość wobler129
Napisano

Właśnie na tym polegają te zagadki. Na trudności. A podpowiedzi to takie "koła ratunkowe" :mrgreen:

Napisano
Właśnie na tym polegają te zagadki. Na trudności.
:idea: Przepraszam nie pomyślałem o tym.

Wobler129 zgadnij z tą rybką i daj jakąś mega trudną zagadkę :cool:

Gość wobler129
Napisano
Wobler129 zgadnij z tą rybką i daj jakąś mega trudną zagadkę :cool:

Czekam na podpowiedzi bo teraz za nic w śiecie nie zdadne... :lol:

Napisano

Zdecydowanie nie jest to ryba z rodziny amiowatych

/proponuję używać polskich nazw zamiast łacińskich, choć odpowiedź po łacinie oczywiście też będzie się liczyć/

Gość wobler129
Napisano

To mam coś podobnego do tego. Miękławka ?

Gość wobler129
Napisano

Źle zrozumiałem Twoją odpowiedź.

Zdecydowanie nie

Myślałem, że to jest odzielnie

jest to ryba z rodziny amiowatych

i to jest odzielnie :oops:

Napisano

maniek, gratuluję - wygrałeś doskonałego i niesłychanie łownego woblera salmo. Prześlij na priv adres - to Ci go jutro wyślę.

Jeszcze raz gratuluję.

Napisano

Przypadek ,szukałem coś konkretnego o śluzie ryb, otwieram mały słownik zoologiczny ryby na stronie nr 46 na literze d a tam podobna rybka podana przez ciebie ,słowo szukałem czego innego a znalazłem co innego.

Napisano

No i dobra :) Dalia należy do ryb szczupakokształtnych i ja pomyślałem że właśnie wychodząc od cech morfologicznych podobnych do szczupaka można było trafić że to rząd szczupakokształtne, składa się z dwuch rodzin - szczupakowatych (do których zalicza się nasz poczciwy szczupi) oraz muławkowatych do których należy min. dalia.

Teraz Twoja kolej.

Napisano
maniek- gratulacje

A dzięki, ciekawa ta rybka ,co prawda osiąga tylko 20cm ale jaka wytrzymała ,żyje w niezwykle surowych warunkach klimatycznych z bardzo krótkim okresem wegetacyjnym tundry północnej alaski i syberi .Zimą zagrzebuje się z muł ,a nawet wmarza w lód ,aby z wiosną po odtajaniu lodów ,znów powrócić do czynnego zycia.

Ale ,ale zaraz przygotuje wam nową zagadke no może nie tak tródną jak Tomaszka.

Gość wobler129
Napisano
ale zaraz przygotuje wam nową zagadke no może nie tak tródną jak Tomaszka.

Czekamy :mrgreen: Maniek Ty to chyba niedługo będziesz miał dać co na prezent - chyba, że bedziesz dawał to co wygrałeś :mrgreen:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.